Unul dintre cele mai populare medicamente “cotidiene”, aspirina are o mulţime de utilizări, unele de-a dreptul inedite, de la cosmetice la agronomice. Păstrează tot timpul la îndemână o cutie de aspirină pentru că te va scuti de mai multe bătăi de cap.
Înainte de trece la utilizările propriu zise ale ei, să stabilim ce este de fapt aspirina pentru a înţelege cum de o banală pastilă se poate transforma într-un ajutor nepreţuit nu doar pentru corpul nostru ci şi pentru casa noastră. Aspirina cum este cunoscută popular în română (Aspirin e numele original dat de producătorul german Bayer) este acidul acetilsalicilic.
[important]Practic, toate referinţele din acest articol se fac la acidul acetilsalicilic, indiferent de numele comercial sub care îl găsim în farmacii, la concentraţia de 500 mg, non-efervescent. Pentru uz extern se foloseşte aspirină netamponată.[/important]Baza acestui medicament este salicilina, extrasul din coajă de salcie albă (Salix alba), care este cunoscut de aproximativ 2500 de ani pentru utilitatea lui. Conform surselor citate de wikipedia, “medicul Hipocrate a scris în secolul al V-lea î.Hr. despre o pudră amară extrasă din scoarţa de salcie care avea puterea de a uşura durerile şi de a reduce febra”. Însă, de abia în 1897 , un cercetător de la compania Friedrich Bayer a înlocuit una dintre grupele funcţionale hidroxil din acidul salicilic, cu o grupă acetil, care reducea semnificativ efectele negative. Acesta a fost primul medicament de sinteză şi începutul industriei farmaceutice.
[note]Ca să rezumăm, acidul acetilsalicilic este la bază o substanţă naturală, modificată şi sintetizată pentru a-i fi redusă aciditatea şi controlate efectele secundare, care se utilizează medicinal ca antiinflamator, analgezic uşor (pentru reducerea durerilor) sau ca antipiretic (reducerea febrei).[/note] [warning]Acesta nu este un material publicitar şi nici nu doreşte să stimuleze consumul de medicamente. Medicamentele se iau la recomandarea medicilor şi farmaciştilor. Aspirina nu este recomandată în cazul copiilor (mai ales celor cub 12 ani), persoanelor care suferă de probleme stomacale şi nu se ia pe stomacul gol (excepţie face cea tamponată). Aproximativ 10% dintre persoanele care suferă de astm sever sunt alergice la aspirină. [/warning]Dar să vedem la ce altceva putem folosi aspirina în viaţa de zi cu zi.
- Previne infarctul miocardic. Medicii recomandă, în special bărbaţilor de peste 40 de ani, să ia aspirină (câte o pastilă de 80-100 mg zilnic) pentru a preveni riscul unui infarct miocardic. Calitatea sa de vaso-dilatator ajută la fluidizarea sângelui.
- Reduce febra musculară. Dacă ai făcut un efort intens, fie că e vorba de muncă sau sport, ia o aspirină după ce ai terminat pentru a preveni febra musculară de a doua zi. Crede-mă pe cuvânt, o iau după ce fug 2 ore şi funcţionează.
- Reduce mahmureala. Ai exagerat cu alcoolul? A doua zi mănâncă, bea multă apă şi ia o aspirină, te va ajuta să te refaci mult mai repede decât în mod normal. Poţi să o iei şi cu o jumătate de oră înainte de culcare chiar în seara cu pricina. Dacă îţi aminteşti! Şi, nu uita, nu pe stomacul gol!
- Tratează acneea (coşurile). Zdrobeşte două pastile de aspirină şi amestecă-le cu câteva picături de apă pentru a obţine o pastă. Aplică pasta cu degetul pe piele şi lasă-o să acţioneze 15 minute. Clăteşte uşor cu apă rece.
- Mască exfoliantă. Dizolvă 2-3 pastile de aspirină în puţină apă şi amestecă pentru a obţine o pastă fină. Aplică pasta pe faţă şi las-o să acţioneze 10-20 de minute. Clăteşte cu apă călduţă.
- Calmează înţepăturile de insecte. Păianjenii, furnicile dar mai ales ţânţarii lasă urme dureroase pe pielea nostră. Fă o pastă dintr-o pastilă de aspirină şi puţină apă şi aplic-o direct pe urmele de înţepătură. Durerea şi iritaţia se vor calma imediat.
- Vindecă tălpile crăpate şi bătăturile. Dacă ai probleme cu călcâiele, fă o pastă din 7-8 aspirine (pisate) şi 2 linguriţe de suc de lămâie. Aplică pe călcâie, înfăşoară picioarele cu folie de plastic sau cu o pungă şi lasă să acţioneze 20 de minute.
- Tratează ciuperca piciorului. Aspirina are un efect anti-fungicid. Amestecă pudră de talc cu aspirină făcută pudră (în cantităţi relativ egale). Pudrează cu acest amestec rănile de pe picioare. Repetă timp de câteva zile.
- Tratează psoriazisul. Conform medicului dermatolog Joshua Zeichner, seful secţiei de cosmetică şi cercetare în dematologie al spitalului Mount Sinai Hospital din New York, aspirina are efecte în cazul tratamentului psoriazisului. Pisată şi amestecată cu apă, aspirina se aplică direct pe zonele afectate şi se lasă să acţioneze până la jumătate de oră. Acestă “cremă” dizolvă celule de piele moartă şi ajută la refacerea celulelor sănătoase.
- Reduce rozaceea. Potrivit aceluiaşi medic, “unguentul” de aspirină este eficient şi atunci când este aplicat aplicată pe zonele afectate de rozacea.
- Înlătură mătreaţa. Aşa cum spuneam mai sus, aspirina omoară ciupercile. Şi mătreaţa este rezultatul uneia. Adaugă două aspirine pisate pentru fiecare “porţie” de şampon (pentru o spălare). O să fi surprins de rezultate.
- Spală şi dezinfectează mâinile. În amestec cu zeamă de lămâie, aspirina pudră curăţă petele de nicotină, de iarbă sau cafea de pe mâini. În plus le dezifectează.
- Scoate petele de ou crud. Dacă te-ai murdărit cu ou crud pe haine, şterge bine pata cu un şervet. Apoi înmoaie bine cu apă călduţă (nu caldă, deoarece va cogula oul!) şi apoi pune peste pată soluţie din zeamă de lămâie amestecată cu două aspirine pisate. Lasă să acţioneze 30 de minute şi clăteşte bine.
- Scoate petele de transpiraţie de pe rufele albe. Amestecă trei aspirine făcute pudră într-o jumătate de cană de apă caldă. Înmoaie părţile pătate ale tricourilor sau cămăşilor şi lasă-le timp de 2-3 ore înainte de a le spăla propriu-zis.
- Menţine florile din vază. Potrivit profesorului Judy Jernstedt de la Universitatea Davis, Statele Unite, florile din vază trăiesc mai mult dacă bacteriile care le “atacă” sunt neutralizate. Adaugă în apă înainte de a pune florile o pastilă de aspirină pisată şi florile vor dura mai mult, deoarece aspirina reduce producţia de etilenă.
- Omoară ciupercile şi întreţine solul. Calităţile anti-fungicide ale aspirinei sunt vizibile şi în grădină. Adaugă jumătate de aspirină, cel mult o aspirină, la un litru de apă şi stropeşte pe marginea plantelor. Aspirina distruge sporii şi ciupercile care le dăunează plantelor tale.
- Conservant. Deşi este discutată utilizarea ei în bucătărie (mai ales pentru că nu e recomandată copiilor), este cert că o pastilă de aspirină pusă deasupra borcanelor de zacuscă sau alte conserve previne apariţia florii (mucegaiurilor) datorită calităţilor sale anti-fungicide.