≡ Menu

Jardiniere din materiale reciclate

Dacă ai timp şi un pic de spaţiu disponibil poţi cultiva câteva plante aromatice şi ceva legume pentru tine şi familia ta. Şi când vorbim de spaţiu nu ne gândim la curţi mari ci la un balcon sau la o terasă pe care poţi cultiva mai mult decât flori ornamentale. De ce ar fi bine? Pentru că poţi cultiva fără a adăuga pesticide sau alte substanţe nocive pentru sănătate. Şi pentru că petrecând câteva ceasuri alături de plante şi de pământ te va relaxa şi te va ajuta să uiţi de stresul cotidian.

Există multe soluţii disponibile pentru cultivat dar recomandarea noastră este să începi cu jardiniere făcute din materiale reciclate pentru că aşa nu vei investi mult. Din ce se pot face jardiniere? Din aproape orice dacă îndeplineşti următoarele condiţii:

  • să aibă pereţi nu foarte înalţi pentru a ţine pământul
  • să fie dintr-un material care nu a fost tratat cu substanţe nocive (azbest, vopseluri industriale)
  • să poţi poziţiona jardiniera într-un loc cu câteva ceasuri bune de soare pe zi
  • să ai o sursă de apă aproape

Şi acum la lucru! Cel mai la îndemână este să foloseşti mobilă veche de care nu mai ai nevoie – poţi citi aici cum să faci o jardinieră dintr-un dulap, de exemplu. Pe acelaşi model poţi folosi şi alte tipuri de mobilier: noptiere, pătuţuri sau chiar o cadă veche. De asemenea, o altă variantă ieftină este să foloseşti paleţi pe care îi poţi obţine de la piaţă sau de la magazine de legume-fructe care nu reciclează toţi paleţii. Singura recomandare este să nu alegi paleţi mucegăiţi sau trataţi chimic (evită paleţii coloraţi sau cei care sunt marcaţi cu MB).

Poţi refolosi scânduri, ţigle, plăci de gresie sau lăzi de plastic. Iată un exemplu de jardinieră din lăzi de plastic uşor de făcut:

Jardinieră din lăzi de plastic

Materiale necesare

Pentru a construi o jardinieră ai nevoie de:

  • Bază: oricare din materialele descrise mai sus (lăzi de plastic, scânduri, paleţi, ţigle, plăci de gresie, cauciucuri vechi etc)
  • Liant: cuie, bride sau soluţii de lipit pentru a forma jardiniera ce poate avea orice formă atâta timp cât poţi băga pâmânt înăuntru fără a cădea
  • Drenaj: stratul cel mai de jos al jardinierei trebuie să permită drenajul apei. Cel mai simplu este să ai un suport în care să se strângă apa în exces sau un strat de pietre mărişoare ca bază.
  • Căptuşeală: dacă pereţii folosiţi au găuri sau spaţii prea mari prin care se poate scurge pământul, se pot căptuşi cu materiale reciclate: carton gros (rezistă la o cultură chiar dacă este udat regulat), folie de plastic pe care o poţi refolosi la mai multe culturi, plasă de protecţie anti-insecte, pânză refolosită dar nevopsită.
  • Pământ: ideal este să folosiţi un substrat de grădină combinat cu fibră de cocos şi humus. Trebuie să fie un pământ bogat în nutrienţi dar nu foarte compact pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte cu uşurinţă.
  • Seminţe sau plante mici pentru semănat: soluţia cea mai ieftină este să foloseşti seminţele de la legume pe care le-ai cumpărat din surse cunoscute (de preferat nu din supermarket) şi care să fie bine coapte sau ajunse la maturitate.
  • Mulci: stratul care se pune după ce ai semănat sau plantat pentru a evita creşterea buruienilor şi pentru a menţine umezeala, ceea ce înseamnă un consum mai mic de apă. Stratul de mulci poate fi din aşchii de lemn, rumeguş, paie, carton mărunţit. Acest strat se va descompune încet, aducând un plus de nutrienţi pământului.
  • Apă pentru udat: dacă foloseşti apă de la robinet este recomandat să o laşi în găleţi sau stropitoare câteva zile înainte de a o folosi.
  • Nutrienţi: jardiniera este un sistem redus şi nu va avea aport de nutrienţi aşa că va trebui să adaugi câţiva pumni de humus o dată la fiecare două săptămâni pentru a menţine nivelul de nutrienţi. De asemenea, poţi face un “compost” instant amestecând într-un blender resturi vegetale din bucătărie – coji de legume şi fructe, zaţ de cafea, coji de ouă – cu apă.

Unele din jardinierele din materiale reciclate pot fi folosite pe termen limitat, mai ales dacă sunt lăsate afară pe timpul iernii. În schimb, cele din plastic sau materiale mai durabile, se pot folosi mai mulţi ani la rând.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.