≡ Menu

La ce vârstă trebuie să începi să economiseşti pentru pensie?

Indiferent de vârsta pe care o ai în momentul în care citeşti articolul nostru, cred că ţi-ai pus întrebarea pensiei pentru că sigur cunoşti pe cineva – rudă sau prieten – care este pensionar. Sistemul european de impozitare ajută mult prin faptul că ne obligă să cotizăm la sistemul de pensii încă de la primul salariu. Dar practic cotizăm la pensiile celor care acum sunt pensionari, nu direct la a noastră. Pensiile se calculează în funcţie de anii de contribuţie dar şi în funcţie de venit: cu cât ai salariul mai mare şi te pensionezi mai târziu, cu atât pensia ta va fi mai mare.

Dar pe lângă sistemul de pensii de stat, ce alternative de economisire ai mai fi pentru anii de pensie? Şi de la ce vârstă trebuie să începi să economiseşti pentru pensie?

La a doua întrebare răspunsul este intuitiv de simplu: cât mai devreme. Cu cât începi mai repede cu atât mai mulţi bani vei avea la pensie. Să discutăm acum despre ce variante de economisire există pe lângă pensia asigurată de sistemul de pensii de stat la care contribui obligatoriu dacă eşti salariat sau realizezi venituri în România.

  • Pensia privată

    Sigur ai auzit despre pensiile private ca fiind o sursă suplimentară pentru o pensie decentă. Dacă încă nu ai o pensie privată, vorbeşte cu un consultant sau cu banca la care ai cont deja. Există deja pilonul III facultativ. Informează-te despre costuri şi analizează ce avantaje îţi poate aduce un astfel de produs. Compară cu alte variante de pensii private oferite de companiile de asigurări.

  • Fondurile de investiţii

    Poţi alege un fond de investiţii la care să cotizezi lunar, trimestral sau anual. Pentru fondurile de investiţii ai ceva mai mult de studiat. Vorbeşte cu un consultant şi analizează atent factorul de risc şi nivelul de investiţii pe care ţi-l poţi permite pe an. De asemenea, ia în calcul că un factor de risc mai mare poate să provoace pierderi mai mari din investiţia ta, nu lua în calcul doar rata de posibile câştiguri.

  • Cont de economii şi depozite bancare

    Dacă eşti mai conservator şi vrei să ai acces la banii tăi oricând, poţi alege un cont de economii, separat de contul tău curent, în care să depui bani în ritmul ales de tine: lunar o anumită sumă, anual sau sporadic în funcţie de venituri. Dacă variantele de mai sus te obligă să cotizezi, varianta aceasta este mai flexibilă dar nu funcţionează dacă nu eşti hotărât să economiseşti. Ştim cu toţii că e mai uşor să amâni o plată, mai ales în lunile cu cheltuieli neprevăzute, dacă nu este obligatorie. Ca să poţi fi sigur că economiseşti, fă-ţi un plan concret: cât vrei să pui deoparte lunar, stabileşte un depozit pentru a obţine o dobândă mai bună, stabileşte plăţi automate prin aplicaţia ta de internet banking inteligent.

În concluzie, cu cât începi mai devreme să economiseşti cu atât mai multe venituri vei avea. De asemenea, la vremea pensionării ar fi ideal să te asiguri că nu mai ai credite mari de plătit şi nici alte cheltuieli obligatorii (rate, pensii alimentare etc) ce depăşesc o treime din venitul tău lunar.

 

 

Ultimele noutăți

Supă cremă de linte cu spanac și semințe de chia
Feb 25th, 2024
No Comments

O dietă bogată în nutrienţi este esenţială pentru a ne

Calendarul Laboral 2024: zile libere și oportunități de relaxare
Feb 23rd, 2024
No Comments

În România, în 2024, avem 17 zile libere declarate prin

Pomicultura: Cultivarea deliciilor din grădina proprie
Feb 21st, 2024
No Comments

Agricultura, mai ales pomicultura, are un farmec aparte. A cultiva

Cadouri personalizate: Cum să oferi un cadou unic și memorabil
Feb 19th, 2024
No Comments

Alegerea cadoului perfect pentru cei dragi poate fi o provocare.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.