≡ Menu

Ce ne dorim de la un angajator?

Când cauţi un loc de muncă, fie că eşti student, proaspăt absolvent sau un profesional cu multă experienţă, ne dorim anumite lucruri de la un posibil angajator. În fiecare an apare un top al celor mai doriţi angajatori de pe piaţa românească şi observăm că locurile fruntaşe sunt deţinute de multinaţionale, în special din sfera domeniului IT ca Microsoft, Oracle, IBM etc. Evident, aceste topuri iau în considerare un eşantion de persoane care răspund la chestionare şi tot timpul vor apărea în aceste topuri marii angajatori nu cei care au până în 50 de angajaţi. Dar chiar şi aşa, multinaţionalele – din toate domeniile, de la IT la retail, apar în topuri în fiecare an.

Ce oferă aceşti angajatori de apar mereu în topuri? Am stat de vorbă cu 10 tineri care ne-au împărtăşit ce se aşteaptă ei de la un angajator şi de ce preferă multinaţionalele în detrimentul firmelor cu capital românesc.

Pentru mine contează mult să pot lucra pentru o multinaţională. E un job mult mai sigur dacă eşti bun în ceea ce faci. Intri mai greu, ai de dat multe interviuri, dar mediul de lucru este mai sigur. (Liviu, 26 ani)

Tinerii cu care am vorbit apreciază siguranţa locului de muncă mai mult chiar decât oferta salarială într-un prim pas. Mai mult, consideră că într-o multinaţională ai mai multe şanse de a te forma şi de a avansa.

Lucrez de 6 luni într-o multinaţională în departamentul de marketing şi deja am fost la un curs în afara ţării. Există un plan concret pentru angajaţi de formare continuă şi angajatorul te ajută, îţi oferă oportunităţi de a te specializa. (Ana, 24 ani)

Salariul contează, bienînţeles, şi, de obicei, în multinaţionale există grile de salarizare foarte bine definite în funcţie de nivelul angajatului şi de rolul său. Pe lângă salariu există şi anumite beneficii pe care angajatorul le poate oferi pentru a-i motiva pe angajaţi. Toţi cei 10 tineri cu care am vorbit ne-au explicat că angajatorii lor le oferă diverse tipuri de beneficii de la telefon la maşină, bonuri de masă sau abonamentele la săli de sport.

Nu sunt sume foarte mari, dar orice tip de bonus este binevenit pentru că te simţi apreciat. Firma la care lucrez îmi oferă bonus pe bază de performanţă în fiecare an, îmi decontează transportul şi primesc şi tichete de masă. (Florin, 31 ani)

Există şi firme care oferă tichete culturale, un nou tip de bonus pentru angajaţi care se pot folosi pentru achiziţionarea de bilete la spectacole sau cinema, dar şi pentru a cumpăra cărţi sau manuale şcolare.

Eu aş renunţa fără probleme la toate tipurile de bonusuri doar ca să lucrez de acasă. Mi se pare mai eficient atât pentru mine cât şi pentru compania la care lucrez. (Andi, 30 ani).

Un alt criteriu este cel al lucrului de acasă care s-a dovedit a funcţiona foarte bine pentru o anumită parte a angajatorilor şi angajaţilor şi care vor păstra această formă de a lucra. Pentru cei care au familie sau care pierd foarte mult timp în trafic, este o manieră ideală de a economisi timp şi de a putea profita mai mult de timpul liber.

Concluzia discuţiei cu cei 10 tineri a fost că îşi doresc în primul rând un mediu de lucru stabil. Mai apoi, salariu şi bonusuri pentru a fi motivaţi şi a se simţi importanţi în cadrul companiei în care lucrează. Dar apreciază şi mai mult partea de formare care le deschide drumul spre o carieră viitoare.

Tu ce apreciezi la un angajator?

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.