Din ce în ce mai multe persoane suferă de durere cronică de spate, în special în zona lombară iar cauzele pot fi multiple de la sedentarism, vârstă, afecţiuni ale vertebrelor etc. Consecinţele durerii cronice nu se lasă aşteptate şi apar insomnia, atrofierea musculară, creşterea în greutate, senzaţie de irascibilitate iar lista poate continua. Cum putem atenua durerea cronică de spate fără să abuzăm de analgezice? Iată mai jos câteva idei la care poţi apela, cu acordul medicului tău.
1.Mişcare şi iar mişcare
Prima reacţie la durere este să nu faci mişcare dar acest lucru nu este benefic pe termen lung. Plimbări, exerciţii lejere în apă, exerciţii speciale de Pilates sau yoga ajută mult pentru a scăpa de durere şi a fortifica muşchii din zona lombară. Cere sfatul medicului tău cu privire la dificultatea exerciţiilor la care te poţi expune. Dacă zona este foarte afectată, poţi apela la fizioterapie pentru a începe exerciţiile cu un specialist.
2.Renunţă la fumat şi la alcool
Fumatul şi alcoolul sunt adesea alese de persoanele cu dureri cronice ca măsuri extreme pentru a reduce durerea pe termen scurt. Evident, efectele adverse asupra stării de sănătate sunt mult prea nocive şi trebuie să renunţi la aceste obiceiuri cu un plan de reducere a durerii pe termen lung. Mai ales înainte de culcare, evită alcoolul care îţi poate da senzaţia că te ajută să adormi mai repede şi înlocuieşte-l cu o infuzie calmantă pe bază de pasiflora sau melisa.
3.Antiinflamator natural
Apelează la plante pentru a ameliora durerea cronică. Iată o listă de plante cu proprietăţi antiinflamatoare pe care le poţi aplica fie ca ulei esenţial în zona lombară sau le poţi consuma ca infuzie:
- Ghimbirul: decoct din rădăcină sau pilule de la magazinele tip plafar (este contraindicat în cazul afecţiunilor stomacale)
- Curcuma: amestec de pudră de curcuma cu lapte, băuturi vegetale sau chiar apă caldă cu puţin piper proaspăt măcinat.
- Virnanţ (Ruta graveolens): aplicaţii în zona lombară cu masaj cu ulei de măsline în care ai ţinut 2 crenguţe mici timp de 20 de zile. Atenţie! Este o plată ce poate avea efecte toxice dacă nu se respectă dozajul.
- Lavandă: aplicaţii în zona lombară de ulei esenţial (2-3 picături amestecate cu ulei de masaj sau ulei de măsline)
- Salvie: aplicaţii în zona lombară de ulei esenţial (2-3 picături amestecate cu ulei de masaj sau ulei de măsline)
- Valeriană: decoct din rădăcină de valeriană
4.Mănâncă sănătos
Este important să mănânci echilibrat şi sănătos, cu aport suficient de vitamine şi minerale. Acest aspect are un impact direct asupra greutăţii corporale care trebuie să fie ţinută sub control în cazul durerii cronice de spate. Creşterea în greutate agravează durerea aşa că o dietă echilibrată şi adaptată la nivelul de activitate fizică este vitală. În cazul în care eşti supraponderal sau obez, este recomandat să apelezi la un medic nutriţionist pentru un plan nutriţional personalizat pentru a ajunge la greutatea adecvată.
5.Elimină stresul
Yoga, Tai Chi, meditaţie, tehnica respiraţiei – încearcă ce ţi se potriveşte mai mult pentru a reduce stresul cotidian. Cu cât te gândeşti mai puţin la durere cu atât treci mai uşor peste ea. Fă ceva ce îţi place împreună cu familia sau cu prietenii: dans, cursuri de gătit, cursuri de limbi străine, activităţi de grup ca mersul în drumeţii uşoare sau jocuri de societate.
6.Încearcă terapii alternative
Există şi terapii alternative la care poţi apela şi care pot reduce semnificativ durerea cronică mai ales dacă cunoşti specialişti buni în domeniul respectiv. Poţi alege:
- shiatsu (tehnică de masaj japonez ce constă în presionarea cu degetele a anumitor zone)
- presopunctura (tehnică chinezească de a presiona anumite puncte cheie din corp)
- acupunctura (stimularea anumitor puncte din corp cu ajutorul unor ace speciale foarte fine)
- electrostimularea (stimularea musculară cu ajutorul impulsurilor electrice).
Comments on this entry are closed.
Foarte bun articolul. Multumesc mult pentru sfaturi.