Ca de fiecare dată când faci o cumpătură, şi în special când e vorba de electrodomestice care sunt investiţii pe termen lung, există o serie de factori care trebuie luaţi în calcul pentru a vedea ce şi cât merită să cheltuim, în funcţie de gradul de utilizare pe care îl vom da ulterior. Dacă ai o bicicletă statică pe care ai folosit-o de câteva ori iar acum întinzi rufe pe ea ştii deja la ce mă refer…
Înainte de a cumpăra un cuptor pune-ţi foarte serios întrebarea la ce şi mai ales cât îl vei folosi. Dacă îl foloseşti doar o dată pe an, nu prea merită să îţi cumperi unul. Nu porni de la premisa că dacă o să-ţi cumperi un cuptor nou obiceiurile tale se vor schimba şi vei găti mult mai mult. Rareori se întâmplă asta. Dar dacă îl vei folosi măcar de câteva ori pe lună, atunci merită să-ţi pui serios întrebări despre valoarea viitoarei tale investiţii.
Dacă nu îl vei folosi prea des, nu merită să investeşti prea mult aşa că recomandarea noastră merge către un cuptor cu gaz, simplu, eventual chiar integrat în aragaz, pe care să îl ai pentru orice eventualitate. Un cuptor cu gaz e suficient de fiabil pentru a face o dată pe an sarmale de Crăciun sau a face din când o prăjitură sau friptură la cuptor. Lucrurile se complică însă dacă îl foloseşti des şi divers.
Dacă vrei să-l foloseşti în mod constant, recomandarea noastră merge către un cuptor electric, eventual separat de aragaz, pentru a putea să lucrezi mai uşor fără să fi nevoit să te apleci de fiecare dată pentru a verifica. Chiar dacă e mai scump şi curentul poate fi mai costisitor, va fi oricum mai ieftin decât să mănânci în oraş şi te vei bucura de avantajele lui. Nu uita să alegi unul de clasă A pentru a te asigura că ţii sub control costul electricităţii.
Marile avantaje ale unui cuptor electric modern sunt:
- un bun şi eficient control al temperaturii, aspect deosebit de important când urmezi o reţetă cu temperatură şi timp precis.
- În plus are, spre deosebire de cuptorul cu gaz, posibilitatea de a-l folosi sub 100 de grade, pentru uscarea fructelor sau ierburilor aromatice.
- în funcţie de model, poţi opta pentru opţiuni extra pe care un cuptor cu gaz nu le are.
Pornind de la aceste avantaje de bază, în funcţie de felul tău de a găti merită sau nu să investeşti într-un cuptor cu funcţii suplimentare şi, evident, un preţ pe măsură.
Eşti un iubitor al prăjiturilor şi vrei să-ţi iasă perfect reţeta de tort cu mere? Atunci merită să te gândeşti ca viitorul tău cuptor să aibă funcţia de ventilaţie. Însă, dacă nu coci niciodată pâine sau nu faci prăjituri, funcţia de ventilaţie nu ar trebui să te intereseze în mod deosebit.
Faci fripturi la cuptor şi vrei ca reţeta de pui umplut să iasă perfect rumenită? Atunci merită să acozi atenţie funcţiei de grill a cuptorului.
La fel în cazul funcţiei de dezgheţare pe care multe cuptoare moderne o au. Dacă ai deja un cuptor cu microunde pe care îl foloseşti pentru asta, funcţia de dezgheţare nu o să-ţi ofere nimic în plus, poate doar un plus de spaţiu în interior. Însă, dacă nu ai un cuptor cu microunde merită s te gândeşti la această funcţie şi să renunţi la a avea două aparate în casă. Vei economisi timp şi spaţiu în bucătărie dacă ai avea doar un singur cuptor în loc de un cuptor cnvenţional şi unul cu microunde.
De abia după ce ţi-ai evaluat foarte atent şi riguros obiceiurile tale din bucătărie, merită să investeşti în cumpărarea unui cuptor. Dacă îl foloseşti rar nu vei face decât să depozitezi tigăi în el. Iar pentru asta e mai ieftin un dulap.
Comments on this entry are closed.
Mi-a placut articolul. Multumesc pentru link.
Foarte bun articolul, multumesc pentru recomandari si pentru sfaturi.
Foarte bun articolul. Multumesc pentru recomandare!
Super articolul! Multumesc!