≡ Menu

30 de utilizări incredibile ale oţetului

Oţetul, acidul acetic sau acidul etatonic, este un lichid incolor cu miros pătrunzător şi iritant care se regăseşte de regulă în orice casă. Folosit cu predilecţie la gătit şi conservat, oţetul are multe alte calităţi extraculinare  la care -probabil – nici nu ne-am gândit. Fiind un acid slab ajută fără să distrugă, omoară bacteriile, curăţă, împrospătează şi dezinfectează. Păstrează tot timpul o sticlă de oţet la îndemână pentru că o să ai nevoie de el. Mai ales după ce citeşti materialul de mai jos.  

[note]Toate sfaturile de mai jos vizează oţetul alb (din vin sau alcool) de 8-10%.[/note] otet alb
 • Îndepărtează calcarul
  Oţetul este  unul dintre acizii cei mai la îndemână atunci când vine vorba de îndepărtarea petelor de calcar din maşina de spălat, robineţi, fier de călcat, calorifere, căzi, chiuvete, robineţi şi în general de oriunde acesta îşi face de cap. Vezi pe larg cum să îndepărtezi calcarul folosind oţetul.
 • Distruge mucegaiul
  Pune oţet într-un vechi flacon de detergent de geamuri şi puverizează-l direct pe perete. Repetă operaţiunea după câteva ore de câte ori e nevoie pentru a omorî mucegaiul. Este indicat în special pentru ziduri, unde clorul (care este eficient de felul lui) devine insuficient pentru că nu se absoarbe în suprafeţe poroase.
 • Distruge buruienile din grădină
  Aplicat cu atenţie pentru a nu distruge culturile folositoare, oţetul poate fi folosit pentru “arderea” buruienilor nedorite din grădini, acidul acestuia fiind deosebit de eficient pentru această sarcină.
 • Îndepărtează mătreaţa
  Aplicat după spălare, în combinaţie de o cană de oţet la două căni de apă caldă, oţetul îndepărtează până la sută la sută (vorba reclamei) mătreaţa. Atenţie la scapul sensibil deoarece poate provoca arsuri.
 • Curăţă lentilele ochelarilor
  Pentru a îndepărta urmele grase de pe lentilele ochelarilor, pune câte o picătură pe fiecare lentilă şi şterge cu o cârpă curată.
 • Scade febra
  Febra scade mult mai repede dacă persoana aflată în suferinţă ia o aspirină, se înveleşte bine – pentru a transpira –  şi o dată la 40-60 de minute i se administrează o frecţie rapidă cu oţet, după ce se înlătură hainele ude. După frecţia cu oţet se schimbă hainele transpirate. Se repetă operaţiune de 2-3 ori.
 • Îndepărtează petele de deodorant
  Una dintre cele mai frecvente probleme în folosirea deodorantelor solide (roll-on) constă în apariţia pe haine, în special cele de culoare închisă, a petelor “de deodorant”. Din fericire aceste pete se pot îndepărta prin spălarea manuală cu apă, detergent şi oţet.
 • Îndepărtează negilor
  Se amestecă oțet din mere cu glicerină pentru a obține o loţiune ce aplicată zilnic pe negi duce la dispariția acestora.
 • Hidratează pielea
  Oţetul ajută la hidratarea pielii pentru că reduce duritatea apei; adaugă 2 linguri de oţet în apa din cadă şi o să vezi diferenţa.
 • Reduce durerile din gât
  Gargara cu oţet reduce semnificativ durerile de gât. Se pun două linguriţe de oţet într-un pahar cu apă şi se face gargară 1 minut, apoi se înghite apa. Dacă durerea persistă, se repetă gargara de mai multe ori.
 • Tratează arsurile solare
  Dacă rămâi fără cremă de protecţie solară, poţi folosi oteţul ca soluţie alternativă pentru tratarea arsurilor pielii. Aplică oţet pe zonele pielii afectate de arsuri solare și frecă uşor. Roşeaţa se va diminua, la fel şi senzaţia de mâncărime. Evident, cremele sunt mult mai eficiente; foloseşte oţetul doar în caz de urgență.
 • Curăţă maşina
  Oţetul nu este atât de gros ca loţiunea de lustruire pentru maşini, dar aciditatea şi consistenţa sa curăţă foarte eficient praful şi murdăria întărită. Aplică oţet din abundenţă pe o lavetă şi frecă bine. Maşina va arată mai frumoasă şi lucioasă ca niciodată. Vezi aici şi cum să-l foloseşti în detergentul pentru maşină.
 • Reduce sughiţul
  Unii oameni scapă de sughiţ cu un simplu pahar cu apă în timp ce alţii trebuie speriaţi bine. O altă soluţie este oţetul. Înghite o lingură de oţet şi adio sughiț.
 • Împrospătează legumele
  Dacă ai legume cu părți mai ofilite şi trecute, dar pierzi foarte mult prin tăiere, pregăteşte o soluţie din apă şi oţet şi spală legumele bine. Aceeaşi soluţie e foarte eficientă pentru fructele de pădure sensibile. Clăteşte-le bine cu ea şi vor dura mai mult.
 • Îndepărtează petele de transpiraţie
  Nu e de glumit cu petele de transpirație. Sunt inestetice şi foarte neplăcute, mai ales pe hainele favorite. Cu o soluţie ce conţine o parte de oţet la 3 părţi de apă, petele se curăţă foarte bine.
 • Alungă furnicile
  Furnicilor nu le place oţetul deloc. De aceea, dacă pui picături de oţet bine plasate pe pragul uşilor sau pe coridoarele de acces în casă, cu siguranță furnicile te vor ocoli.
 • Înlătură mirosul de clor
  Tocătorul de bucătărie se dezinfectează cel mai bine cu clor, în special pentru a înlătura mirosurile de ceapă, peşte etc., însă în locul mirosurilor neplăcute o să rămâi cu cel de clor. Pentru a îndepărta mirosul de clor, clăteşte tocătorul cu oţet.
 • Dezinfectează şi tratează rănile
  Te-ai rănit şi nu ai niciun dezinfectant la îndemână? Foloseşte oţet nediluat direct pe rană. Oţetul (diluat la 5% pentru că e vorba de o aplicare prelungită – bandaje – pe rană) s-a dovedit eficient în tratarea unor bacterii insensibile chiar şi la antibiotic, cum este Pseudomonas aeruginosa.
 • Pregăteşte solul
  Există unele plante ce preferă solul acid care le ajută să aibă flori mai frumoase. Toarnă câteva picături în ghiveciul respectiv. Atenție: studiază cu atenție ce sol preferă planta înainte de a turna oţetul.
 • Curăţă unghiile
  Pentru fumători, oţetul poate fi folosit la îndepărtarea petelor de tutun de pe unghii. Aplică 2-3 picături de oţet pe unghii şi freacă bine cu o bucată de vată sau tifon. Petele vor deveni din ce în ce mai estompate.
 • Împrospătează rufele
  Oţetul funcţionează foarte bine şi ca balsam de rufe pe care le împrospătează la un preţ de nebătut. Adaugă un păhărel de oţet în compartimentul de balsam al maşinii de spălat. După uscare hainele vor avea un miros proaspăt şi curat. În plus îţi va proteja maşina de spălat de depunerile de calcar.
 • Curăţă proteza
  Cu toţii ne dorim o dantură frumoasă, curată şi fără bacterii nocive, nu-i aşa? Acidul din oţet ucide multe din bacterii prin simpla atingere. Ţine proteza în apă cu oţet cât nu o foloseşti.
 • Curăţă ustensilele
  De asemenea, dorim ca ustensilele din bucătărie să fie curate. Curăţate cu oţet, vor fi curate și dezinfectate. Toarnă câteva picături de oţet pe furculiţe, linguri, alte ustensile înainte de a le spăla.
 • Îndepărtează mirosurile din borcanele folosite
  Dacă refoloeşti borcanele, fie pentru că sunt încăpătoare, fie pentru că îţi place modelul, poţi scăpa de mirosurile date de ce a fost înainte în ele dacă freci bine borcanul cu oţet. Lasă oţetul să acţioneze puțin, apoi spălă cu detergent de vase şi clăteşte cu apă din abundență.
 • Curăţă mobila
  Mobila veche, în special cea de metal, îşi poate recăpăta frumuseţea şi luciul de odinioară curaţată cu o soluţie ce conține oţet şi ulei de măsline. Acelaşi amestec este util şi pentru îndepărtarea petelor de pe mobila din lemn.
 • Îndepărtează petele de pe covoare
  Oţetul e aspirina celor care nu reuşesc să scoată petele din covoare, în special din cele deosebite. Toarnă oţet pe pată şi freacă cu o cârpă curată până dispar.
 • Îndepărtează grăsimea – Când trebuie să speli o tigaie în care grăsimea s-a învechit şi vrei să economiseşti timp, toarnă oţet peste grăsime şi frecă un pic. Grăsimea se va lua mai uşor de pe tigaie. Dacă se încăpăţânează, toarnă oţet şi lasă-o să se înmoaie câteva minute.
 • Dă luciu pielii
  Dacă vrei să redai strălucirea articolelor din piele, curăţa-le cu o soluție din oţet şi ulei de in.
 • Împrospătează aerul
  Fie că e vorba de frigiderul care absoarbe mirosurile din alimente, fie că e vorba de camerele din casă ce au un miros stătut, poţi folosi oţetul ca “deodorant” de cameră. Dacă adaugi în oţet ierburi aromate (lavandă, rozmarin), o să ai un un aer proaspăt, fără mirosuri neplăcute. Pentru frigider, toarnă câteva linguri de oţet în apa cu care speli frigiderul pentru a înlătura mirosurile.
 • Ajută la curăţarea peştilor de solzi
  Dacă vrei ca solzii să se ia mai uşor când cureţi peştele, frecă peştele cu oţet cu câteva minute înainte. Oţetul va acţiona ca un lubrifiant, iar solzii se vor desprinde mai uşor.

 

Comments on this entry are closed.

 • Tine insectele la distanta. Il foloseam cand eram copil ca sa ma fereasca de intepaturile de tantari.

 • Ajuta la resuscitarea pacientilor in caz de lesin prin inhalarea acizilor de acid acetic umfla pulseaza plamanii si pune inima in miscare. Eu stiu ca tatal meu a resuscitat-o pe bunica cand nu mai avea aer si era in stop cardio – respirator. Mentionati si acest lucru. Este o metoda simpla la indemana tuturor. Nu stiu daca poate fi utilizat in caz de arsura ale cailor respiratorii cu alte substante.

Ultimele noutăți

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Gyros la tavă: o reţetă surprinzătoare pentru masa de Paşte
Apr 25th, 2024
No Comments

Mai sunt câteva zile până la Paşte şi este momentul

Adrenalină şi natură: aventuri pe bicicletă de Paşte
Apr 23rd, 2024
No Comments

Cu minivacanța de 1 Mai şi de Paşte apropiindu-se cu

Reciclarea hârtiei şi a cartonului
Apr 19th, 2024
No Comments

Reciclarea hârtiei și a cartonului este o parte crucială a

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.