≡ Menu

Ce să faci cu zaţul de cafea

Dacă eşti băutor de cafea ştii cât de mult zaţ arunci la gunoi în fiecare zi. Şi nu cred că nu te-ai întrebat măcar o dată ce ai putea face cu el. Unele utilizări ale zaţului de cafea la ştii deja şi le-ai încercat, de altele însă poate nici nu ai auzit. Ca să fim siguri că le ştii pe toate, îţi prezentăm mai jos 14 utilizări ale zaţului de cafea pentru casă şi grădină.

zat de cafea

 

 1. Deodorizant de frigider
  Pune zaţ de cafea bine uscat pe o farfuriuţă în frigider sau congelator pentru a elimina mirosurile puternice. Cafeaua o să absoarbă mirosurile neplăcute. Schimbă-o după câteva zile cu alta.
 2. Pastă de curăţat pentru ustensilele de bucătărie
  Presară zaţ de cafea pe obiectul pe care vrei să îl cureţi şi freacă bine cu o lavetă bine umezită. Zaţul curăţă foarte bine grăsimea şi urmele de arsură de pe oale şi tigăi. Clăteşte bine cu apă caldă.
  Amestecă zaţ de cafea cu detergent de vase. Soluţia aceasta te va ajuta să cureţi sticle şi recipiente înguste murdare de ulei şi/sau usturoi.
 3. Soluţie pentru retuşat mobila
  Pune zaţ de cafea într-o cană cu apă călduţă astfel încât să obţii o pastă groasă. Înmoaie un băţ cu vată pentru curăţat urechile şi retuşează părţile de mobilă zgâriate. Această soluţie este potrivită pentru mobila de lemn în culoarea clasică. Dacă ai o mobilă de altă culoare, poţi încerca într-un colţ pentru a vedea cum iese înainte să retuşezi toate zgârieturile.
 4. Protecţie împotriva melcilor şi furnicilor
  Presară zaţ de cafea în grădină în jurul plantelor pe care vrei să le protejezi de melci sau furnici. Cel mai eficient mod este să formezi cercuri în jurul plantelor astfel încât melcii să nu poată trece (zaţul păstrează o parte din aciditatea cafelei iar melcii nu vor trece peste zaţ).
 5. Hrănirea solului
  Dacă adaugi zaţ de cafea în pământul de flori din grădină, va creşte aciditatea solului ceea ce duce la o absorbţie mai mare de aluminiu pentru plante. În special pentru hortensii, acestea vor avea o culoare mai intensă. Foloseşte zaţul ca îngrăşământ şi pentru trandafiri sau alte plante din grădină sau ghiveci.
 6. Curăţarea cenuşei
  Ca să nu umpli casa sau grădina de praf când cureţi cenuşa, presară zaţ umed peste cenuşa înainte de a o mătura.
 7. Mască pentru mâini şi corp
  Freacă mâinile cu zaţ de cafea pentru a exfolia pielea şi a elimina mirosurile de mâncare, în special de ceapă şi usturoi, după ce ai gătit. Funcţionează şi pentru mirosurile de petrol, benzină, motorină etc. Amestecă zaţ de cafea cu unt de cocos şi obţii un exfoliant natural şi rapid pentru corp.
 8. Protecţie împotriva viespilor şi a albinelor
  Pune zaţ de cafea bine uscat pe o farfurie şi dă-i foc. Ca să nu ardă prea repede, poţi folosi folie de aluminiu care îi va conferi o ardere lentă.  Fumul va alunga viespile şi albinele. Este util pentru mesele în aer liber când viespile şi albinele vin atrase de mâncare.
 9. Ingredient pentru săpun de casă
  Adaugă zaţ de cafea în săpunul de casă şi obţii un săpun parfumat şi exfoliant.
 10. Ingredient pentru lumânări parfumate
  Amestecă zaţ de cafea cu ceară de albine, toarnă amestecul în forme şi pune un fitil. Ai obţinut o lumânare parfumată.
 11. Vopsea pentru haine şi hârtie
  Cu zaţul de cafea se poate vopsi hârtia pentru a obţine aspectul de învechit. Într-o tavă, amestecă zaţ cu apă şi bagă foile de hârtie câteva secunde. Scoate-le şi punele la uscat. După uscare, scutură restul de zaţ.
  Pentru haine albe, zaţul de cafea oferă o nuaţă gălbui-cafenie. Se pot vopsi şi strânse bine (ca la stors) pentru a obţine un model.
 12. Băutură alcoolică
  Un biochimist portughez a amestecat zaţ de cafea bine uscat cu drojdie şi zahăr şi l-a lăsat la fermentat. A obţinut o băutură alcoolică interesantă, cu miros de cafea şi gust amărui.
 13. Compost
  Zaţul este foarte important pentru compost pentru a creşte aciditatea. Citeşte aici totul despre cum să faci compost singur.
 14. Marinată pentru carne de vită
  Foloseşte zaţ pentru a marina carnea pentru grătar sau fripturi. Amestecă un sfert de ceaşcă de zaţ bine uscat cu 2 linguri de zahăr brun, 1 lingură de sare şi, opţional, chimion şi pudră de ardei iute. Freacă carnea de vită cu acest amestec şi las-o să se pătrundă. Scutură excesul şi pune-o pe grătar sau la cuptor.

Ultimele noutăți

Cadouri originale pentru zile de naștere deosebite
Aug 22nd, 2023
No Comments

Se apropie ziua de naștere a cuiva drag și te

Fructele de pădure, o sursă excelentă de antioxidanți
Aug 22nd, 2023
No Comments

Suntem în plin sezon pentru fructele de pădure și în

Ce să alegi pentru o vacanță comodă dar activă
Aug 19th, 2023
No Comments

Fiindcă pentru a merge în vacanță singur, ca bărbat, reprezintă

Trăiește (mai ieftin) folosind internetul
Aug 18th, 2023
No Comments

Nu trebuie să fii neapărat zgârcit pentru a-ți dori să

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.