≡ Menu

Cum să nu cheltui mult la cumpărături

Toată lumea iubeşte cumpărăturile. Mai ales dacă are unde şi cum să le facă. Şi mai ales cu ce! Dar de câte ori nu v-aţi oprit după linia caselor de marcat, cu bonul într-o mâna, cu restul în cealaltă şi privirea scotocind confuză prin cărucior întrebându-vă: ce Dumnezeu am luat de atâţia bani?! Pentru data viitoare vă recomandăm mai multă rigoare şi în plus vă oferim câteva sfaturi pentru a scăpa din capcana cumpărăturilor inutile, valabile pentru aproape orice timp de achiziţii dar, în special, pentru produsele alimentare. O să vedeţi că nu este nevoie să luaţi un credit bancar pentru a achita produsele cumpărate.

Mâncaţi înainte

Se spune că foamea este cel mai bun bucătărar. Aşa o fi. Dar e unul foarte cheltuitor. Vă putem garanta că un stomac gol râvneşte de fiecare dată la un cărucior plin, că este capabil să cumpere orice, fără niciun discernământ, cu gândul la viitoarea masă. Aşa că data viitoare… Be calm şi nu mergeți nemâncați la cumpărături :) .

Faceţi o listă de acasă

Cea mai sigură metodă ca să faceţi cumpărături inteligente este să vă notaţi de fiecare dată când vă lipseşte/se termină ceva  iar la plecare să aveţi lista în buzunar. Lista vă garantează că treceţi fiecare produs de care aveți nevoie în bucătăria dumneavoastră şi, dacă respectaţi doar necesarul trecut pe ea, că nu o să vă întindeţi la cumpărături inutile. Luaţi lista şi bifaţi ce găsiţi.

Ingrediente:

Înainte de a pleca de acasă, proiectaţi-vă meniul pentru care faceţi cumpărături. Împărţiţi meniul în feluri şi felurile în ingrediente. Căutaţi sinergiile dintre felurile de mâncare (de exemplu, calculaţi câte zarzavaturi intră în felul principal şi în ciorbă). Verificaţi în cămară dacă vă lipeşte ceva de pe lista de ingrediente şi treceţi pe lista de cumpărături.

Calculaţi şi proiectaţi

Faceţi un calcul sumar al cumpărăturilor propuse şi gândiţi-vă unde le găsiţi. Nu e obligatoriu să fie în acelaşi loc (de cele mai multe ori magazinele care au prețuri bune la o serie de produse lasă de dorit la altele sau au o calitate slabă). Încercaţi totuşi să nu mergeţi în trei-patru magazine pentru a face economii. E posibil să cheltuiţi mai mult pe transport, combustibil, parcare.

Fiţi cumpătaţi

Una dintre cele mai proaste deprinderi ale noastre este să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Iar supermaketurile ne ajută livrându-ne, sub pretextul economiilor, produse preambalate în cantităţi mari. Aveţi nevoie de o ceapă pentru meniul dumneavoastră? Nu cumpăraţi o plasă de 3 kilograme pentru a face economie. Pentru că restul va putrezi în cămară. La fel se întâmplă şi cu cartofii sau alte ingrediente. Obişnuiţi-vă să cumpăraţi cât aveţi nevoie, chiar dacă este vorba doar de un ardei sau doi morcovi. De asta aveţi nevoie, asta cumpăraţi!

Singurele produse pe care merită să le cumpăraţi pentru a profita de promoţii sunt cele neperisabile sau cu termen de valabilitate lung (conservele, de exemplu). Verificaţi termenul, să nu vă treziţi că expiră în săptămâna următoare!

Recomandarea noastră este să mergeți mai des la cumpărături (în acest fel, beneficiați și de meniuri variate și ingrediente proaspete).

Priviţi în jos

Politica supermarketurilor este de a aşeza la nivelul ochilor, preferenţial, anumite mărci de produse, care plătesc pentru această poziționare. De cele mai multe ori sunt şi cele mai scumpe din categoria lor. Plecaţi privirea. O să fiţi surprinşi să descoperiţi mărci mai ieftine şi nu întodeauna mai slab calitativ, dar cu un suport de vânzări mai slab.

Urmaţi-vă drumul

Dacă ştiţi magazinul şi locul în care sunt rafturile la care doriţi să ajungeţi, urmaţi-vă neabătuţi drumul. Supermarketurile iubesc clienţii debusolaţi, care rătăcesc fără ţintă clară printre rafturi,  deoarece în cele din urmă se vor agăţa de produsele lor, fie că au nevoie fie că nu. Le pun chiar muzică pentru a se simţi bine. Şi, din când în când, le schimbă raioanele pentru a scoate clienţii din rutină şi a le pune alte categorii de produse sub nas.

Uitaţi cardul, număraţi banii

Cea mai sigură cale de a cheltui peste buget este să nu vedeţi banii propriu-zis. Încercaţi să nu folosiţi cardul, de cele mai multe ori comisionul de retragere este mult mai mic comparativ cu cheltuiala inutilă la care vă expuneți. Mai ales dacă aveţi unul de credit, cu over-draft, care vă permite să vă întindeţi la cumpărături. Faceţi-vă un calcul aproximativ de acasă şi încercaţi să vă luaţi banii potriviţi (cu o marjă de eroare, binenţeles). Când cumperi doar de câţi bani ai în buzunar, nu prea mai există riscul de a face risipă. În plus, o să fiţi mult mai atenţi la preţul produselor.

Urmaţi sfaturile de mai sus, încercaţi să faceţi o rutină din asta, şi o să fiţi suprinși de câte economii se pot face atunci când faceţi cumpărăturile cu cap. Vă invităm chiar să completaţi lista cu sfaturi, cu propriile observaţii folositoare celorlalţi cititori.

Ultimele noutăți

Supă cremă de linte cu spanac și semințe de chia
Feb 25th, 2024
No Comments

O dietă bogată în nutrienţi este esenţială pentru a ne

Calendarul Laboral 2024: zile libere și oportunități de relaxare
Feb 23rd, 2024
No Comments

În România, în 2024, avem 17 zile libere declarate prin

Pomicultura: Cultivarea deliciilor din grădina proprie
Feb 21st, 2024
No Comments

Agricultura, mai ales pomicultura, are un farmec aparte. A cultiva

Cadouri personalizate: Cum să oferi un cadou unic și memorabil
Feb 19th, 2024
No Comments

Alegerea cadoului perfect pentru cei dragi poate fi o provocare.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.