≡ Menu

Metoda cea mai rapidă de îndepărtare a tapetului

Vorba poetului: moda vine, moda trece :). Ce facem când tapetul nu mai e la modă sau e foarte degradat şi vrem să îl schimbăm? Nu vă ascundem că nu e tocmai uşor să îndepărtezi tapetul de pe perete. În plus, se face multă mizerie aşa că trebuie să vă pregătiţi bine înainte de a începe.

Aveţi nevoie de:

  • folie protectoare de plastic (pentru mobilă şi pentru podele)
  • un trafalete cu suport de plastic
  • un răzuitor cu lamă
  • o gălează mică pentru prepararea soluţiei
  • un burete
  • un şpaclu

Metoda de îndepărtare a tapetului

Primul pas este pregătirea camerei pentru a evita murdărirea podelelor sau a mobilei. Ideal este îndepărtarea mobilei dinspre pereţi spre centrul camerei şi acoperirea ei cu folie protectoare de plastic. La fel se procedează şi cu podeaua: se lipeşte pe plintă folie protectoare de plastic, subţire, cu bandă specială de hârtie. În acest fel resturile de tapet vor cădea direct pe folie care la final se strânge şi se aruncă. În cazul întrerupătoarelor şi a prizelor, se asigură cu folie de plastic de jur împrejur pentru a nu intra umezeală.

După pregătirea podelelor şi protejarea mobilei se trece la “perforarea” tapetului: cu ajutorul unui răzuitor cu lamă se trece peste tapet pentru a permite mai apoi lichidului să intre bine şi să dizolve lipiciul. Nu apăsaţi foarte tare pentru a nu zgâria peretele, încercaţi să aplicaţi presiunea necesară pentru a perfora doar tapetul.

Acum se poate trece la prepararea soluţiei de îndepărtare a tapetului. Într-o găleată mică se amestecă apă cu balsam de rufe în proporţie de 75-25 (3 sferturi apă şi un sfert balsam de rufe). Dacă nu aveţi balsam, puteţi prepara o soluţie de 50-50 din oţet şi apă (jumătate de cantitate de oţet şi jumătate de apă). Se adaugă soluţia în suportul de plastic al trafaletului şi se aplică pe perete. Pentru a îndepărta uşor tapetului, aplicaţi soluţia doar pe o parte din cameră, o suprafaţă de maxim 2 m2. Se poate aplica şi cu un pulverizator dar se face mult mai mare mizerie. Aplicaţi de 2 ori şi lăsaţi să acţioneze 10 minute între fiecare aplicare.

Treceţi la îndepărtarea tapetului. Cu ajutorul şpaclului ridicaţi o margine sau un colţ de tapet şi desprindeţi fâşie cu fâşie. Tapetul este umed şi se va desprinde mai uşor. Acolo unde nu se desprinde, aplicaţi soluţie sau folosiţi şpaclul dar cu grijă pentru a nu strica peretele. Repetaţi acţiunea pe toată suprafaţa acoperită cu tapet, lăsând resturile de tapet să cadă pe folia protectoare de plastic de pe podea.

După ce aţi înlăturat tot tapetul, treceţi la curăţarea peretelui. Cu ajutorul unui burete curat înmuiat în apă caldă şi stors, ştergeţi resturile de adeziv rămase pe perete. Dacă lucraţi în bucătărie şi există pete de grăsime, încercaţi să le îndepărtaţi cu un detergent de aragaz.

Etapa finală constă în desprinderea cu grijă a benzii adezive de pe plintă şi rularea foliei protectoare spre interior pentru a prinde toată mizeria: lichidul şi resturile de tapet. Desprindeţi şi folia de pe întrerupătoare şi prize.

Pentru lucrările ulterioare (zugrăvit, aplicare de faianţă sau alt tapet) lăsaţi peretele să se usuce bine o zi şi folosiţi altă folie protectoare.

Ultimele noutăți

Supă cremă de linte cu spanac și semințe de chia
Feb 25th, 2024
No Comments

O dietă bogată în nutrienţi este esenţială pentru a ne

Calendarul Laboral 2024: zile libere și oportunități de relaxare
Feb 23rd, 2024
No Comments

În România, în 2024, avem 17 zile libere declarate prin

Pomicultura: Cultivarea deliciilor din grădina proprie
Feb 21st, 2024
No Comments

Agricultura, mai ales pomicultura, are un farmec aparte. A cultiva

Cadouri personalizate: Cum să oferi un cadou unic și memorabil
Feb 19th, 2024
No Comments

Alegerea cadoului perfect pentru cei dragi poate fi o provocare.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.