≡ Menu

Prăjitură cu cafea şi nuci

Cafeaua este ingredientul surpriză din această prăjitură (poate să fie făcută în formă de cozonac sau chiar de pandişpan, pentru a fi utilizată ca blat de tort) cu arome de toamnă, în care se asociază cu nucile şi stafidele. Lichiorul de cafea, deşi nu e obligatoriu, îl consider o completare fericită, care va da o consistenţă decadent lipicioasă prăjiturii, genul care te face să îţi lingi degetele la final, şi nu doar de nevoie. Foarte importantă pentru această prăjitură este calitatea cafelei, alegeţi o cafea arabica de bună calitate sau cumpăraţi-o gata făcută de la o cafenea. Cafeaua poată să fie atât espresso cât şi la filtru, cu condiţia să fie tare.

Notă: Pentru realizarea acestei reţete vom folosi o cană de aproximativ 250 ml. Volumul cănii nu este din calea afară de important atâta timp cât folosiţi aceeaşi cană pentru măsurarea tuturor ingredientelor.

Deşi pare o reţetă la care ai nevoie de ingrediente mai speciale, este o reţetă care merită iar ingredientele în această perioadă (nucile, de exemplu) le poţi găsi la un preţ decent.

 

Ingrediente:

  • 3 căni de făină
  • 1 cană de ulei
  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de stafide şi nuci
  • 6 ouă mari
  • 150 ml iaurt grecesc (minim 12 la sută grăsime)
  • 100 ml cafea tare şi aromată
  • 2 linguri cafea instant
  • 45 grame praf de copt
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 4 linguri cacao
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet alb
  • 100 ml lichior de cafea

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade celsius.
  2. Înmuiaţi stafidele (fără nuci), în apă călduţă pentru 15 minute. Scurgeţi-le după hidratare.
  3. Tocaţi mare nucile cu cuţitul.
  4. Umpleţi 3 sferturi de cană cu iaurt grecesc şi completaţi-o cu cafea şi cafea instant.
  5. Separaţi gălbenuşurile de albuşuri.
  6. Combinaţi amestecul de iaurt şi cafea cu gălbenuşurile, uleiul, scorţişoara, coaja de lămâie, sarea şi zahărul vanilat.
  7. Bateţi albuşurile – cu telul sau mixerul – cu puţină zeamă de lămâie sau oţet până obţineţi o spumă densă.
  8. Încorporaţi treptat zahărul şi bateţi în continuare până obţineţi o spumă tare.
  9. Încorporaţi în spumă amestecând uşor, cu telul, amestecul de iaurt-cafea-gălbenuşuri-mirodenii.
  10. Adăugaţi treptat, 3 căni de făină cernută împreună cu praful de copt şi cacaoa. Nu folosiţi mixerul, ci doar telul pentru ca amestecul să rămână pufos, nu cleios.
  11. După ce făina e încorporată, adăugaţi nucile şi stafidele scurse.
  12. Turnaţi aluatul într-o tavă de prăjitură, înaltă de minim 4 degete, unsă cu ulei şi tapetată cu făină.
  13. Coaceţi prăjitura 40 de minute la 180 de grade Celsius.
  14. Verificaţi cu o scobitoare dacă aluatul e copt în mijloc.
  15. După răcire, prăjitura se poate înţepa din loc în loc (la o distanţă de 3-4 centimetri) cu un băţ de frigăruie şi însiropa cu lichior de cafea.
  16. Dacă coaceţi prăjitura în formă de tort, o puteţi tăia după răcire şi umple cu frişcă bătută.

Timp de pregătire: 40 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 12-16

0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

Cum să refoloseşti când construieşti
Nov 24th, 2021
No Comments

Paleţii din lemn au devenit un simbol în ultimii ani

3 Idei de a folosi apa inteligent la tine acasă
Nov 23rd, 2021
No Comments

Se pune din ce în ce mai multă presiune pe

Funcţionează produsele naturale de curăţenie?
Nov 18th, 2021
No Comments

Ne preocupă din ce în ce mai mult să reducem

Aplicaţii utile pentru cei care au animale de companie
Oct 25th, 2021
1 Comment

Cum telefonul mobil face parte integrantă din viaţa noastră, era

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.