≡ Menu

Prăjitură cu cafea şi nuci

Cafeaua este ingredientul surpriză din această prăjitură (poate să fie făcută în formă de cozonac sau chiar de pandişpan, pentru a fi utilizată ca blat de tort) cu arome de toamnă, în care se asociază cu nucile şi stafidele. Lichiorul de cafea, deşi nu e obligatoriu, îl consider o completare fericită, care va da o consistenţă decadent lipicioasă prăjiturii, genul care te face să îţi lingi degetele la final, şi nu doar de nevoie. Foarte importantă pentru această prăjitură este calitatea cafelei, alegeţi o cafea arabica de bună calitate sau cumpăraţi-o gata făcută de la o cafenea. Cafeaua poată să fie atât espresso cât şi la filtru, cu condiţia să fie tare.

Notă: Pentru realizarea acestei reţete vom folosi o cană de aproximativ 250 ml. Volumul cănii nu este din calea afară de important atâta timp cât folosiţi aceeaşi cană pentru măsurarea tuturor ingredientelor.

Deşi pare o reţetă la care ai nevoie de ingrediente mai speciale, este o reţetă care merită iar ingredientele în această perioadă (nucile, de exemplu) le poţi găsi la un preţ decent.

 

Ingrediente:

  • 3 căni de făină
  • 1 cană de ulei
  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de stafide şi nuci
  • 6 ouă mari
  • 150 ml iaurt grecesc (minim 12 la sută grăsime)
  • 100 ml cafea tare şi aromată
  • 2 linguri cafea instant
  • 45 grame praf de copt
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 4 linguri cacao
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet alb
  • 100 ml lichior de cafea

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade celsius.
  2. Înmuiaţi stafidele (fără nuci), în apă călduţă pentru 15 minute. Scurgeţi-le după hidratare.
  3. Tocaţi mare nucile cu cuţitul.
  4. Umpleţi 3 sferturi de cană cu iaurt grecesc şi completaţi-o cu cafea şi cafea instant.
  5. Separaţi gălbenuşurile de albuşuri.
  6. Combinaţi amestecul de iaurt şi cafea cu gălbenuşurile, uleiul, scorţişoara, coaja de lămâie, sarea şi zahărul vanilat.
  7. Bateţi albuşurile – cu telul sau mixerul – cu puţină zeamă de lămâie sau oţet până obţineţi o spumă densă.
  8. Încorporaţi treptat zahărul şi bateţi în continuare până obţineţi o spumă tare.
  9. Încorporaţi în spumă amestecând uşor, cu telul, amestecul de iaurt-cafea-gălbenuşuri-mirodenii.
  10. Adăugaţi treptat, 3 căni de făină cernută împreună cu praful de copt şi cacaoa. Nu folosiţi mixerul, ci doar telul pentru ca amestecul să rămână pufos, nu cleios.
  11. După ce făina e încorporată, adăugaţi nucile şi stafidele scurse.
  12. Turnaţi aluatul într-o tavă de prăjitură, înaltă de minim 4 degete, unsă cu ulei şi tapetată cu făină.
  13. Coaceţi prăjitura 40 de minute la 180 de grade Celsius.
  14. Verificaţi cu o scobitoare dacă aluatul e copt în mijloc.
  15. După răcire, prăjitura se poate înţepa din loc în loc (la o distanţă de 3-4 centimetri) cu un băţ de frigăruie şi însiropa cu lichior de cafea.
  16. Dacă coaceţi prăjitura în formă de tort, o puteţi tăia după răcire şi umple cu frişcă bătută.

Timp de pregătire: 40 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 12-16

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.