Un dezumidificator ne ajută să eliminăm excesul de umezeală din camere, dulapuri sau alte spaţii închise. O soluţie economică, fără să consume electricitate, este să îţi faci tu un dezumidifacator de genul celor care se vând în magazinele de bricolaj (vezi foto).
Practic, toate dezumidificatoarele din magazin (care nu sunt electrice) sunt pe bază de clorură de calciu. Clorura de calciu este o sare (CaCl2) care se foloseşte atât în industria alimentară ca coagulant (cheag pentru iaurturi, brânzeturi etc), cât şi pentru deszăpezirea drumurilor pentru că creşte temperatura de îngheţare. Fiind o substanţă higroscopică absoarbe bine umezeala, motiv pentru care este folosită pentru dezumidificatoare.
De ce avem nevoie?
- un recipient de plastic
- clorură de calciu
- o bucată de pânză
- un elastic sau sfoară
De unde cumpărăm clorură de calciu?
Clorura de calciu pentru industria alimentară are o puritate mare, se vinde în pliculeţe mici şi este mai scumpă. De aceea, îţi recomandăm clorura de calciu de puritate mai mică (70-80%), folosită pentru deszăpezire, care se vinde la kilogram. Se poate cumpăra de la magazinele de bricolaj sau de materiale de construcţii. Dacă ai curte şi ai nevoie de sare pentru deszăpezire, îţi poţi cumpăra un sac mai mare din care poţi folosi şi pentru acest proiect. O altă variantă este să cumperi un sac împreună cu alţi prieteni pentru a obţine cel mai bun preţ pe kilogram.
Asamblare
În funcţie de spaţiul în care vrei să foloseşti, alege recipientele de plastic adecvate. Poţi folosi orice ai prin casă, ambalaje vechi (cutii de brânză, găletuşe de vopsea bine splălate, etc). Important este să nu aibă găuri sau fisuri pentru că dispozitivul va acumula apă şi să aibă gura lată.
Pune clorură de calciu în recipientele alese astfel încât să umpli jumătate din vas. Pentru o cameră normală este necesar 1 kg de clorură de calciu. Acoperă vasul cu pânză şi leagă-l la gură cu elastic sau sfoară. Pune-l în colţuri sau în locuri dificil de accesat pentru a nu fi răsturnat.
După 1 lună, schimbă clorura de calciu după ce în prealabil ai spălat şi uscat bine vasul.
Comments on this entry are closed.
Felicitari pentru ideile excelente!
Mulţumim. Ne străduim:)
O sa incerc si eu, buna idee, totusi daca vrei sa corectezi: scade temperatura de inghetare.
Ideia este foarte buna ,este economica .In aceesi idee este si cu asternutul de pisici.