Iaurtul este un aliment sănătos și delicios, cu un gust aparte datorită procesului de fermentare prin care a trecut și cu multe beneficii pentru sănătate.
Iaurtul se poate cumpăra sau se poate prepara acasă din lapte proaspăt, nepasteurizat. Dar, uneori există costuri ridicate pentru a-l prepara acasă dacă iei în calcul costul laptelui nepasteurizat, cât consumă o plită de inducție etc. Dar cea mai mare problemă poate fi cea legată de igienă și de siguranța alimentară mai ales atunci când avem de a face cu culturi de bacterii și cu lapte nepasteurizat. Cei care se ocupă de fermentare în mod regulat, vor dori să facă iaurtul acasă pentru a obține un aliment plin de beneficii, cum sunt cele enumerate mai jos:
- Îmbunătățește digestia. Iaurtul conține probiotice, bacterii vii care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei. Probioticele pot ajuta la creșterea florei intestinale sănătoase, care este importantă pentru digestia corectă.
- Reduce inflamația. Iaurtul conține antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamației. Inflamația este un factor de risc pentru multe afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și cancerul.
- Îmbunătățește imunitatea. Iaurtul conține probiotice, care pot ajuta la creșterea imunității. Probioticele pot ajuta la combaterea infecțiilor și la îmbunătățirea răspunsului imun la boli.
- Sănătatea oaselor. Iaurtul este o sursă bună de calciu, care este important pentru sănătatea oaselor. Calciul ajută la menținerea oaselor puternice și sănătoase și la prevenirea osteoporozei.
- Îmbunătățește sănătatea pielii. Iaurtul poate fi folosit ca mască de față pentru a ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. Iaurtul poate ajuta la hidratarea pielii, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea aspectului liniilor fine și al ridurilor.
Cu toate acestea, ce faci dacă cumperi prea mult iaurt sau dacă ai făut prea mult acasă și nu îl poți consuma înainte de a expira? Iată câteva idei:
- Congelează-l. Iaurtul poate fi congelat pentru a fi păstrat timp de până la trei luni. Când vrei să-l folosești, lasă-l să se dezghețe la frigider peste noapte.
- Folosește-l în gătit. Iaurtul poate fi folosit în multe rețete, cum ar fi sosuri, supe, curry, tocănițe și deserturi. Sau se adaugă o lingură de iaurt pe anumite feluri de mâncare ca sarmale sau mămăligă cu brânză.
- Fă-ți propriul iaurt grecesc. Dacă ai o cantitate mare de iaurt, îl poți scurge și să îl transformi în iaurt grecesc. Beneficiile iaurtului grecesc nu sunt multe diferite, dar, datorită texturii sale, se pretează mai bine la anumite rețete ca tzatziki sau alte tipuri de sosuri reci.
Iată câteva idei specifice pentru rețete de iaurt:
- Sos de iaurt cu usturoi și ierburi, perfect pentru a însoți carnea, peștele sau legumele.
- Supă cremă de iaurt cu legume, mai ales când ai legume ce ți-au rămas de la alte supe.
- Salată de iaurt cu fructe și nuci, o gustare ușor de făcut și perfectă pentru zilele călduroase.
Cu puțină creativitate, poți găsi multe modalități de a folosi o cantitate prea mare de iaurt.