≡ Menu

Copiii și educația financiară

La ce vârstă este bine să le vorbim copiilor despre finanțe? Unii experți spun că anumite obiceiuri financiare se formează până la vârsta de 7 ani așa că educația financiară este un element important atât pentru cei mici cât și în anii ce urmează. De multe ori, ca adulți, ne putem confrunta cu diverse greutăți financiare uneori din cauza deciziilor pe care le luăm: credite prea multe și cu dobândă prea mare, cheltuieli care nu sunt necesare și așa mai departe. Iar ca părinți ne dorim ca cei mici să ia decizii corecte și informate când vine vorba despre aspectele financiare. La fel cum noi, ca adulți, avem nevoie de o comparație a unui credit ipotecar pentru a lua o decizie informată, la fel și ei pe viitor trebuie să știe câteva informații financiare de bază.

Ce trebuie să îi învățăm și cum putem face acest lucru?

Cum se câștigă banii?

Cel mai simplu exemplu este să îi pui pe copii să lucreze pentru banii de buzunar pentru a înțelege cum se câștigă banii. În funcție de vârsta pe care o au pot să ajute cu treburile din casă, de la pus rufele la spălat la întins și împăturit, la pusul și strânsul mesei, la spălatul vaselor, la îngrijirea animalelor de casă dacă există, la curățatul camerei lor etc. Le poți fixa o alocație lunară sau săptămânală iar, în funcție de efortul depus, pot câștiga bani extra dacă ajută și cu alte activități.

Cum se administrează banii?

Când au deja bani în pușculiță, copiii trebuie să înțeleagă cum se administrează banii în funcție de obiective. Dacă obiectivul este să își cumpere un anumit joc sau obiect, își pot face calcule despre cât au nevoie să economisească până la îndeplinirea obiectivului.

După ce împlinesc 12 ani le poți face inclusiv un card special pentru cei sub 18 ani de care să aibă grijă și cu care să își cumpere gustările după ce ies de la școală. Caută cel mai ieftin card de debit și verifică dacă au și variantă pentru cei sub 18 ani pe care o administrează părinții. În acest fel, copiii se familiarizează cu concepte ca: cont bancar, card de debit, costuri de administrare și pot să îți gestioneze banii singuri. Poți verifica împreună cu ei în aplicația bancară ce au cheltuit și să analizați frecvența și tipul cheltuielilor.

Tot la capitolul admnistrare poți vorbi cu ei despre împrumuturi: când este bine să ceri un împrumut și cum se returnează. Dar și despre anumite cheltuieli pe care le puteți suporta împreună: o vacanță de familie în care toți pun o parte din economii, un joc mai scump la care participă și părinții cu o parte din bani dar și copilul etc.

Puterea exemplului

Copiii copiază ce fac părinții. Atunci când văd în casă că adulții gestionează banii într-un mod coerent și atunci când există mulți și când sunt puțini, vor fi și ei mai pregătiți să își administreze finanțele pe viitor.

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.