≡ Menu

5 trucuri de decor cu oglinzi

Oglinzile au fost mereu o obsesie a decoratorilor din toată lumea. Şi cu toate că se folosesc în toate spaţiile – case, birouri, magazine, muzee – există o limită fină între bun gust şi vulgaritate. Deşi de cele mai multe ori alegem oglinzile pentru a da senzaţia de spaţiu sau de a îmbunătăţi luminozitatea, adesea se face abuz de prea multe sau se alege locul nepotrivit.

Care ar fi cea mai bună alegere de oglinzi atunci când ne decorăm casa? Iată 5 sfaturi oferite de experţii în design pentru a le folosi cât mai interesant.

1.Alege oglinzi mari pentru spaţii mici

De câte ori avem de decorat camere mici sau lipsite de ferestre generoase trebuie să apelăm cu încredere la oglinzi. Cât mai mari. Amenajarea holului poate fi o provocare dat fiind că ne dorim utilitate – loc de depozitare, dar şi ordine şi luminozitate. Alege o parte din peretele holului pe care îl poţi îmbraca în oglindă.

Dacă spaţiul este prea restrâns şi ai nevoie de sertare şi dulapuri, încearcă să foloseşti partea de jos a peretului pentru mobilă, iar cea de sus pentru oglindă. Dacă ai un hol lung şi îngust, poţi pune oglinzi pe ambii pereţi pentru o senzaţie de spaţiu deschis.

2. Locul contează

Pe tavan, nu. Şi în general nu în dormitor şi nici în bucătărie. În dormitor, dacă e o cameră mică, este de preferabil ca oglinda să fie deasupra tăbliei patului. Iar în bucătărie este greu de menţinut o oglindă curată, fără pete şi stropi de apă. Atunci când alegem unde amplasăm o oglindă, primul lucru la care trebuie să fim atenţi este ce va reflecta. Nu vrem să se vadă o chiuvetă plină de vase.

În camera de zi, o oglindă mare, înrămată de aşa natură ca să facă parte din decor, stă bine ca piesă centrală pe peretele din spatele locului de luat masa, de exemplu.

Dacă ai un balcon plin cu flori, terasă sau grădină, poţi folosi oglinda pe post de “tablou” – amplaseaz-o în aşa fel să se vadă plantele.

3. Alege mobilă cu oglinzi

Uneori nu avem loc pentru a pune tot ce ne dorim într-un apartament. Aşa că putem alege mobilă cu oglinzi pentru a profita de spaţiu. Un pantofar, de exemplu, un dulap pentru pahare, unul din corpurile de bibliotecă pot fi soluţii pentru amenajarea casei cât mai eficient.

Aplicarea oglinzilor pe mobilă poate fi o ocazie bună pentru a refolosi mobila veche şi a-i da un aer distinct. Pentru cei mai îndemânatici, se pot aplica şipci de lemn vopsit pentru oglinda de pe uşile unui dulap pentru a obţine un efect interesant ca în fotografia de mai jos.

4. Forma şi textura

În funcţie de stilul casei, există multe variante de a folosi oglinda:

  • o singură piesă – înrămată special, tăiată într-o formă deosebită, 3D etc. O variantă ieftină de a obţine o astfel de oglindă este de a merge la târgul de vechituri după tablouri vechi şi de a le refolosi rama. Sau orice alt obiect care se pretează la a-i aplica o folie de oglindă pentru a obţine o piesă interesantă.
  • trio de oglinzi: pe acelaşi perete, ca în principiul amenajărilor florale  (mijlociu, mic, mare) sau o simetrie clasică.
  • mai mult de 5 oglinzi: un potpourri de mărimi şi forme ca decor de perete

Pentru texturi distincte foloseşte bucăţi de tapet satinat, răchită, flori uscate, scoici, lemn, metal – tot ce poţi refolosi de prin casă fără să uiţi de stilul care se potriveşte cu locuinţa ta. Cea mai ieftină variantă este să foloseşti ramele vechi de fotografii pe care să le umpli cu oglizi.

5. Oglinzile şi lumina

Lumina contează mult într-o locuinţă, atât cea naturală cât şi partea de iluminat cu care lucrăm când decorăm un spaţiu. S-a dus vremea lustrei care atârna solitară în centrul tavanului. Sursele de lumină şi oglinzile pot genera senzaţia de profunzime în apartament, aşa că nu te sfii să le foloseşti împreună. Pentru că oglinda dublează cantitatea de lumină.

O oglindă pusă într-un colţ întunecos în spatele unei lămpi va mări semnificativ senzaţia de spaţiu din cameră. La fel şi o oglindă amplasată lângă o fereastră care va dubla lumina naturală.

Nu doar oglinzile de baie se pot ilumina. Pune o sursă de lumină în spatele oglinzii tale de deasupra patului din dormitor – îi va da relief şi clasă.

Şi nu uita să refoloseşti bucăţile de oglindă de care nu mai ai nevoie, se pot tăia în magazinele de bricolaj pe dimensiunile pe care ţi le doreşti.

Comments on this entry are closed.

  • Buna ziua cred ca locul oglinzilor nu este langa pat sau deasupra chiar daca acela este locul potrivit in camera noastra .Vorbesc de siguranta am vazut una cazuta in pat si de atunci sunt mai atent unde si ce pun . Este adevarat ca oglinda lumineaza o camera iar acelea cu leduri in spate sunt foarte frumoase aproape misterioase intr-o culoare aleasa cu gust .Frumoase poze va felicit . Cu respect

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.