≡ Menu

Ce costuri presupune un câine?

Multe persoane se gândesc la un animal de companie mai ales dacă în familia respectivă sunt şi copii. Dacă luaţi deja în calcul să măriţi familia cu un prieten blănos dar nu ştiţi care ar fi costurile pe care le presupune, vă oferim mai jos un ghid orientativ pentru a putea face mai uşor calculele.

Ceea ce este foarte important este să aveţi în vedere că un câine are nevoie, pe lângă un loc adecvat unde să stea şi mâcare, de dragoste şi îngrijire. Acest lucru însemnă că trebuie să luaţi în calcul toate aspectele adăugării lui în familie: ce veţi face cu el când călătoriţi, câte ore va sta singur în casă pe zi, la ce ore îl puteţi scoate la plimbare şi unde etc.

Iată principalele categorii de costuri pe care le împlică un câine:

  • costul de achiziţie
  • costurile cu hrana
  • costurile cu vizitele obligatorii la veterinar
  • costurile cu accesoriile
  • asigurarea de sănătate sau costurile medicale
  • costuri de călătorie

Cât costă un câine?

Costul de achiziţie variază în funcţie de rasă, aproximativ de la 100 de euro la peste 1000. Dacă alegeţi un câine de rasă, vorbiţi cu crescătorul, puneţi toate întrebările necesare despre rasa respectivă şi verificaţi actele de pedigree. De asemenea, să aveţi în vedere că pentru eliberarea certificatului de pedigree va trebui să achitaţi o taxă la Asociaţia Chinologică din România – verifică pe site-ul asociaţiei care sunt tarifere.

Costul de achiziţie poate fi redus prin adopţia unui câine de la adăposturile de animale sau de la magazinele de animale de companie. Sau chiar de la prieteni care au mulţi pui pe care îi oferă spre adopţie.

Cât costă hrana?

Costurile cu hrana variază mult în funcţie de talia şi rasa câinelui. Puteţi consulta un petshop online unde se pot vedea preţurile pe kg de hrană de câini. Dar ideal este să urmaţi şi recomandarea veterinarului în cazul în care câinele este de rasă sau are nişte cerinţe specifice. De asemenea, trebuie să luaţi în calcul vârsta câinelui atunci când cumpăraţi hrana. În general, pentru câinii de talie mică mâncarea costă aproximativ 100 de euro pe an pentru mărcile ieftine şi poate depăşi 250 de euro pentru mărcile de calitate. Costurile anuale cresc cu talia câinelui, câinii de talie mare ajungând la 500 de euro pe an pentru hrana de calitate.

Anumiţi câini preferă o alimentaţie variată, ceea ce înseamnă că vor gusta şi mânca ce se mănâncă în familie. Dar este bine să vă asiguraţi că hrana este adaptată pentru organismul lor şi nu le va afecta sănătatea. Verificaţi cu veterinarul.

Cât costă vizitele la veterinar?

Un cost foarte important atunci când aveţi câine este cel al vizitelor periodice la veterinar şi al vaccinărilor obligatorii. În funcţie de localitatea în care locuieşti, preţurile variază foarte mult, cu Bucureştiul pe primul loc la preţuri mari. Verifică înainte de a alege clinica sau cabinetul veterinar ce preţuri au pentru consultaţia generală (poate începe de la 6 euro şi ajunge la 50) şi pentru vaccinurile obligatorii. De asemenea, interesează-te cât costă deparazitarea. Un cost orientativ anual pentru vizitele periodice începe de la 400 de euro şi poate trece de 1000 în funcţie de rasa de câine şi de ce alegeţi ca tratamente de bază ( pe lângă cele obligatorii, puteţi opta pentru alte măsuri de prevenţie).

Cât costă accesoriile?

Aici depinde de fiecare proprietar ce alege, dar în principiu aveţi nevoie obligatoriu de zgardă şi lesă pentru a-l putea scoate la plimbare. Alegeţi modele durabile pentru a le putea folosi mai mulţi ani, dar aşteptaţi-vă la minim 20 de euro ca cheltuială iniţială. Mai apoi, aveţi nevoie de pat sau cuşcă (în funcţie de unde va sta câinele) – aici costurile diferă foarte mult în funcţie de materialul din care sunt făcute accesoriile dar şi de talia câinelui.

Nu la fel de obligatorii dar folositoare sunt costurile cu implantul unui chip, toaletare (tundere, tăiat de unghii etc). Şi jucăriile sau hainele pentru câini pot ajunge la costuri importante pe an pe care trebuie să le aveţi în vedere – dar nu ar trebui să depăşească 100 de euro pe an pentru accesorii de bază.

Cât costă asigurarea de sănătate?

Asigurarea de sănătate pentru câini variază în funcţie de vârsta, rasa şi starea de sănătate a fiecărui câine în parte, dar un preţ estimativ ar fi de 50 de euro pe an. La ce ajută? La acoperirea cheltuielor medicale neprevăzute ca intervenţiile chirurgicale sau tratamente scumpe.

Costurile de călătorie

O categorie importantă de costuri sunt cele pe care le presupune o călătorie. Dacă alegeţi să călătoriţi cu câinele în afara ţării cu avionul trebuie să luaţi în calcul că există condiţii şi costuri care diferă în funcţie de fiecare companie aeriană. Pe lângă partea de cuşcă de transport şi costul biletului, va trebuie să prezentaţi actele câinelui şi carnetul medical cu vaccinările la zi, lucru valabil şi dacă ieşiţi din ţară cu trenul sau cu maşina.

Dacă alegeţi să călătoriţi fără câine, trebuie să luaţi în calcul cu cine îl lăsaţi. Există varianta de hotel de câini cu tarife ce variază de la oraş la oraş şi varianta unei “bone” (dog sitter). Costurile sunt mari iar anumite familii apelează la prieteni pentru a avea grijă de câine pentru a reduce cheltuielile.

Comments on this entry are closed.

  • Salutare, as vrea sa îmi cumpăr un pui de Kangal, îmi place foarte mult rasa respectivă. Nu am mai avut câini de talie mare și as vrea sa știu la ce sa ma aștept, cât ar costa mâncarea lunar (specific ca vreau sa îl tratez bine de tot, nu sunt genul sa îmi bat joc de animale) avem acum acasă momentan un cățeluș micuț dar nu e o rasa specială, dar este foarte iubit de către familie. Ar fi bine dacă cineva mi-ar putea spune cam, cât mănâncă rasa respectivă Kangal și ce le place să mănânce /costuri ptr vaccinuri etc. Mulțumesc

Ultimele noutăți

Supă cremă de linte cu spanac și semințe de chia
Feb 25th, 2024
No Comments

O dietă bogată în nutrienţi este esenţială pentru a ne

Calendarul Laboral 2024: zile libere și oportunități de relaxare
Feb 23rd, 2024
No Comments

În România, în 2024, avem 17 zile libere declarate prin

Pomicultura: Cultivarea deliciilor din grădina proprie
Feb 21st, 2024
No Comments

Agricultura, mai ales pomicultura, are un farmec aparte. A cultiva

Cadouri personalizate: Cum să oferi un cadou unic și memorabil
Feb 19th, 2024
No Comments

Alegerea cadoului perfect pentru cei dragi poate fi o provocare.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.