≡ Menu

3 Idei de a folosi apa inteligent la tine acasă

Se pune din ce în ce mai multă presiune pe autorităţile din toată lumea de a dezvolta programe pentru reducerea consumului de apă şi de a reducerea contaminarea surselor existente. Ştim că fără apă nu putem trăi dar politicile globale întârzie să apară sau nu au efectul scontat. Ce putem face noi acasă pentru a folosi inteligent apa? Chiar dacă nu pare mare lucru, fiecare dintre noi poate contribui la economisirea resurselor.

1 Verifică instalaţiile

Un mare consum de apă provine din pierderile care apar în reţeaua de distribuţie, fie că vorbim despre reţele mari dintr-un bloc sau dintr-o casă unifamiliară. Ce poţi face concret?

 • Închide de fiecare dată robinetul foarte bine.
 • Dotează-ţi robinetele cu aerator (sita fină care se fixează la capătul robinetului) care reduce consumul de apă.
 • Închide robinetul principal de apă din casă/apartament când pleci în vacanţă (eviţi posibile inundaţii dacă se sparge vreo ţeavă).
 • Verifică regulat starea instalaţiilor cu un instalator de profesie şi schimbă din timp furtunele, robinetele şi alte elemente afectate de calcar, rugină sau alte imperfecţiuni.
 • De obicei, furtunul flexibil de la chiuvetă este cel care cedează primul aşa că verifică-l să fie bine instalat, fără scurgeri şi schimbă-l imediat ce observi ceva care nu este în regulă.
 • Verifică lunar factura de apă pentru a detecta din timp dacă există o creştere nejustificată a consumului. Aceasta s-ar putea datora unor pierderi pe reţea şi trebuie chemat instalatorul să verifice toată reţeaua de la contor până la consumatorii finali.

2 Spală inteligent

Şi la spălat vase şi la spălat rufe poţi economisi apă. Aşa cum am mai menţionat şi în alte articole, noile generaţii de electrocasnice (maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase) au consum redus de energie electrică (clasa A+++), dar şi consum redus de apă. Ce poţi face tu concret?

 • Programează spalatul rufelor când ai destule pentru a umple maşina de spălat. S-ar putea ca maşina de spălat pe care o ai să fie un model performant care să detecteze cantitatea de rufe şi să reducă consumul de apă, dar cel mai bine este să programezi spălările pentru cuva plină.
 • La fel şi la maşina de spălat vase, dacă foloseşti. Să fie încarcată la capacitatea maximă pentru a evita consumul excesiv de apă.

3 Filtrează apa

Există mai multe metode de a filtra apa de la robinet pentru a fi folosită pentru băut, gătit sau sterilizat biberoane, tetine de bebe sau alte accesorii. Una din metode este osmoza inversă doar că este scumpă şi consumul de apă este excesiv: se consumă între 3 şi 7 litri de apă pentru fiecare litru filtrat.

Metodele mai noi şi mai economice sunt filtrele mecanice care se instalează foarte uşor direct pe robinet şi care se înlocuiesc la aproximativ 3 luni sau 600 litri de apă consumaţi. Cu un asemenea filtru nu mai trebuie să cumperi apă îmbuteliată şi reduci astfel şi consumul de plastic. Dacă nu ai acces la un asemenea filtru sau nu ţi se pare economic la câtă apă foloseşti acasă, poţi folosi o cană filtrantă care face exact acelaşi lucru dar cu cantităţi mai reduse.

În funcţie de locuinţa ta şi de câte persoane locuiesc cu tine, se mai pot face şi alte lucruri care se pot face acasă pentru a consuma mai puţină apă:

 • duşuri mai scurte
 • baie în cadă mai rar
 • închiderea robinetului cât timp te speli pe dinţi sau te bărbiereşti
 • refolosirea apei cu care ai spălat legumele şi fructele pentru a uda plantele de apartament
 • captarea apei de ploaie pentru a uda grădina

Tu ce altceva mai faci pentru a reduce consumul de apă? Scrie-ne un mesaj sau lasă un comentariu la articol.

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.