După pandemie, mulţi analişti şi experţi financiari prognosticau o cădere a pieţei imobiliare. Supriza a fost că nu a existat nicio cădere, ci, dimpotrivă, preţurile locuinţelor au crescut foarte mult peste tot în lume. Care ar fi motivele acestor creşteri de preţuri? Este bine să achiziţionăm o locuinţă în această perioadă în care preţurile sunt atât de mari?
Printre motivele pe care experţii financiari de la agenţiile de rating le invocă sunt: injecţia de capital a marilor investitori în piaţa imobiliară pe fondul scăderilor veniturilor din alte domenii şi ajutorul oferit de toate statele pentru a menţine economia pe linia de plutire. Unele măsuri luate de guverne au inclus pachete speciale pentru cei care nu îşi mai puteau permite plata ratelor sau suspendarea evacuărilor silite. Toate acestea au dus la salvarea, pe termen scurt, a pieţei imobiliare pentru că, prin evitarea creşterii şomajului nu s-a inundat piaţa cu locuinţe scoase la vânzare de nevoie. Un alt factor important a fost munca de acasă când în carantină oamenii şi-au dat seama de importanţa de a avea o locuinţă proprie, spaţioasă şi de unde pot lucra dar şi unde să îşi poată petrece timpul cu familia. Reorientarea spre casele unifamiliare, spre case cu curte, spre apartamente din complexe cu parc propriu a dus la o efervescenţă a pieţei unde preţurile au început să crească din ce în ce mai mult.
Unii dezvoltatori imobiliari din România şi-au schimbat strategia şi au ales să construiască locuinţe în detrimentul spaţiilor de birouri pentru care cererea a scăzut în ultimul timp.
Pe fondul creşterii preţurilor se pune întrebarea: merită să îţi cumperi o locuinţă acum când piaţa este aşa de sus? Se vor prăbuşi preţurile când guvernele nu vor mai susţine financiar companiile şi vor stopa subvenţiile şi ajutoarele către populaţie? Nu are nimeni un răspuns sigur dar cel mai important este să calculezi gradul de îndatorare la care te înhami.
Fie că optezi pentru un credit ipotecar, un credit pentru prima casă sau orice altă formă de împrumut, trebuie să iei în vedere următoarele lucruri:
- tipul de dobândă: fixă sau variabilă. O dobândă variabilă poate schimba mult suma plătită lunar şi este mai riscantă.
- valoarea imobilului: dacă preţurile cresc artificial ca înaintea crizei anterioare, preţul real al locuinţei pe care o vei cumpăra va fi mult mai mic în cazul în care vei vrea să vinzi.
- zona şi împrejurimile: zona contează foarte mult la creşterea sau scăderea valorii locuinţei pe termen scurt şi lung. Dacă este o zonă care începe să se dezvolte cu proiecte noi, este mai probabil ca valoarea să crească.
- tipul de împrumut şi ce condiţii presupune: creditul pentru prima casă, de exemplu, are câteva condiţii mai restrictive cum ar fi că nu poţi vinde casa înainte de 5 ani de la semnarea creditului. Verifică ce condiţii ai înainte de a cumpăra.