≡ Menu

8 trucuri ca să plăteşti mai puţin la încălzire

Ţi-ai instalat o centrală termică dar, cu toate acestea, ţi se pare că plăteşti prea mult pentru încălzire? Atunci e foarte probabil că ai pierderi de temperatură sau că eficienţa centralei, radiatoarelor sau a izolaţiei lasă de dorit. Acestea sunt cele 8 aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a plăti mai puţin la încălzire.

1. Izolează casa

Primul lucru care poate genera pierderi de căldură este izolaţia casei sau mai exact lipsa ei. O izolare corectă a casei, care atenuează contactul direct al zidurilor exterioare cu frigul, reduce factura de încălzire cu aproximativ 60%.

2. Izolează găurile în pereții exteriori

Țevile de canalizare, cele de gaz sau burlanele pentru coș sau hotă pot avea pe lângă ele goluri care permit pătrunderea aerului rece. Chiar dacă au fost astupate inițial, acestea se slăbesc cu timpul și apar pe lângă ele fisuri. Verifică-le regulat și izolează-le folosind spumă izolatoare.

3. Ajustează pragurile ușilor

Dacă poți vedea lumina pe sub ușa de la intrare, atunci cu siguranță pierzi o mare parte din căldura pe care plătești ca să o obții în casa ta. Aerul cald va ieși pe sub ușă, de aceea este esențial să ajustezi pragul astfel încât ușa să se închidă etanș. Poţi folosi şi benzi flexibile care se lipesc în partea inferioară a uşii, pe interior, şi care izolează.

4. Înlocuiește garniturile uzate

Cunoscute și sub denumirea de chedere, garniturile care asigură închiderea etanșă a ușilor și ferestrelor împiedică pierderea aerului cald din interior și pătrunderea celui rece din afară. Dar atunci când sunt uzate, pierderile de căldură pot fi foarte mari. De aceea, înlocuiește-le pe cele care par rupte, slăbite sau tocite.

5. Aeriseşte corect

Avem tendinţa să lăsăm rabatate geamurile de termopan pentru mult timp pentru a aerisi. Un lucru total greşit, deoarece aşa pierdem foarte multă căldură. Cel mai bine este să deschidem geamurile larg, să le lăsăm aşa câteva minute, iar apoi să le ţinem închise. Vom avea o casă aerisită şi mai călduroasă

6. Încălzeşte cu soare

Chiar şi iarna razele soarelui reușesc să aducă un plus de căldură în casa ta. Te vor ajuta să reduci o parte din energia folosită pentru încălzire. În timpul zilei, trage draperiile și ridică jaluzelele sau storurile, în special în partea locuinței îndreptate spre sud, pentru ca razele soarelui să pătrundă în casă. Iar pe timpul nopții, acoperă ferestrele cu jaluzele sau draperii pentru a preveni pierderile de căldură.

7. Foloseşte un cronotermostat programabil

Este dovedit că utilizarea unor cronotermostate poate reduce consumul minicentralelor termice cu 20%. Aceste tipuri de aparate, care se conectează la centrala termică, te ajută să economisești bani și să eviți risipa de căldură. Le poți programa să pornească centrala la o temperatură mai mare doar în intervalul orar în care ești acasă. Când mergi la serviciu, de exemplu, poți seta ca centrala să funcționeze la o temperatură mai mică. Vei economisi în acest fel bani și te vei bucura de confort când te afli acasă. iar cu ajutorul unor termostate wireless lucrurile se simplifică, deoarece se instalează cu uşurinţă fără să depindă de fire.

8. Foloseşte temperatura diferenţiat

De ce să încălzeşti la fel toate camerele dacă unele dintre ele nu sunt folosite la fel? De exemplu, dacă ai un dormitor sau alt tip de cameră nefolosită, poţi reduce din robinetul radiatorului temperatura. Nu închide de tot niciodată, deoarece o cameră total neîncălzită, va avea pereţi reci care vor trasmite o temperatură negativă în restul casei şi îi poate afecta calitatea structurală, însă o temperatură de 12-15 grade e suficientă.

0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

Cum să refoloseşti când construieşti
Nov 24th, 2021
No Comments

Paleţii din lemn au devenit un simbol în ultimii ani

3 Idei de a folosi apa inteligent la tine acasă
Nov 23rd, 2021
No Comments

Se pune din ce în ce mai multă presiune pe

Funcţionează produsele naturale de curăţenie?
Nov 18th, 2021
No Comments

Ne preocupă din ce în ce mai mult să reducem

Aplicaţii utile pentru cei care au animale de companie
Oct 25th, 2021
1 Comment

Cum telefonul mobil face parte integrantă din viaţa noastră, era

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.