Detergentul de vase (pentru spălare manuală) este una dintre cele mai prost utilizate materiale dintr-o gospodărie. Nu o spun eu, ci statisticile. Pentru că folosim mult mai mult detergent de cât avem nevoie şi asta nu pentru că spălăm în exces ci pentru că îl utilizăm greşit, astfel încât mai mult de jumătate ajunge nefolosit în canalizare şi se transformă într-o sursă de poluare. Azi o să te învăţ cum să reduci la jumătate consumul de detergent de vase şi să faci economii în acest fel.
Cu ce spălăm
În primul rând folosim exagerat de mult detergent de vase. Probabil ai citit pe eticheta detergentului tău că e “ultra”. Asta înseamă că e concentrat, adică are o capacitate de spălare mai mare, deci poţi să foloseşti mai puţin. Dar cum?! Cel mai simplu este să diluezi detergentul înainte de utilizare. Probabil ai şi încercat folosind detergent diluat într-o farfurie cu apă. Doar că şi buretele absoarbe prea mult din detergentul diluat. Şi atunci care ar fi soluţia?
Soluţia pentru obţine şi folosi doar atât detergent cât avem nevoie este să îl diluăm în flaconul din care îl folosim, fie că e vorba de ambalajul original sau de unul mai vechi. Secretul, pentru ca rezultatul obţinut să nu fie prea apos şi să curgă excesiv, este să îl îngroşăm (să îi redăm vâscozitatea). Iată cum :
- Umple un flacon pe jumătate cu detergent de vase.
- Adaugă 3 linguriţe de sare.
- Agită bine până când granulele de sare s-au dizolvat.
- Adaugă 4 linguri de oţet alb (o să la prevenirea formării calcarului şi dizolvă grăsimea).
- Completează cu apă rece, turnată în fir subţire pentru a nu face spuma.
- Gata!
Rezultatul trebuie să fie un detergent de vase relativ vâscos şi cu un miros proaspăt.
Cum spălăm
A doua greşeală pe care mulţi dintre noi o facem este că turnăm detergentul pe vase sau în apă. Corect este să folosim 1-2 picături din detergent turnate direct pe buretele de vase. Pentru că dacă cu cele câteva picături de detergent turnate pe farfurie spălăm o singură farfurie, cu detergentul de pe burete o să spălăm 3-4 farfurii.
[tip]Pentru farfurii mult şi foarte murdare (golite în prealabil de resturile de mâncare), umplem chiuveta cu apă fierbinte în care am turnat câteva picături de detergent. Lăsăm detergentul să acţioneze până când apa s-a răcorit. Acum le putem spăla. Procedeul merită aplicat doar dacă e vorba de vase multe şi murdare (după o petrecere, de exemplu), dacă nu o să consumăm apă în exces.[/tip]
Comments on this entry are closed.
Totusi detergentul de vase este relativ ieftin si parerea mea este ca am fi “scumpi la faina”. Un recipient cu detergent care ajunge pentru 3 luni costa cat o cafea la bar.
Da,este ieftin insa ar trebui sa ne gandim si la faptul ca este nociv (oricat s-ar limpezi vasele,se zice ca tot raman “urme”) si la faptul ca am putea polua mai putin mediul inconjurator folosind doat atat cat este necesar
De obicei torn apa peste mai putin de jumatatea de flacon cu detergent ca sa protejez cit pot planeta si sa si economisesc detergent. Sarea si otetul sint ingredientele care imi lipsesc in flacon. Ideea este grozava si am sa o adopt de azi inainte.