Ah, bucătăria… Multe s-au schimbat în ultimii ani cu bucătăriile noastre, atât în România cât și în țările din Europa. Bucătăria nu mai este de ceva vreme camera din fundul casei, cu ușa închisă să nu miroasă a mâncare, unde ne înghesuiam cu mama să facem salata de boeuf sau să punem murăturile. Noile trenduri anunță bucătăria ca un spațiu social, unde ne adunăm și lucrăm toți, mâncăm dar avem acces și la distracție. Iar, pe de altă parte, bucătăria este marea protagonistă când vine vorba de aparate electrocasnice din ce în ce mai moderne, cu funcționalitate mult îmbunătățită.
Bucătăria: spațiu multi-funcțional
Din ce în ce mai multe persoane optează pentru bucătării deschise spre living, fără ușă sau perete de separare. Bucătăria devine astfel un spațiul multi-funcțional: se gătește, se ia masa, există și o zonă de stat unde cei mici pot studia și face temele, iar cei mari pot lucra ceva pe calculator, dar unde se poate juca și un joc de masă dacă e cazul. Pentru că dacă vrem să trăim sănătos avem nevoie de mâncare sănătoasă, iar de cele mai multe ori ceea ce gătim acasă este ceea ce poate fi cel mai benefic pentru sănătate pentru că ne putem alege ingredientele, ne putem face un plan coerent de mese, putem controla cantitățile și nutrienții. Ceea ce înseamnă că vom petrece mult timp în bucătărie, iar un spațiu multifuncțional ne permite să îl petrecem împreună.
Insula: piesa de rezistență
Dacă spațiul ne permite, o insulă de bucătărie este exact piesa care face trecerea din living în bucătărie și care poate transforma ușor spațiul într-unul multifuncțional așa cum spuneam mai sus. Insula nu este doar o piesă de mobilier de decor; insula poate încorpora electrocasnice de la plită și hotă până la mașina de spălat vase. Blatul poate avea încorporate prize pentru laptop și încărcător de telefon, fie aparente, fie în partea de jos pentru a fi protejate de umezeală.
Design: modern sau clasic?
Paleta de culori este nesfârșită când vine vorba de mobila de bucătărie pe care o putem cumpăra acum. De asemenea, finisajele pot fi foarte diferite de la lăcuite excesiv la cel cu texturi industriale. Depinde de fiecare ce tip de mobilă își dorește atâta vreme cât este funcțională și servește scopului de a putea fi folosită pe termen lung. Stilurile mai clasice sunt cele care durează mai mult și țin pasul cu moda, în timp ce stilurile mai agresive (culori stridente, modele geometrice, texturi reliefate în exces) tind să devină obsolete mai repede.
Lemnul este în continuare liantul între extreme iar dacă alegi ceva cu adevărat natur e bine să adaugi și plante în decor. Iar electrocasnicele, pe cât se poate, să le încorporezi în mobilă pentru a nu se vedea atât de mult: de la frigider la congelatorul cu sertare. Vor rămâne aparente cuptoarele, aragazul și aparatul de cafea, dar restul de electrocasnice pot fi cu ușurință ”prinse” în mobilier. Un astfel de design îți permite să îți alegi electrocasnicele exclusiv în funcție de performanțele lor și nu de design pentru că acolo putem face compromisuri care pe termen lung nu ne ajută.