Din ce în ce mai des se vorbește despre prebiotice și probiotice, alimente care ne ajută să ne îmbunătățim starea de sănătate și imunitatea. Stilul de viață modern ne-a depărtat oarecum tocmai de aceste alimente fermentate ca iaurtul, murăturile sau borșul de putină. Chiar dacă suntem conștienți că trebuie să le consumăm, în zilele noastre le cumpărăm din magazin, nu le mai facem acasă, iar de cele mai multe ori le găsim pasteurizate sau ultraprocesate ceea ce le reduce extrem de mult calitățile nutriționale. Vestea bună este că există și o tendință, în special a micilor producători, de a produce alimente cu calități pre și probiotice, atât cele din tradiția culinară românească dar și din afară. Kombucha este un asemenea aliment, un adevărat aliat pentru a ne fortifica sistemul imunitar.
Ce este kombucha?
Kombucha este o băutură fermentată, ușor carbogazoasă, pe bază de frunze de ceai, cu un conținut scăzut de alcool, de până la 0,5%. Chiar dacă denumirea este japoneză, originea acestei băuturi este din China. Kombucha se produce prin fermentarea unui ceai negru sau verde, îndulcit, în care se adaugă SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast / o cultură simbiotică de bacterii și drojdii). Ceea ce face kombucha o băutură interesantă este că acest SCOBY are o varietate interesantă de bacterii și de drojdii care consumă zahărul din ceai pentru a se înmulți și dubla fermentare îi conferă bule fine de gaz și un gust interesant, care uneori este descris ca asemănător cidrului. Dar, se pot adăuga arome ca fructe sau alte tipuri de infuzii în a doua parte a fermentării dacă vă doriți o băutură mai apropiată de gusurile cu care v-ați obișnuit.
Kombucha se poate fermenta acasă sau se poate cumpăra dar din nou este important să alegeți variante nepasteurizate (se poate găsi în zona de frigidere) pentru a beneficia de toate proprietățile probiotice. Dacă se fermentează acasă, veți avea nevoie de un SCOBY pe care îl puteți cumpăra cu un kit inițial din magazinele specializate sau îl puteți cultiva doar că durează mai mult.
Beneficii
Fiind produsă pe bază de frunze de ceai (Camelia sinensis), kombucha are în primul rând antioxidanții și fenolii specifici acestei plante. Efectul lor este unul excelent reducând radicalii liberi și ajutând metabolismul. Iar procesul de dublă fermentare aduce în plus și alte beneficii :
- Ajută la scăderea nivelului de LDL colesterol.
- Aportă probiotice pentru microbiomul intestinal (flora bacteriană) care ajută sistemul imunitar în general. O floră bacteriană echilibrată reduce apariția bolilor, reduce inflamația, ajută la reglarea greutății dar și la regularea nivelului de hormoni (atât testosteronul cât și hormonii sexuali femini).
- Ajută la regularea nivelului de insulină și funcționează bine ca adjuvant în dietele pentru diabet.
Kombucha poate fi o alternativă la băuturile carbogazoase ultraprocesate care nu numai că nu au proprietăți nutriționale dar au și un impact negativ asupra sănătății.