Ah, momentul minunat când te apuci de decorarea casei tale! Planuri, modele, modificări. Pentru unii merge mai repede pentru că au deja un stil bine stabilit şi o idee clară. Chiar şi aşa, tot dai de greu. Mai ales cu obiectele indispensabile. Uneori îţi doreşti ca anumite elemente să iasă cât mai puţin în evidenţă.
Ce e de făcut atunci când nu vrei să se vadă prea mult caloriferele, ţevile sau cablurile? Iată câteva idei de integrare în decor acestor obiecte astfel încât designul să nu aibă de suferit.
Mască cu aerisire pentru calorifere
Fie că e calorifer normal (de fontă, aluminiu sau oţel) sau un calorifer electric, îl poţi integra în decor cu ajutorul unei măşti cu aerisire ca în fotografiile de mai jos.
Pe lângă partea de integrare a caloriferului în decor, o mască poate avea şi spaţiu deasupra ce poate fi folosit ca raft. Nu uita să verifici cu instalatorul distanţa minimă pe care trebuie să o laşi în jurul caloriferului pentru a asigura o bună ventilaţie şi încălzirea adecvată a camerei.
De asemenea, se pot instala uşi pe care să le deschizi în orele de maximă folosire a caloriferului.
În funcţie de tipul de ferestre şi de dimensiunile camerei, ai şi varianta de mască tip bancă pentru a profita mai mult de spaţiu. Asta înseamnă să alegi un calorifer mai scund şi mai lung ca în fotografia de mai jos. Este o variantă ideală pentru casele cu ferestre înalte ce îţi permit să foloseşti spaţiul ca loc de citit, profitând şi de lumina naturală.
Este important să verifici înainte ce tip de lemn sau înlocuitor de lemn poţi folosi pentru astfel de mobilă luând în calcul căldura dată de calorifere.
Culoare şi decor pentru calorifere
Atât pentru ţevi cât şi pentru calorifere, poţi apela la o tehnică de a le scoate în evidenţă în loc să le ascunzi. Tocmai pentru a le dau un aer interesant şi un punct de contrast cu decorul total. Sau să le pictezi exact culoarea peretelului pentru a se confunda total restul. Iată câteva exemple în fotografia de mai jos.
Nu uita că este important să ai în vedere dimensiunile caloriferului şi tipul de vopsea pe care o vei folosi. Trebuie să fie o vopsea rezistentă la căldură şi potrivită pentru suportul din care este făcut caloriferul: aluminiu, fontă etc.
Cabluri şi ţevi
Ştim cum e să ai un smoc de cabluri pe sub birou sau în spatele televizorului. Pe lângă partea inestetică poate fi şi o problemă de siguranţă mai ales dacă sunt copii sau animale de companie prin preajmă. Cea mai simplă metodă este folosirea unui canalet pe care îl poţi găsi la orice magazin specializat în materiale de construcţii şi să bagi toate cablurile înăuntru. Poţi alege grosimea şi chiar culoarea, dar foarte multe variante nu sunt. Iar în afară de ordine, canaletul nu lasă mult spaţiu creativităţii şi designului.
Dar nu dispera! Există şi alte variante. Cea mai interesantă este prinderea cablurilor cu bride pe care le ascunzi cu un element de decor: funde de satin, de exemplu, sau luminiţe de Crăciun. Orice merge şi se potriveşte la tine în cameră.
Poţi apela la cutii decorate pe care le poţi folosi pe post de “capac” pentru zona de prize. Există şi varianta de a înlocui un canalet cu un alt tip de tub mai interesant şi care poate fi decorat: suportul pentru perdeaua de duş e o variantă.
La fel şi cu ţevile care rămân expuse în apartament din anumite motive. Se pot picta în culori care să contrasteze sau care să fie identice cu fundalul. Se pot acoperi cu sfoară sau alte materiale textile. Şi se pot folosi ca suport pentru a agăţa luminile (atenţie la ce greutate poate susţine ţeava).
____________________________________________
Surse foto: https://archzine.fr/ https://www.ideadesigncasa.org/