≡ Menu

Colagenul: cum să-ți păstrezi pielea, oasele și articulațiile sănătoase

Auzim din ce în ce mai des despre colagen, mai ales în relație cu pielea sănătoasă: de la creme pe bază de colagen la diverse proceduri estetice. Dar ce este colagenul?

Colagenul: proteină esențială

Colagenul este o proteină esențială care se găsește peste tot în corpul uman, în spațiul extracelular în majoritatea țesuturilor conjunctive. Este responsabil pentru elasticitatea pielii, forța oaselor și articulațiilor și sănătatea țesuturilor conjunctive.

În corpul uman există 28 de tipuri de colagen, dar 19 dintre acestea sunt foarte rare. Cele mai comune tipuri de colagen sunt:

  • Colagenul de tip I este cel mai frecvent tip de colagen, reprezentând aproximativ 90% din totalul colagenului din organism. Se găsește în piele, oase, tendoane, ligamente și cartilaj.
  • Colagenul de tip II se găsește în cartilajul articular, care este un țesut elastic care protejează articulațiile.
  • Colagenul de tip III se găsește în vasele de sânge, mușchi și organe.
  • Colagenul de tip IV se găsește în membranele bazale, care sunt structuri subțiri care susțin celulele.
  • Colagenul de tip V se găsește în piele, mușchi, oase și țesut conjunctiv.

Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen în organismul nostru scade, iar acest lucru poate duce la o serie de probleme, inclusiv pielea lăsată, dureri articulare și slăbiciune musculară.

Cum îmbunătățim producția de colagen?

Prima recomandare pe care o puteți primi este să luați suplimente de colagen, disponibile sub formă de capsule, pudră sau lichid. În general, suplimentele de colagen sunt pe bază de colagen de origine animală hidrolizat. Există studii care confirmă eficacitatea suplimentelor de colagen în atenuarea ridurilor și a elasticității pielii, dar sunt și păreri contradictorii în rândul cercetătorilor cu privire la eficacitatea suplimentelor și la capacitatea de absorbție. Vestea bună este că putem îmbunătăți producția de colagen și fără suplimente.

Iată câteva recomandări:

  • Consumul de alimente bogate în colagen. Sursele alimentare de colagen includ carnea, peștele, ouăle și produsele lactate.
  • Exercițiul fizic. Exercițiul fizic regulat poate ajuta la stimularea producției de colagen.
  • Evitarea fumatului. Fumatul poate deteriora colagenul.
  • Protejarea pielii de razele UV. Razele UV pot deteriora colagenul din piele.

Vitamine și minerale

Magneziul și vitamina C sunt două elemente care ajută la producerea de colagen. Magneziul este necesar pentru activarea enzimelor care sunt responsabile pentru sinteza colagenului, în timp de vitamina C ajută la protejarea colagenului de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.

Un studiu a constatat că persoanele cu deficit de magneziu au o producție redusă de colagen, iar în alte studii s-a ajuns la concluzia că suplimentele de magneziu au crescut producția de colagen la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Pentru a obține suficient magneziu, este important să includeți alimente bogate în magneziu și în vitamina C în dieta dumneavoastră, cum ar fi: legumele cu frunze verzi, nucile, semințele, cerealele integrale, citricele, căpșunile, kiwi.

Ultimele noutăți

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Gyros la tavă: o reţetă surprinzătoare pentru masa de Paşte
Apr 25th, 2024
No Comments

Mai sunt câteva zile până la Paşte şi este momentul

Adrenalină şi natură: aventuri pe bicicletă de Paşte
Apr 23rd, 2024
No Comments

Cu minivacanța de 1 Mai şi de Paşte apropiindu-se cu

Reciclarea hârtiei şi a cartonului
Apr 19th, 2024
No Comments

Reciclarea hârtiei și a cartonului este o parte crucială a

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.