Când în urmă cu 15 ani mi-a cumpărat soţia un DVD player – un Philips cu 800 de euro din Rotterdam – mă pregăteam să mă bucur toată viaţa de el. N-am bănuit nicio clipă că tehnologia DVD, care era un top în acel moment, venit destul de repede după apariţia CD, avea să fie depăşită în doar câţiva ani şi noua mea jucărie nu va mai valora nimic. Iar asta se întâmplă acum cu tehnologia la modul generalizat, la o viteză mult accelerată faţă de acum 15 ani. Multe gadgeturi care în momentul apariţiei păreau un lux, permis de doar foarte puţini oameni, astăzi sunt disponibile aproape pentru toată lumea. Sigur, vârfurile de gamă au dotări de top şi preţuri astronomice, în special în momentul apariţiei pe piaţă, dar gadgeturile în sine nu mai sunt un lux.
Smartphone-ul
Smartphone-ul, telefonul inteligent, a înlocuit şi concentrat o mulţime de aparate în unul singur iar cu timpul, în doar câţiva ani de la apariţia primului, piaţa a devenit atât de competitivă încât aproape oricine îşi poate permite unul. Telefon, cameră foto şi video, ceas, reportofon, mini-televizor, agendă, radio, consolă de jocuri, busolă şi player muzical, smartphone-ul a devenit un gadget de neînlocuit în viaţa de zi cu zi iar producătorii luptă pentru a oferi aparate mai performante la preţuri cât mai bune. Deşi în gama de sus aparatele au depăşit deja echivalentul a 1000 de euro, găsim modele pentru toate buzunarele. De exemplu, cu echivalentul a 60 de euro îţi poţi cumpăra un Doogee X95, un telefon cu 3 camere şi recunoaştere facială. Sau poţi primi un aparat similar poate chiar gratis, de la furnizorul tău de telefonie cu care închei un abonament.
Smartwatch-ul
Fiindcă tot am vorbit de smartphone, să vorbim şi de prietenul lui, smartwatch-ul, care poate fi cumpărat aproape de oricine. Ne monitorizează somnul, are funcţie de fitness, ne numără paşii, putem suna de pe el sau să-l folosim ca telecomandă, îl putem utiliza ca alarmă, calculator, calendar sau pur şi simplu să ascultăm muzică, pentru că smartwatch-ul e mai mult decât un ceas. Putem găsi acum smartwatchuri începând cu 70-80 de lei, noi, şi chiar aparate performante, cum e Amazfit Bip Lite , care costă în jur de 50 de euro.
Eardots-urile (earbud-urile)
Eradots-urile, căştile mici şi fără fir, au stârnit o revoluţie când au fost lansate de către Apple, cu preţuri pe măsură, dar astăzi găsim astfel de căşti la preţuri care nu mai sperie pe nimeni. Utile atât pentru telefoane cât şi pentru smartwatch-uri, căştile au design elegant şi o ergonomie sporită şi preţuri din ce în ce mai bune. De exemplu, găsim căşti bluetooth perfomante, eardots Xiaomi, care costă 20-25 de euro.
Boxele bluetooth
Chiar mai bine stă situaţia în cazul boxelor bluetooth. Scumpe la început, ca tot ce e revoluţionar, au scăzut preţurile pe măsură ce tot mai mulţi şi mai diverşi producători au început să le fabrice. Aşa se face că astăzi putem cumpăra cu echivalentul a câţiva euro o mini boxă fără fir Huawei.
Smart tv-urile
Smart tv-urile, televizoare cu sisteme de operare încorporate, conectate la internet, au înlocuit cu timpul vechile aparate tv. Problema e că smart tv-ul Samsung pe care l-am cumpărat acum mai bine de 7 ani cu 500 de euro (ce ieftin totuşi, comparat cu DVD-ul de acum 15 ani!), are un sistem de operare vechi şi depăşit, aplicaţiile sunt destul de primitive şi greoaie, iar numărul lor limitat din cauza puţinilor dezvoltatori. Nu la fel stau lucrurile în cazul tv-box-urilor, care transformă orice televizor care are o mufă HDMI într-un smart tv super perfomant. Cu 50-60 de euro cumperi azi printre cele mai performante tv boxuri, cum sunt cele de la Xiaomi sau Chromcast-urile, la care găseşti o multitudine de aplicaţii pentru că rulează pe platfora Android.