Hidroterapia (terapia cu apă) este folosită din timpuri străvechi pentru a relaxa corpul dar și pentru a trata diverse afecțiuni. Există multe tipuri de hidroterapie dar principiile sunt clase: presiune și temperatură. Schimbările de presiune și de temperatură din apă ajută la stimularea musculaturii și a circulației, revigorează și relaxează. Pe de altă parte, apa ajută foarte mult la controlarea corpului atunci când este nevoie de recuperare post-operatorie și hidroterapia este o formă de a face terapie după anumite intervenții chirurgicale pentru a ne permite să recuperăm controlul asupra anumitor mușchi.
Când este indicată hidroterapia?
Hidroterapia se folosește în special în tratarea unor leziuni ca entorse luxații sau fracturi, dar și pentru durerile de spate și articulații: lumbago, sciatică, hernie de disc, dureri cervicale etc. Se recomandă de asemenea și pentru tonificarea musculară și este folosită și de către sportivi atât pentru relaxarea după efort susținut cât și pentru a îmbunătăți musculatura.
Pentru persoanele supraponderale și mai ales pentru cele care suferă de obezitate, hidroterapia este indicată pentru a nu forța articulațiile atunci când se începe un program de antrenamente.
Sesiunile de hidroterapie se fac de obicei de 2 sau 3 ori pe săptămână cu un program special conceput de specialiști în funcție de obiectiv.
Dar hidroterapia este și un adjvant excelent în reducerea stresului cotidian și relaxare. O baie în cadă ne aduce multe beneficii: reglează tensiunea arterială, reduce stresul, ajută la întreținerea pielii în condiții optime de hidratare prin adăugarea de săruri și uleiul esențiale în apă, relaxează durerile musculare și de articulații. Dacă vrei chiar mai mult poți apela la o cadă cu hidromasaj care are programe presetate de presiune și temperatură.
Unde se poate face hidroterapie?
Există centre specializate unde hidroterapia se face cu specialiști care recomandă durata și tipul de terapie. Poate fi vorba de stațiuni balneoclimaterice sau de piscine care au și zone speciale de hidroterapie. În orașele mari există și săli de sport care au zone special amenajate pentru hidroterapie. Costurile variază în funcție de afecțiunea pe care trebuie să o tratezi și de locație, dar nu sunt neglijabile. În funcție de situația medicală, anumite sesiuni de hidroterapie pot fi suportate de asigurările medicale așa că verifică înainte să faci programarea.
Dacă te gândești să îți instalezi o cadă de hidromasaj la tine acasă, vorbește cu un instalator care poate să îți dea detalii despre ce înseamnă în materie de consum de apă, dacă ai nevoie de instalații speciale sau de vase de expansiune, și de asemenea vorbește cu un electrician pentru a verifica și consumul de electricitate și cum te poate afecta. În acest fel poți a alege modelul potrivit. Dar nu uita că, dacă vorbim de hidroterapie pentru anumite afecțiuni, ai nevoie de un specialist pentru a te îndruma în sesiunile de hidroterapie.