Una din cele mai des întâlnite surse de dezordine sunt jucăriile. Dacă vrei să îi obişnuieşti pe cei mici să fie ordonaţi şi să nu calci pe piede de Lego, este timpul să te inspiri din aceste idei creative de a organiza jucăriile. Unele sunt incredibil de simple de făcut şi nu necesită multe materiale suplimentare.
Prima şi cea mai uşoară metodă de a organiza jucăriile este să refoloseşti diverse cutii de la ambalaje: cutii mari de carton de la aparatele electronice în care să se păstreze jucăriile mai mari ca jucăriile de pluş, păpuşile mari, mingi sau jocuri de masă care să fie, la rândul lor, bine închise în cutiile lor. Apoi cutii mai mici pentru a păstra diverse categorii de jucării şi a le găsi mai uşor. Ideal este ca fiecare cutie să fie personalizată pentru a le fi mai simplu celor mici să le asocieze cu fiecare categorie atât pentru a le găsi cât şi pentru a le pune la loc după ce se joacă. Le poţi personaliza cu hârtie de împachetat, cu etichete colorate, cu staniol etc. Pentru piesele sau accesoriile mici foloseşte cutii cu capac: pot fi cutii de pantofi, de bomboane sau de biscuiţi, metalice, de plastic sau de carton. Dacă spaţiul din cameră nu este foarte mare, caută cutii care se pot păstra una peste alta: forme şi mărimi similare. Sau să ai un singur cufăr mare în care să intre toate jucariile, puse pe categorii în cutii mai mici.
Pentru maşinuţele de curse, există şi posibilitatea de a le organiza vertical şi decorativ. Îi poţi pune pe cei mici să te ajute şi să faceţi împreună peretele de “maşinuţe copii“. Îl poţi face ca un garaj de maşinuţe din bare magnetice, cu rafturi sau chiar din cotoarele de carton de la hârtie igienică.
Dacă sunt mai mulţi copiii în casă, le poţi face fiecăruia o cutie personalizată sau să împarţi pe categorii toate jucăriile din casă: jucării băieţi, jucării pentru afară, jocuri de masă, păpuşi, jocuri de cuburi etc.
Mai mult, poţi folosi orice tip de dulap cu sertare în care să îşi pună jucăriile pe categorii. Dar, dacă ai copii mici, pentru a evita să îşi prindă degetele, poţi face chiar tu un suport pentru cutii din plastic: sunt uşoare şi iefitne, iar cei mici nu se vor răni încercând să le deschidă sau închidă. Tot ce trebuie să faci este să gândeşti un sistem pe care cutiile să alunece / culiseze. Şi aici poţi folosi anumite culori sau personalizări ca să le fie uşor copiilor să ştie unde să pună fiecare jucărie. Suportul de mai jos, de exemplu, este făcut cu coşuri mici pentru rufe care mai au un avantaj: se poate vedea conţinutul mai uşor fără să le scoţi din raft.
Persoanele care nu vor să folosească plastic, pot opta pentru mobilă sau cutii din lemn. Atenţie: lemnul trebuie şlefuit bine şi lăcuit pentru a nu avea aşchii. Sau coşuri din pânză – o alernativă economică şi eco.
Tu cum organizezi jucăriile la tine acasă? Lasă-ne un comentariu şi poveşte-ne!