≡ Menu

Activităţi pentru copii în zilele de carantină

Trăim zile foarte speciale din cauza pandemiei de Covid-19 iar carantina care se prelungeşte ne pune în faţa multor ore libere, mai ales pentru cei care nu muncesc de acasă. Societatea în care trăim ne-a obişnuit cu compartimentarea timpului: orele de muncă pentru adulţi, orele de şcoală pentru copii, activităţi extraşcolare, activităţi de familie, weekenduri. Brusc, compartimentarea a dispărut şi avem 24 de ore cu familia şi un ritm nebun pe care nu ştim să îl reglăm. O mamă care se ocupă de copii şi de gospodărie se adaptează mult mai uşor la noua situaţie decât părinţii care muncesc 10 ore pe zi şi îşi văd copiii doar seara la cină. Unii dintre noi avem tendinţa de a ne organiza în carantină ca în weekend sau în vacanţă, alţii ţin la un program şi la organizarea de activităţi.

Marea problemă cu copiii este că avem tendinţa de a le da prea multe activităţi de făcut pentru a nu renunţa la ritmul cu care ne-am obişnuit. Sau, mai rău, să nu le dăm nimic de făcut şi să îi lăsăm în faţa televizorului, a tabletei şi a telefonului. Dar carantina este o situaţie dificilă pentru ei şi au nevoie de timpul lor, de reflecţie, de a înţelege schimbarea şi cum îi afectează. Cei care continuă cu lecţii online şi cu teme, se trezesc într-un mediu diferit, adesea nu acceptă ca părintele să intervină în procesul de învăţare. Şi atunci, ce activităţi ar fi potrivite? Ca să fie succint răspunsul: activităţile care le plac şi care îi fac fericiţi. Şi cele de mai jos 🙂

Lectura

Cel mai uşor mod de a călători este să citeşti o carte – am auzit fraza asta de atâtea ori şi pentru cei cărora le place să citească este una foarte adevărată. Lectura este una din activităţile care ajută cel mai mult copiii: îi ajută să îşi dezvolte empatia, să se concentreze mai bine, le dezvoltă vocabularul şi cunoştinţele, le dezvoltă imaginaţia, îi ajută să îşi exprime şi înţeleagă emoţiile. Şi, pe lângă toate aceste beneficii, lectura este o activitate plăcută şi uşor de implementat: ai nevoie de o carte şi un loc în care să te aşezi. Nu contează dacă locuieşti la ţară şi ai curte sau într-un apartament.

Dacă nu ştii de unde să începi, poţi căuta recomandări de cărţi pentru copii, cărţile fiind grupate pe vârste. Important este ca cei mici să descopere ce le place să citească şi de aici să dezvolţi listele de lectură. Poţi alege cărţi online – uşor de citit şi de cumpărat pe timp de carantină, dar poţi comanda şi cărţi care să îţi fie livrate acasă.

Nu uita că cei mici copiază ce văd: citiţi toţi, în familie, fiecare cu cartea lui sau alegeţi o carte pe care să o citiţi împreună. Dacă ajută, puteţi face un ritual de lectură: poţi prepara o infuzie sau o farfurie cu felii de fructe, poţi face un colţ special de lectură cu perne şi pături, poţi crea un afiş în care să notaţi ce cărţi aţi citit şi ce urmează.

Educaţie fizică

Cu atâtea ore petrecute în casă, apare nervozitatea. Şi durerile de spate. Câteva exerciţii simple ne ajută să ne relaxăm şi să consumăm energia în exces. În apartamentele mici e mai greu de organizat o sală de sport, dar nu e imposibil să faci câteva exerciţii dacă dai la o parte masa şi scaunele. Cu puţină imaginaţie poţi face exerciţii oriunde, inclusiv pe hol.

Adaptaţi exerciţiile la spaţiul disponibil şi la vârsta copiilor. Puteţi alege exerciţii simple de yoga (exerciţiile de respiraţie ajută mult copiii să se calmeze şi să se relaxexe) sau exerciţiile cu care eram obişnuiţi la şcoală: genuflexiuni, fandări. Dacă aveţi mai mult loc şi nu aveţi vecini dedesubt, se pot face exerciţii de aerobic şi zumba. Iar dacă staţi într-o casă cu scări, puteţi urca şi coborî scările pentru o sesiune mai intensă.

Gospodărie

Da, copiii trebuie să se implice în gospodărie. Să ajute cu punerea mesei, să strângă masa, să îşi spele vasele, să îşi cureţe camera, să îşi strângă jucăriile. Să se implice în procesul de a găti masa familiei este o activitate interesantă şi de multe ori mult mai ludică decât altele din casă. Iar dacă trebuie să ajute la un desert sigur se vor implica. Este o bună ocazie de a reorganiza diferitele zone din casă: biblioteca, dulapul cu haine, debaraua, cămara. Uneori cei mici au viziuni diferite dar mult mai practice de organizare, aşa că nu aveţi nimic de pierdut. Poate doar răbdarea 🙂

Şi cel mai important este să râdeţi cu ei şi să vă bucuraţi de acest timp în care ne permitem să facem lucrurile pe care nu le făceam din lipsă de timp.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.