≡ Menu

Organizarea bucătăriei – 5 idei de bază

Ar trebui să petrecem timp în bucătărie pentru că cei care aleg să gătească acasă pot să își creioneze mai bine o dietă echilibrată și sănătoasă. Iar mesele împreună cu familia sau prietenii sunt un element important pentru o viață lungă și împlinită.

De obicei, bucătăria este și locul cel mai aglomerat și puțin organizat pentru că există limitare de spațiu și o multitudine de obiecte de la veselă la aparate electrocasnice.

Care ar fi secretul unei bucătării bine organizate? Iată mai jos 5 sfaturi de la care să pornești.

1 Folosește spațiul pe toate direcțiile disponibile

Așa cum ne-am obișnuit, mobila de bucătărie este, de obicei, compusă din blat cu tot ce se poate pune sub el și dulapurile suspendate care folosesc foarte bine spațiul pe verticală. Dar, pe lângă aceste două dimensiuni, ar trebui să luăm în considerare și alte spații “moarte”: colțurile, spațiul de deasupra ferestei sau ușii, spațiul de sub masă etc. Aceste locuri se pot folosi pentru depozitare, mai ales dacă spațiul principal care este cel de sub blat este deja ocupat.

În mod general, spațiul de sub blat este folosit pentru lucurile mari ca mașinile de spălat vase, spațiul pentru coșul de gunoi, spațiul pentru depozitat oale și alte ustensile mari. Iar uneori, dacă spațiul din apartament nu le permite proprietarilor să își instaleze o mașină de spălat în baie, se optează pentru mașini de spălat frontale care pot fi puse sub blat în bucătărie. Chiar dacă o mașină de spălat frontală ocupă mai mult spațiu decât una verticală, este ideală în bucătărie pentru că spațiul de blat rămâne intact.

2 Folosește elemente ajutătoare

Atât în sertare cât și în dulapuri, este recomandat să ai separatoare pentru a ține lucrurile ordonate. Exact cum ai în sertarul cu tacâmuri, poți opta pentru diverse tipuri de separatoare pe care să le folosești și în spațiile specificate mai sus, cum sunt colțurile. Iar pentru spațiul dintre blat și dulapurile suspendate poți apela la alte elemente ajutătoare: bare cu cârlige, ventuze, bară magnetică pentru cuțite etc.

3 Blatul ca loc de lucru

Blatul trebuie să fie liber de obiecte ca să poată fi folosit la pregătirea meselor. Asigură-te că nu aglomerezi blatul cu prea multe electrocasnice de la aparatul de cafea la blender și alți roboți de bucătărie. Lasă pe blat doar ce folosești zilnic, celelalte obiecte depozitează-le în spațiile din dulapuri. În felul acesta blatul se poate menține curat și liber ca să gătești în voie.

4 Loc pentru fiecare lucru în parte

Organizarea bucătăriei înseamnă să știi unde este fiecare lucru de care ai nevoie. Pentru o bună organizare, lucrurile de care ai nevoie în mod frecvent atunci când gătești trebuie să fie la îndemână, adică lângă aragaz. Trebuie să stabilești un loc concret pentru fiecare categorie de lucruri: farfuriile într-un dulap, așezate după mărime, oalele și capacele într-un loc, tăvile de cuptor aproape de cuptor, paharele într-un dulap etc. Dacă folosești cutii sau borcane pentru păstrearea condimentelor și a altor ingrediente, nu uita să pui etichete pentru a găsi mai ușor ce cauți.

5 Scapă de ustensilele inutile

Motivul principal de dezordine este multitudinea de obiecte pe care trebuie să le aranjăm constant, să le menținem curate. Dacă analizăm ce folosim cu adevărat din bucătărie, vom vedea că ne descurcăm cu foarte puține ustensile și nu avem nevoie de tot ce ținem aruncat prin sertare și dulapuri. Așa că scapă de tot ce e în plus. Vei genera spațiul necesa pentru a te organiza mult mai bine și vei avea mai puțin de curățat și menținut.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.