≡ Menu

Bicarbonatul de sodiu şi utilizările lui în casă

O cutie de bicarbonat de sodiu se găseşte în orice gospodărie, mai ales pentru a-l folosi în reţete. Dar ce este bicarbonatul de sodiu şi la ce altceva îl mai putem folosi?

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este o pudră albă, din categoria sărurilor, uşor alcalină, ce poate neutraliza acizii. Cel mai des este folosit ca agent de creştere pentru aluaturi: atunci când este amestecat cu un lichid şi un acid, are loc o reacţie chimică ce eliberează dioxid de carbon care face aluatul să crească şi îi conferă o textură pufoasă. Dar probabil ai auzit şi de alte utilizări pentru bicarbonat, de la agent de curăţare la ingredient în pasta de dinţi.

bicarbonat

Iată mai jos câteva dintre utilizările bicarbonatului de sodiu grupate pe categorii:

ÎNGRIJIRE CORPORALĂ

1) Pastă de dinţi: fă-ţi pasta de dinţi acasă, din ingrediente 100% naturale. Ai nevoie de 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu, jumătate de linguriţă de sare de mare fină şi câteva picături de apă. Amestecă totul bine până obţii o pastă (nu trebuie să fie prea lichidă, trebuie să stea pe periuţa de dinţi). Opţional poţi adăuga o picătură de ulei esenţial de mentă sau de cuişoare.

2) Împrospătează-ţi respiraţia: clăteşte gura cu o soluţie de bicarbonat de sodiu diluat într-un pahar cu apă. Bicarbonatul ajută la neutralizarea mirosurilor neplăcute (halenă).

3) Exfoliant pentru piele: amestecă 3 părţi de bicarbonat de sodiu cu 1 parte de apă şi foloseşte această pastă ca exfoliant pentru faţă şi corp.

4) Deodorant: bicarbonatul se poate aplica direct pe piele pentru a neutraliza mirosurile. Este indicat, în special, pentru persoanele cu piele sensibilă la deodorantele comerciale care conţin parfum şi alte substanţe iritante.

5)Tratament pentru înţepăturile de insecte: adaugă bicarbonat pe pielea udă şi freacă uşor pentru a reduce senzaţia de mâncărime. Fă pastă de bicarbonat cu puţină apă şi aplică pe pişcătură pentru a reduce umflătura.

6) Antiacid: bicarbonatul de sodiu este minunat pentru a reduce aciditatea gastrică. Dacă ai arsuri stomacale provocate de o aciditate ridicată, bea o ceaşcă de apă în care ai dizolvat o lingură de bicarbonat.

7) Săpun pentru mâini: o pastă de 3 părţi de bicarbonat la 1 de apă (şi opţional 1 linguriţă de miere) ajută la eliminarea mirosurilor de pe mâini (după curăţenie, după gătit, după grădinărit, etc) şi redă fineţea pielii.

8) Păr curat: adaugă puţin bicarbonat în palmă peste şampon şi aplică-l pe păr. Ajută la curăţarea profundă, mai ales dacă foloseşti multe produse de styling (spumă, ceară, etc).

9) Piele fină: adaugă jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu în cadă şi bucură-te de un tratament ca la spa. Bicarbonatul va ajuta la curăţarea pielii şi îndepărtarea mirosului de transpiraţie, iar după baie vei obseva că pielea este mai fină.

10) Picioare curate: la fel poţi proceda şi în cazul picioarelor. Adaugă 3 linguri de bicarbonat într-un lighean cu apă caldă şi înmoaie picioarele 10 minute. Freacă uşor pentru exfoliere. Dacă ai probleme cu călcâiele, fă o pastă din 7-8 aspirine (pisate) şi 2 linguriţe de suc de lămâie. Aplică pe călcâie, înfăşoară picioarele cu folie de plastic sau cu o pungă şi lasă să acţioneze 20 de minute.

11) Curăţă periile şi pieptenii: lasă peste noapte periile de păr şi pieptenii într-un vas la înmuiat în care ai adăugat o linguriţă de bicarbonat. Clăteşte-le bine cu apă călduţă şi gata.

12) Curăţă proteza sau aparatul dentar: într-un pahar cu apă călduţă adaugă 2 linguriţe de bicarbonat şi lasă proteza sau aparatul dentar la înmuiat. Dacă sunt urme persistente, freacă bine cu bicarbonat până dispar.

CURĂŢENIE:

13) Curăţă faianţa: fă o pastă din bicarbonat de sodiu, sare grujoasă şi un pic de detergent de vase. Freacă bine cu un burete suprafeţele pe care le vrei curate: faianţa, cada, chiuvetele. Lasă să acţioneze 10 minute şi apoi clăteşte.

14) Spală vasele: pentru vasele foarte murdare, în special pentru oale şi tigăi, lasă-le la înmuiat în apă caldă cu 2 linguri de bicarbonat şi puţin detergent de vase. Apoi, adaugă bicarbonat direct pe burete şi freacă părţile murdare.

15) Dezinfectează bureţii de vase: lasă bureţii la înmuiat într-un vas cu 250 ml de apă şi 4 linguri de bicarbonat. Va elimina mirosurile. Clăteşte bine bureţii şi dezinfectează-i în cuptorul cu microunde 2 minute. Atenţie: pentru a nu lua foc, bureţii se bagă în cuptorul cu microunde uzi, nu uscaţi. De asemenea, nu se pun dacă au părţi metalice.

16) Curăţă cuptorul cu microunde: un burete umed pe care pui nişte bicarbonat spală foarte bine cuptorul cu microunde şi, pe lângă faptul că scoate mirosurile de mâncare, nu lasă un miros puternic de substanţă de curăţat. Pentru o curăţare uşoară, bagă înainte un castron cu apă şi o picătură de detergent sau câteva linguri de oţet şi dă o tură pentru a aburi bine pereţii.

17) Curăţă argintăria: dacă ai piese de argint, mari ori mici, le poţi curăţa cu bicarbonat. Fă o pastă din 3 părţi bicarbonat şi 1 parte apă şi freacă argintăria cu o cârpă curată punând pastă din loc în loc. Clăteşte şi usucă bine cu o cârpă curată.

18) Curăţă petele de cafea şi ceai: ceştile şi ceainicele pot rămâne pătate şi ca să le curăţi bine apelează tot la pasta de bicarbonat de 250 ml de apă şi o jumătate de ceaşcă de bicarbonat. Freacă bine şi clăteşte.

19) Curăţă cuptorul: presară bicarbonat şi stropeşte cu apă pentru a-l umezi. Lasă peste noapte şi apoi cu un burete umed curăţă prima dată bicarbonatul, freacă bine şi clăteşte.

20) Curăţă gresia: adaugă o cană de bicarbonat în găleata cu apă caldă şi spală bine cu mopul insistând pe petele mai dificile. Clăteşte bine şi usucă dacă ai un mop de rezervă.

21) Curăţă mobila şi pereţii: cu un burete uşor umed (de preferinţă alb şi moale, fără parte dură) pe care ai pus bicarbonat freacă uşor zonele murdare (creioane colorate, pete, urme de pantofi, etc).

22) Curăţă perdelele de duş: pune perdelele în cadă sau la duş, presară bicarbonat peste ele şi pe o perie, apoi freacă bine. Clăteştele bine cu apă călduţă şi pune-le la scurs.

23) Dă putere mai mare detergentului lichid pentru rufe: adaugă jumătate de ceaşcă de bicarbonat în maşina de spălat atunci când speli cu detergent lichid şi vei obţine rufe mai curate (bicarbonatul ajută la echilibrarea PH-ului din apă).

24) Pentru hainele bebeluşilor: la fel ca mai sus, poţi adaugă o jumătate de ceaşcă de bicarbonat în maşina de spălat împreună cu detergentul special pentru rufele delicate. La fel şi la clătit, dacă adaugi bicarbonat vei scăpa de mirosurile foarte puternice.

25) Curăţă echipamentul sportiv: pentru genţi, pantofi de sport sau alte accesorii care miros urât, prepară o soluţie de 250 ml de apă şi 4 linguri de bicarbonat şi spală-le cu ea. Vei scăpa de mirosuri.

26) Spală maşina: tot cu concentraţia de mai sus şi o lavetă, spală farurile, jenţile, elementele cromate dacă ai, geamurile (în special pentru a îndepărta urmele de insecte). Clăteşte şi usucă.

DEODORIZARE

Aşa cum ai observat deja din utilizările de mai sus, bicarbonatul este excelent pentru a scăpa de mirosuri. Iată cum şi unde îl putem folosi în acest scop:

27) Frigider: pune o cutie mică de plastic cu bicarbonat (fără capac) pe unul din rafturile din frigider (cât mai în spate ca să nu te încurce). Te va scăpa de mirosuri.  Nu uita să schimbi din când în când bicarbonatul (cel vechi foloseşte-l la canalizare – vezi mai jos, la punctul 30). La fel poţi proceda şi dacă îţi cumperi un frigider nou care vine cu un miros de plastic sau de chimicale. Spală-l bine cu pastă de bicarbonat şi lasă o cutie cu bicarbonat înăuntru câteva ore înainte de a pune mâncarea.

28) Tocătoarele: fie că sunt de plastic sau de lemn, tocătoarele absorb mirosurile puternice, mai ales cele de ceapă şi usturoi. Presară bicarbonat peste tocător şi freacă bine cu un burete umed. Clăteşte şi usucă.

29) Găleata de gunoi: după ce ai spălat-o bine, usuc-o şi presară bicarbonat pe fund înainte de pune sacul de gunoi.

30) Canalizarea: toarnă o jumătate de ceaşcă pe scurgerea de la chiuvetă şi/sau cadă în timp ce laşi apa caldă să curgă câteva minute. Vei scăpa de mirosurile neplăcute.

31) Maşina de spălat vase: mai ales dacă nu foloseşti maşina de spălat vase des, vei obseva că prinde un miros neplăcut. Curăţ-o cu bicarbonat înainte de a o folosi din nou.

32) Covoare: pune bicarbonat din abundenţă pe covor şi lasă-l peste noapte. Dă cu mătura a doua zi şi aspiră restul de bicarbonat.

33) Maşina: pune bicarbonat peste banchete (dacă nu sunt din piele) lasă-l 10-15 minute să absoarbă mirosurile şi aspiră bine.

34) Pantofii de sport: dacă ai pantofi de sport pe care îi foloseşti rar, nu uita să pui bicarbonat în ei. Scutură bine înainte de folosire.

35) Culcuşul animalelor de companie: presară din abundenţă bicarbonat, lasă-l să acţioneze 15 minute şi aspiră bine.

36) Jucării de pluş: presară peste ele bicarbonat, lasă-l să acţioneze un sfert de oră sau mai mult, scutură bine.

DIVERSE:

37) Camping: dacă mergi cu cortul, nu uita să iei cu tine o cutie de bicarbonat. Te ajută să cureţi orice ai avea nevoie, să îl foloseşti pe post de pastă de dinţi, de deodorant, etc.

38) Spală fructele şi legumele: pentru a le spăla bine de resturile de pământ, foloseşte un burete nou şi un pic de bicarbonat. Clăteşte bine cu apă caldă.

39) Biopesticid: bicarbonatul este un excelent fungicid natural (combate ciupercile vătămătoare plantelor).

40) Supliment pentru sportivi: cantităţi mici de bicarbonat folosite ca supliment aduc beneficii sportivilor de viteză (curse scurte de până 7 minute). Atenţie: în cantităţi mari, bicarbonatul poate produce iritaţii gastro-intestinale.

LA GĂTIT:

41) Agent de creştere: în reţete pentru aluaturi alături de un acid (câteva picături de oţet, zeamă de lămâie,etc.) şi lichid.

42) Frăgezeşte legumele: adaugă puţin bicarbonat când fierbi legumele (ai grijă să nu pui mult pentru că va da în foc) pentru a grăbi procesul de fierbere.

43) Frăgezeşte carnea: procedează la fel cu carnea pe care vrei să o fierbi. Adaugă puţin bicarbonat la fiert şi vei obţine carne mai fragedă într-un timp mai scurt.

Foloseşti bicarbonatul şi pentru alte lucruri? Scrie un comentariu mai jos.

 

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.