≡ Menu

Curățenie eco: noul trend care ne menține sănătoși

Pe lângă alimentele ecologice, a apărut și trendul de curățenie eco, un mod de a curăța casa folosind materiale ecologice și economisind bani. Și trebuie să menționăm factorul ecologic în legătură cu sănătatea pentru că multe din materiale de curățenie conțin substanțe care pot provoca alergii, probleme respiratorii sau dermatologice.

În ce constă curățenia eco? Am mai scris articole despre cum poți curăța diverse suprafațe, electrocasnice și obiecte sanitare folosind bicarbonat, sare, lămâie sau oțet alb, substanțe pe care le ai în bucătărie și care nu sunt atât de contaminante, nici pentru sănătatea ta, nici pentru mediul înconjurător. Să luăm ca exemplu detergentul de vase pe care îl avem toți în casă: multe din mărcile de detergent de vase conțin fosfați care ajung în pânza freatică iar mai apoi acționează ca un proliferant al algelor ce ajung să afecteze ecosistemele din râuri și lacuri. Cu cât produsele de curățenie anunță rezultate mai miraculoase, cu atât mai multe substanțe toxice conțin. Expunerea din ce în ce mai mare la aceste substanțe provoacă alergii, rinite, dermatite și chiar boli mai grave în special la persoanele cu sistem imunitar scăzut. În Europa producătorii sunt obligați să specifice ingredientele folosite și să respecte normele europene în vigoare care au adus modificări în ultimii ani prin interzicerea folosirii anumitor substanțe considerate foarte toxice. Dar în cazul în care apelăm la produse de curățenie ecologice, legislația este și mai strică iar producătorii trebuie să folosească ingrediente cu risc toxic foarte scăzut.

Curățenia eco pornește de la premisa că putem curăța des suprafețele doar cu apă, iar faptul că le curățăm des previne acumularea de mizerie și de depuneri astfel încât să nu fim nevoiți să apelăm la produse prea toxice. Folosind materiale ecologice evităm și folosirea mănușilor de plastic, un alt element extrem de contaminant pentru mediul înconjurător.

Atunci când cumpărăm produse de curățenie ecologice, trebuie să fim atenți la etichete fiindcă există și producători care folosesc cuvântul ECO fără ca produsul final să fie unul ecologic. Trebuie căutat simbolul cu frunza verde așa cum se vede în fotografia de mai jos.

ECO-LABELLING OF THE PRIORITY GROUPS – PVC SUSTAINABLE WINDOWS AND DOORS  AND ORGANIC FRUITS AND VEGETABLES

De asemenea, atunci când cumpărăm bureți și lavete, putem alege variantele care nu dăunează mediului înconjurător:

  • materiale care se pot recicla: verifică etichetele bureților și vezi dacă se pot recicla (nu trebuie să conțină plastic)
  • lavete care se pot refolosi cum este cârpa magică, o lavetă din microfibră care se poate spăla și refolosi de multe ori
  • bureți naturali cum sunt cei din lufa, o plată ce se cultivă și la noi în țară
  • cârpe pentru bucătărie din pânză ce se pot refolosi în locul bobinelor de șervețele de hârtie care se consumă în cantități foarte mari în majoritatea gospodăriilor și care anual reprezintă o cheltuială care nu este de neglijat

Pe lângă aspectele de mai sus, o altă recomandare importantă este reducerea consumului de apă prin practici sustenabile: reciclarea pe cât posibil a apei pe care o consumăm în gospodărie, întreținerea instalațiilor în bune condiții pentru a preveni pierderile din rețea, oprirea robinetului ori de câte ori este posibil pentru a nu risipi apa.

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.