Mai ales vara, când soarele este foarte puternic iar zilele lungi, îngrijirea pielii este extrem de importantă pentru a ne proteja de arsuri dar și pentru a preveni apariția prematură a ridurilor sau a petelor.
Există diverse tratamente și creme pe care le poți folosi dar și tratamente naturale pe bază de plante medicinale, sub forma uleiurilor esențiale sau a plantelor propriu zise pe care le putem încorpora în măști sau în infuzii.
Motive pentru a alege plante medicinale
De obicei, uleiurile esențiale sau diversele părți din plantele medicinale (flori, frunze, rădăcini) sunt mult mai economice pe termen lung ca produsele cosmetice de marcă, și mult mai spornice. Mai mult decât atât, un ulei esențial pur sau o infuzie pe care o prepari tu îți garantează că nu aplici pe piele agenți iritanți sau care pe termen lung îți pot produce efecte secundare. Antioxidanții pe care îi conțin plantele medicinale sunt un adjuvant fantastic pentru a preveni îmbătrânirea pielii.
Un alt motiv este că le poți cultiva chiar tu în ghiveci. Mai ales dacă este vorba despre mușețel pe care îl cunoaștem cu toții foarte bine.
1. Mușețelul (Matricaria recutita)
Nu numai când răcim avem nevoie de o infuzie de mușețel. Această plantă este incredibilă pentru îngrijirea pielii. Extractul de mușețel ajută la reducerea petelor roșii de pe piele și la ameliorarea acneei. De asemenea, compresele reci cu infuzii de mușețel aplicate în zona ochilor pot reduce semnificativ simptomele de ochi umflat cu un efect calmant și răcoritor. Folosirea mușețelului în mod frecvent ajută la regenerarea pielii, reducerea porilor și previne îmbătrânirea prematură a pielii.
Îl poți planta în grădină sau în ghiveci atât din răsaduri cât și direct din semințe. Trebuie să iei în calcul că dacă obișnuiești să bei multe infuzii de mușețel ai nevoie de mai multe plante. Pe de altă parte, florile de mușețel pot fi cumpărate la prețuri rezonabile uscate, gata pentru a fi folosite în infuzii.
2. Gălbenelele (Calendula officinalis)
O plantă frumoasă, perfectă de crescut în ghiveci sau în grădină, cu flori comestibile care adesea sunt folosite în salate pentru a da un plus de culoare și textură. Cremele și uleiurile din gălbenele ajută la vindecarea rănilor de pe piele, de la arsuri la răni. De asemenea, ajută la reducerea inflamației provocate de acnee și la tratarea tenurilor foarte uscate.
Gălbenelele sunt folosite mai ales pentru produsele cosmetice destinate bebelușilor și persoanelor cu piele extrem de sensibilă pentru că are substanțe active foarte bine tolerate.
3. Babchi (Psoralea corylifolia)
O plantă folosită în medicina tradițională din India și China, babchi sau bawachi conține un principiu activ denumit bakuchiol ce ajută la rejuvenarea pielii și la protejarea ei împotriva ridurilor și a petelor. Este mai greu de cutivat pentru că nu este endemică din Europa, dar se poate planta din semințe care se pot cumpăra online.
Uleiul esențial de babchi se poate aplica pe piele cu aceleași beneficii ca retinolul, dar cu mai puține efecte adverse, în esență are o forță de acțiune mai redusă dar se poate aplica acasă, fără a te gândi la posibile reacții ale pielii așa cum se poate întâmpla cu retinolul, care se recomandă să fie aplicat de către profesioniști.