Se apropie începutul școlii și revenirea la rutină după zilele de vacanță poate fi o problemă mai ales pentru cei mai mici. Dar, cu câteva reguli simple, rutina ajută mult la organizarea de zi cu zi iar copiii pot deveni mai autonomi și mai pregătiți.
Pasul 1: ora de trezire și ora de culcare
În primul rând trebuie stabilite orele de trezire și de culcare în funcție de orarul de la școală și de cât de mult durează drumul de acasă până la școală. Somnul este foarte important, mai ales în perioada de creștere, iar stabilirea unei ore de culcare este recomandabilă pentru a le oferi posibilitatea de a se odihni bine.
Ajută-i pe cei mici să vizualizeze orele de trezire și de culcare: pe un panou de plută poți pune desene cu un ceas și cu orele bine semnalizate sau alte imagini ca cele de mai jos.
Pasul 2: orarul săptămânal
Stabiliți orarul săptămânii în funcție de orarul de la școală și de activitățile extrașcolare dacă există. Planificarea trebuie să includă:
- Micul dejun
- Pregătirea ghiozdanului
- Gustarea pentru școală
- Uniforma sau hainele cu care merge la școală dacă nu are uniformă
- Timpul alocat pentru teme
- Timpul alocat pentru joacă
- Timpul pentru familie: cina, jocuri de masă, ieșit în oraș
- Igiena: duș, spălat pe dinți etc.
- Ritualul de mers la culcare: citit o poveste, desenat sau alte activități relaxante.
Pe o tablă magnetică, puteți trasa orarul pentru toată săptămâna în care să includeți și activități punctuale sau evenimente ca mersul la cinema, zile de naștere, vizite la prieteni și așa mai departe. De asemenea, trebuie să includă și ce fac cei mici pentru a vă ajuta în casă: ordinea în camera lor, strânsul jucăriilor, ajutorul la pus sau strâns masa și orice altceva este potrivit pentru vârsta lor.
Pasul 3: implicarea celor mici
Implică-i pe cei mici atât în stabilirea orarului cât și în activitățile de pregătire. Este foarte important să se respecte orarul pe cât posibil mai ales în ceea ce privește timpul petrecut pe tabletă sau la TV. Pentru a se obișnui cu restricțiile de timp, puteți pune o alarmă la ceas sau la telefon care să sune atunci când expiră timpul alocat unei anumite activități. Evident, vor exista și excepții, dar este important ca rutina să se respecte cât mai mult. Așa se vor putea obișnui cu disciplina de a respecta un orar, de a studia nu doar când au examene, de a citi în fiecare zi.
Pasul 4: locurile și lucrurile
Organizarea funcționează atunci când știm unde sunt lucrurile pe care le căutăm.
- Stabilește un loc special pentru birou unde să fie toate rechizitele și unde să fie pus și ghiozdanul. Pentru o mai bună organizare folosește recipiente specifice: cutii și/sau suporturi pentru creioane, pixuri și carioci, tăvi pentru hârtii, rafturi pentru caiete și manuale.
- Stabilește unde se pune uniforma care ar fi bine să fie pregătită de seara pentru a doua zi. Nu uita de încălțăminte și șosete. Trebuie pregătite de cu seara pentru a putea fi gata la timp dimineața.
- Biblioteca sau raftul cu cărți de citit să fie poziționat lângă sau în camera celor mici.
- Dacă face sport sau alte activități unde necesită echipament special (instrumente de muzică, de exemplu), stabilește-i un loc unde le poate lăsa după activitate.
- Ghiozdanul: după școală se scoate cutia și/sau termosul și se spală. Seara sau dimineața se pregătește ghiozdanul și se pune gustarea.