≡ Menu

5 motive pentru care să găteşti la tine acasă

De câte ori te-ai gândit după ce ai mâncat în oraş că este prea scump sau că nu te simţi bine? Am ajuns să ne gândim că ieşitul în oraş la masă este semn de bunăstare, dar gătitul acasă, mai ales când sunt implicaţi şi cei mici, este o activitate pe cât de practică, pe atât de sănătoasă. Iată mai jos doar 5 motive pentru care să găteşti la tine acasă, dar suntem siguri că sunt mult mai multe.

1. Este mai ieftin

Gătitul acasă este mai economic. Poţi controla cantităţile şi ingredientele. Primul pas este să planifici mesele pentru a face o listă de cumpărături înainte de a pleca de acasă. În acest fel te vei putea încadra în bugetul stabilit şi nu vei cumpăra din impuls. Poţi alege ingrediente bogate în nutrienţi dar economice ca leguminoasele (fasole, linte, năut), cereale (orez) , legume şi fructe care sunt în sezon şi au preţul bun, măruntaie şi bucăţi de carne ieftine.

2. Este mai sănătos

Gătitul acasă este mai sănătos. Poţi alege tu ingredientele şi să te asigură că sunt proaspete şi de sezon. De asemenea, în cazul în care în familie ai pe cineva care suferă de dureri de stomac, care are alergii sau intoleranţe sau care nu mănâncă orice, poţi stabili meniul în consecinţă. Cum o dietă sănătoasă este una echilibrată, alegi tu ce să găteşti în fiecare zi, cu cât mai variat cu atât mai bine, fără exces de grăsimi, de sare sau de zahăr. Iar varietatea poate veni nu doar din lista de ingrediente ci şi din tehnicile folosite: poţi găti la aburi, la cuptor, la tigaie, la oala cu presiune, la grătar.

3. Este pe gustul tău

Poţi mânca ce vrei tu şi ce îţi place! Cu puţine excepţii (de obicei, fiecare dintre noi are unul sau mai multe restaurante favorite unde ne place cum se găteşte), mâncatul în oraş nu este de fiecare dată pe gustul nostru. Ori e prea sărat, ori prea uleios, ori ceva îi lipseşte. Când găteşti acasă îţi poţi face mâncarea aşa cum îţi place ţie.

4. Petreci mai mult timp cu ai tăi

Nicăieri nu e ca acasă. Masa în familie şi alături de prieteni rămâne ocazia prin excelentă de a socializa, dar şi preparative fac parte din bucuria de a împărţi cu ceilalţi. Implică-i pe toţi din casă în procesul de a găti, chiar şi pe cei mai mici din familie. Îi va ajuta pe viitor să dezvolte obiceiuri sănătoare şi de a aprecia mâncarea gătită în casă ca alternativă sănătoasă la mâncarea ultraprocesată sau incorect preparată. Există studii care demonstrează că gătitul sănătos şi mâncatul acasă reduce riscul de a suferi de boli metabolice (diabet, obezitate etc) în rândul copiilor. Iar faptul că gătiţi, puneţi masa, mâncaţi şi strângeţi masa împreună înseamnă mai mult timp petrecut cu ei.

5. Poţi folosi tot ce îţi rămâne

Una din cele mai mari probleme cu care ne confruntăm acum este excesul de mâncare. Se aruncă tone de alimente atât din magazine, cât şi din restaurante şi din locuinţe. Cum mulţi locuim la bloc şi nu folosim resturile de alimente pentru a face compost, ideal este să cumpărăm cât mâncăm. Dar chiar şi aşa, uneori mai rămâne câte ceva de la masă: câteva bucăţi de carne, 2-3 linguri de legume sau fructe care sunt prea coapte. Nu-i nimic! Le poţi folosi a doua zi să faci o omletă cu “de toate” sau un gem de fructe. Ai aici un articol în care am scris mai mult despre cum poţi refolosi ce îţi rămâne în mod creativ.

Aşa că nu te lăsa impiedicat de clasicele scuze “N-am timp” şi “Nu mă pricep la gătit” pentru că avantajele de a găti acasă sunt mult prea importante pentru sănătatea ta şi a celor din familie. Nu trebuie să devii un mare bucătar, ci doar să încerci câteva reţete simple şi rapide – găseşti pe cevabun.ro o mulţime de idei. Succes!

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.