O curte cât de mică în care vrei să cultivi legume pentru tine şi familia ta poate fi o sursă incredibilă de hrană de bună calitate. Pentru o mai mare eficienţă atât la nivel de producţie cât şi la reducerea timpului de lucru, se aplică din ce în ce mai mult principiile permaculturii: un sistem de design care observă şi imită ecosistemele naturale pentru o mai mare biodiversitate a solului. Aşa vei putea cultiva legume ecologice, în producţie suficientă pentru o familie.
Rolul găinilor în curte
Pentru a introduce găini în curte este important să ai în vedere rolul lor viitor pentru sol dar şi pentru ce le cumperi: pentru ouă sau pentru carne. Primul pas este să cumperi puii şi să delimitezi spaţiul în care vor sta. În permacultură, pentru a îmbunătăţi profilul solului, găinile nu stau într-un coteţ propriu-zis ci într-o zonă mai mare, pentru a se mişca libere şi a “lucra” solul. Pentru a limita accesul în anumite locuri (casa sau partea cu plante pe care nu vrei să le consume găinile), se îngrădeşte arealul în care le laşi libere.
Rolul găinilor în grădină:
- Mănâncă larve şi insecte, curăţând curtea de posibili dăunători
- Scurmă pământul la suprafaţă ceea ce ajută mai apoi la semănat
- Îngraşă pământul cu găinaţ, un îngrăşământ natural
Îngrijirea găinilor
În funcţie de spaţiul de care dispui, amenajează un loc pentru depunerea ouălor în care să ai acces şi tu pentru a le aduna. Spaţiul trebuie să fie uscat şi aerisit, cu paie în cuiburi şi uşor ridicat de la sol.
Hrana ideală este un mix între furajele de păsări şi ce mănâncă găinile din curte: larve şi insecte, seminţe de buruieni.
Pentru o bună organizare şi pentru a evita bolile este bine ca numărul găinilor să nu fie exagerat de mare şi bine adaptat mărimii curţii. Pentru început 5 găini sunt de ajuns într-o curte normală pentru a da suficiente ouă şi a îngrăşa solul.
Rotaţia culturilor şi găinile
Pentru a avea un sol bun în curte şi a obţine legume de bună calitate este bine să roteşti culturile în fiecare an. Ideal este să desemnezi zone pentru culturi cu spaţii de trecere. Poţi lăsa găinile libere într-o anumită zonă o perioadă de timp pentru a curăţa solul de seminţe de buruieni şi a-l îngrăşa, iar apoi să le muţi în altă zonă din care tocmai ai cules recolta. În acest fel, te vei asigura că solul îşi reface cantitatea de nutrienţi necesară pentru următoarea cultură.