≡ Menu

Cum alegem pardoseala pentru casă?

În bucătărie avem nevoie de o pardoseală practică, rezistentă, igienică dar şi plăcută din punct de vedere estetic. În dormitor şi sufragerie/salon ne dorim ceva mai cald. Pe holuri şi în băi tot la practic, rezistent şi igienic ajungem. Dacă nu vrem tipicul apartament cu gresie la fel peste tot, care sunt paşii de urmat pentru a alege pardoseala potrivită pentru fiecare spaţiu?

Practic şi durabil

Dacă şapa este turnată bine şi la nivel, poţi alege orice tip de pardoseală. Dar în zonele de trafic intens – hol de intrare şi bucătărie – ai nevoie de ceva practic şi durabil.

Petrecem mult timp în bucătărie şi mai ales mergem mult dintr-o parte în alta ceea ce face cu atât mai importantă pardoseala. Există foarte multe variante în prezent ce se pot folosi pentru pardoseala de bucătărie de la cele ergonomice şi elastice – cauciuc, plută, la cele durabile şi “industriale” – beton.

Păstrează pentru hol şi bucătărie un buget mai mare pentru a alege cea mai bună variantă: o gresie rezistentă la trafic, cauciuc sau lemn. Există şi variante economice de tip linoleum sau parchet melaminat care bine montate şi întreţinute sunt durabile şi au un bun raport calitate-preţ.

Parchet doar în dormitor?

Parchetul este o pardoseală excelentă ce conferă căldură casei şi o estetică aparte. Nu se potriveşte însă în orice casă şi nici măcar în orice încăpere. În plus, parchetul de lemn necesită o îngrijire mai costisitoare decât alte tipuri de pardoseală.

Este important şi cum este construită casa sau blocul tău. Dacă ai pereţi din cărămidă, bine izolaţi atât pe interior cât şi exterior, poţi pune parchet în dormitor şi sufragerie pentru că nu vei avea umezeală. Dacă ai copii mici, parchetul din sufragerie trebuie să fie unul rezistent şi nealunecos.

Există variante de parchet rezistente la umezeală şi care sunt recomandate pentru bucătării şi chiar băi. Dar costul ridicat şi durabilitatea redusă nu le recomandă ca variante viabile pentru trafic intens.

Cauciuc versus gresie

Suntem atât de obişnuiţi să punem gresie în baie şi în bucătărie că nu ne mai întrebăm dacă există şi alte variante de pardoseli pentru zonele de trafic intens şi de umezeală. Gresia rămâne deocamdată tipul de pardoseală preferat pentru durabilitate, multitudinea de modele, mărimi şi culori, dar şi pentru că poate fi o alegere economică. Ce nu oferă gresia, nu oferă insonorizare.

Iată de ce pardoseala de cauciuc în bucătărie şi baie poate fi o alternativă interesantă. Cauciucul este durabil, elastic, fonoabsorbant, rezistent la umezeală, antiderapant. Se curăţă şi se menţine uşor. La fel şi pardoseala de plută care însă nu are aceeaşi rezistenţă şi durabilitate.

Piatra naturală

Deşi durabilă şi naturală, piatra poate fi nepractică în apartamente. În schimb poate fi o excelentă pardoseală pentru holuri şi saloane în casele de la munte sau în casele cu grădină ce tinde să fie noroiasă. Se curăţă şi se întreţine uşor, dar costurile nu sunt economice la achiziţionare.

Ultimele noutăți

Hidroterapia: ce este și la ce ajută
Mar 24th, 2023
No Comments

Hidroterapia (terapia cu apă) este folosită din timpuri străvechi pentru

Mobila de bucătărie: trenduri și funcționalitate
Mar 21st, 2023
No Comments

Ah, bucătăria… Multe s-au schimbat în ultimii ani cu bucătăriile

Ce să iei în calcul înainte să te apuci de sport
Feb 23rd, 2023
No Comments

Fie că vrei să mergi la sală sau să te

Remediu anti-mahmureală
Feb 20th, 2023
No Comments

Din punct de vedere fiziologic, senzația de mahmureală se manifestă

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.