Ah, cât de bună e o pizza bine făcută! La cât de multe pizzerii există în toate oraşele şi la câte soluţii proaspete şi congelate sunt în magazine, e cam greu să găseşti cea mai bună pizza, pe gustul tău. Unii preferă blatul crocant, alţii blatul pufos. Unii preferă ingrediente multe şi brânză din belsuş, alţii preferă stilul purist cu 2-3 ingrediente, dar de bună calitate. Dar la fel ca în multe cazuri, şi pizza este supusă unor mituri: că nu e sănătoasă, că îngraşă, că e fast-food.
Pizza îngraşă?
Nu te mai amăgi că doar pizza îngraşă. Totul îngraşă. Îngraşă tot ce mănânci în surplus. Nu trebuie să mănânci până sare nasturele de la pantaloni. Şi nici pizza în fiecare zi. Dar o porţie de pizza bună e la fel de nutritivă şi complexă ca orice altă mâncare: carbohidraţi, proteine şi grăsimi în proporţiile corecte. Şi vitamine şi antioxidanţi dacă alegi bine ce pui pe blat. Ce este foarte important este ca pizza e să fie bine făcută, de preferinţă în casă unde poţi controla ingredientele şi cantităţile. Şi să nu fie cu două degete de brânză sau cu cărnuri grase şi mezeluri.
Prânz sau cină?
Dacă alegi porţia corectă, care nu e o pizza întreagă, ca să ne înţelegem, o poţi mânca în orice moment al zilei. Cel mai bine pentru cei cu tendinţe de îngraşare este să o mănânce la micul dejun. Da, aţi auzit bine, la micul dejun. Sună ciudat şi nu e chiar mic dejunul la care v-aţi gândit? Nu-i nimic. Gândiţi-vă că veţi consuma sigur caloriile din pizza pe parcursul zilei, ceea ce nu se întâmplă cu o pizza mâncată la ultimele ore ale serii.
Blat crocant sau pufos?
Crocant şi subţire. Blatul de pizza este suport nu ingredientul principal. Dacă îţi pregăteşti blatul acasă, ia în considerare câţiva paşi importanţi:
- cerne făina ca să fie aluatul aerat şi uşor de dospit şi întins
- alege o făină de calitate, fie că e albă sau integrală (poţi experimenta şi cu făină de spelta, de mazăre sau de năut)
- măsoară şi cântăreşte ingredientele
- dospeşte aluatul cum scrie la carte (trebuie să îşi dubleze volumul). Un aluat nedospit îndeajuns poate să îţi provoace neplăceri digestive şi aşa ajungi să zici că eşti intolerant la gluten.
- întinde bine aluatul, cât mai subţire cu atât mai bine
Ce ingrediente sunt mai bune?
Să fie puţine şi de bună calitate, am zice noi. N-are sens să pui pe blat ca la un bufet de all-you-can-eat. Mai bine faci 2-3 pizza diferite şi împărţiţi în familie sau între prieteni. La ingredientele de pizza, până să discutăm dacă ananasul poate intra pe listă, trebuie să vorbim despre ingredientele de bază: roşiile, brânza şi principalele toppinguri.
- Să începem cu sosul de roşii: să fie de bună calitate, din roşii proaspete dacă ai timp să îl prepari (vezi aici reţeta) sau dacă îl cumperi citeşte cu atenţie eticheta să nu fie plin de zahăr şi să aibă un conţinut cât mai mare de roşii, nu de amidon.
- Brânza: mozzarella, nu caşcaval şi nu brânză gata rasă cu tot felul de adivitivi ca să nu se lipească de pungă. Mozzarella este o brânză proaspătă, bogată în proteine şi săracă în grăsimi în comparaţie cu brânzeturile învechite. Nu trebuie întrecută măsura ca să nu poţi tăia pizza fără să curgă brânză peste tot.
- Toppinguri: prosciutto crudo sau jamon serrano, ton, somon, măsline, ceapă roşie, busuioc, ciuperci proaspete (în special hribi). Simplu şi bun. Aşa ca în poză. Nu mai multe de 4 -5ingrediente pe o pizza şi dacă vrei ceva crud, adaugă un pumn de rucola peste pizza prospăt scoasă din cuptor.
Cu ketchup sau fără?
Fără! Ai deja sos de roşii la bază. Pune un pic de ulei de măsline extra virgin sau ulei de măsline picant (aromat cu ardei iute sau piper).
Care este reţeta ta preferată de pizza? Nu eşti hotărât, încearcă una de pe cevabun.ro.