≡ Menu

Cum să cheltui mai puţin de sărbătorile de iarnă

Sărbătorile de iarnă încep în noiembrie. Da, chiar de la mijlocul lui noiembrie magazinele încep să ofere articole de Crăciun, oferte de nerefuzat la decoraţiuni şi îndemnuri de a cumpăra cât mai multe lucruri. Nu e greu, aşadar, să ajungi să cheltui mai mult decât îţi permiţi. Să nu uităm însă că, la fel ca orice alt eveniment, sărbătorile trec dar datoriile rămân. christmas-trees-1823943_640

Iată câteva sfaturi pentru a petrecere sărbătorile de iarnă fără a cheltui prea mult, dar fără a renunţa la ceea ce înseamnă sărbătorile pentru tine.

Aşteptări realiste

Cel mai important aspect este să ai aşteptări cât mai realiste de la sărbătorile de iarnă. Ai deja un buget stabilit? Ai economisit special pentru sărbători? Îţi doreşti să călătoreşti sau să rămâi acasă? Vrei să oferi cadouri tuturor sau doar celor apropiaţi? Vrei un Crăciun în familie sau cu prietenii?

Nu încerca să faci totul pentru că vei ajunge să cheltui mult peste ce îţi poţi permite. Înainte de a începe luna decembrie, conturează un buget pe care îl poţi aloca pentru sărbători şi împarte-l pe categorii în funcţie de planuri. Dacă nu ai bani suficienţi, prima dată încearcă să vezi dacă nu poţi renunţa la anumite cheltuieli înainte de a te arunca la împrumuturi sau la cardul de credit.

Să ai în vedere că între 20 decembrie şi 5 ianuarie toate preţurile cresc la călătorii, cadouri, mese în oraş etc. Evident, ideal este să îţi faci planuri cu mai mult timp înainte mai ales dacă vrei să călătoreşti.

Cadourile

Una din cele mai importante cheltuieli, cadourile de Crăciun acaparează o bucată bună din bugetul de sărbători. Înainte de a te duce la cumpăraturi, fă o listă cu persoanele importante cărora vrei să le dăruieşti ceva şi stabileşte o sumă pe care ţi-o permiţi pentru fiecare.

Apoi, treci la acţiune:

  • nu lăsa pe ultima clipă cadourile. Va fi foarte stresant din cauza aglomeraţiei şi a ofertei care scade cu cât se apropie momentul Ajunului.
  • încearcă să cumperi cadourile în extra-sezon când sunt mai ieftine, uneori chiar în ofertă, şi să le păstrezi pentru Crăciun pentru a le dărui (evident, vorbim aici de obiecte neperisabile). Dacă ai copii şi ştii ce îşi doresc de Crăciun, încearcă să cumperi cadourile pe rând (un cadou pe lună, de exemplu) în lunile de vară şi de toamnă. La fel poţi proceda cu cadourile celor apropiaţi (din familie) sau prieteni dacă deja ştii ce să le dăruieşti. Nu uita că poţi cumpăra online, la mâna a doua, poţi face schimb cu alte lucruri pe care le ai deja şi de care tu nu ai nevoie. Citeşte aici mai multe idei.
  • ia în calcul cadourile făcute de tine sau de artişti / artizani locali. Există multe pagini online cu idei de cadouri făcute în casă pe care le poţi dărui de sărbători. Personalizează-le cu fotografii pe care le ai deja cu persoana respectivă. În cazul în care nu ai timp sau îţi lipseşte îndemânarea, apelează la cadouri unicat făcute de artizanii locali – căni pictate manual, bijuterii, cărţi personalizate, obiecte mici de decor. Pe lângă faptul că sunt originale, aceste cadouri sunt şi mai economice decât alte obiecte din marile magazine.
  • nu cheltui prea mult pe hârtia de împachetat. Aruncăm prea multă hârtie de sărbători, fără rost. Mai bine scrie un mesaj frumos pe o etichetă simplă.

Bradul şi decoraţiunile

Casa va fi frumoasă de sărbători dacă atmosfera va fi una potrivită. Nu investi peste măsură în decoraţiuni. Încearcă să faci cât mai multe în casă, de la brad – vezi aici idei de a înlocui bradul natural cu unul original şi mult mai economic, la decoraţiuni. Foloseşte din ce ai deja din anii trecuţi şi reciclează cât mai multe materiale. Încearcă inclusiv să faci schimb cu prietenii de decoraţiuni – aşa veţi avea totul diferit fără să cheltuiţi bani în plus.

Mâncarea

Da, românii risipesc mâncarea, mai ales de sărbători. Gătim foarte multe feluri de mâncare în cantităţi prea mari pentru că, nu-i aşa, “mai bine să rămână decât să n-avem ce pune pe masă”. Ei, bine, nu e chiar aşa simplu pentru că mâncarea costă iar de cele mai multe ori ajungem să aruncăm prea multă de sărbători. Ca să nu mai vorbim de faptul că nici nu e sănătos excesul de grăsimi şi de calorii cu care ajungem să ne îndopăm nu doar în ziua de Crăciun ci şi în săptămâna care urmează doar fiindcă avem prea multă mâncare.

Încearcă să îţi stabileşti un meniu festiv, dar cât mai aproape de normalitate ca număr de feluri de mâncare. Cel mai simplu este să îţi alegi un tip de meniu  (poate fi orice de la tradiţional la vegetarian, de la italian la francez etc). Găseşti aici idei de meniuri şi câte ceva despre matematica de sărbători. Pentru a nu găti în exces, calculează înainte de cumpărături cantităţile necesare în funcţie de numărul de persoane. Nu uita că nimeni nu va putea mânca o porţie întreagă din fiecare fel de mâncare dacă faci mai mult decât o gustare, fel principal şi desert. Ia în calcul şi felul băuturilor pe care le vei servi. Berea, vinul spumant, şampania, băuturile carbogazoase tind să ofere saţietate mai repede.

Şi nu uita de aranjarea mesei. Găseşti aici ghidul complet. 

Spiritul sărbătorilor 

Este la sfârşitul listei, dar este, de departe, cel mai important aspect. Ca să nu ieşi din sărbători mai stresat ca înainte, plin de datorii şi cu sentimentul că ai nevoie de încă un concediu, nu uita de spiritul Crăciunului. Dăruieşte din suflet. Dacă nu ai buget suficiente pentru a oferi tuturor de toate, nu te stresa. Dăruieşte experienţe. Oferă-le timpul tău. Mergi cu ei la un film, la o piesă de teatru într-un spaţiu improvizat, la un picnic sau la săniuş. Nu totul trebuie să coste bani.

Dacă ai buget de mers la cumpărături, alege magazinele deosebite, magazinele mici de cartier, artizanii locali. În acest fel îi vei susţine pe micii întreprinzători. Când ai găsit ceva ce îţi place cu adevărat – o doamnă care face torturi bune acasă, un artist care îţi personalizează un cadou, – recomandă-i prietenilor tăi, fă-le reclamă printre cei apropiaţi ţie în reţelele de socializare.

Şi nu uita să dăruieşti ceva şi celor mai puţini norocoşi. Chiar dacă nu ai buget de donat către ONG-uri, dăruieşte ceva de mâncare vecinilor care nu au, unui om necăjit pe care îl vezi pe stradă. Adună împreună cu prietenii câte ceva de ale gurii, haine şi jucării de care nu mai ai nevoie, şi dăruieşte-le.

Sărbători fericite să aveţi!

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.