≡ Menu

La ce vârstă trebuie să începi să economiseşti pentru pensie?

Indiferent de vârsta pe care o ai în momentul în care citeşti articolul nostru, cred că ţi-ai pus întrebarea pensiei pentru că sigur cunoşti pe cineva – rudă sau prieten – care este pensionar. Sistemul european de impozitare ajută mult prin faptul că ne obligă să cotizăm la sistemul de pensii încă de la primul salariu. Dar practic cotizăm la pensiile celor care acum sunt pensionari, nu direct la a noastră. Pensiile se calculează în funcţie de anii de contribuţie dar şi în funcţie de venit: cu cât ai salariul mai mare şi te pensionezi mai târziu, cu atât pensia ta va fi mai mare.

Dar pe lângă sistemul de pensii de stat, ce alternative de economisire ai mai fi pentru anii de pensie? Şi de la ce vârstă trebuie să începi să economiseşti pentru pensie?

La a doua întrebare răspunsul este intuitiv de simplu: cât mai devreme. Cu cât începi mai repede cu atât mai mulţi bani vei avea la pensie. Să discutăm acum despre ce variante de economisire există pe lângă pensia asigurată de sistemul de pensii de stat la care contribui obligatoriu dacă eşti salariat sau realizezi venituri în România.

  • Pensia privată

    Sigur ai auzit despre pensiile private ca fiind o sursă suplimentară pentru o pensie decentă. Dacă încă nu ai o pensie privată, vorbeşte cu un consultant sau cu banca la care ai cont deja. Există deja pilonul III facultativ. Informează-te despre costuri şi analizează ce avantaje îţi poate aduce un astfel de produs. Compară cu alte variante de pensii private oferite de companiile de asigurări.

  • Fondurile de investiţii

    Poţi alege un fond de investiţii la care să cotizezi lunar, trimestral sau anual. Pentru fondurile de investiţii ai ceva mai mult de studiat. Vorbeşte cu un consultant şi analizează atent factorul de risc şi nivelul de investiţii pe care ţi-l poţi permite pe an. De asemenea, ia în calcul că un factor de risc mai mare poate să provoace pierderi mai mari din investiţia ta, nu lua în calcul doar rata de posibile câştiguri.

  • Cont de economii şi depozite bancare

    Dacă eşti mai conservator şi vrei să ai acces la banii tăi oricând, poţi alege un cont de economii, separat de contul tău curent, în care să depui bani în ritmul ales de tine: lunar o anumită sumă, anual sau sporadic în funcţie de venituri. Dacă variantele de mai sus te obligă să cotizezi, varianta aceasta este mai flexibilă dar nu funcţionează dacă nu eşti hotărât să economiseşti. Ştim cu toţii că e mai uşor să amâni o plată, mai ales în lunile cu cheltuieli neprevăzute, dacă nu este obligatorie. Ca să poţi fi sigur că economiseşti, fă-ţi un plan concret: cât vrei să pui deoparte lunar, stabileşte un depozit pentru a obţine o dobândă mai bună, stabileşte plăţi automate prin aplicaţia ta de internet banking inteligent.

În concluzie, cu cât începi mai devreme să economiseşti cu atât mai multe venituri vei avea. De asemenea, la vremea pensionării ar fi ideal să te asiguri că nu mai ai credite mari de plătit şi nici alte cheltuieli obligatorii (rate, pensii alimentare etc) ce depăşesc o treime din venitul tău lunar.

 

 

0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

Ce şi când să vinzi din casă
Mar 22nd, 2020
No Comments

Fiecare avem în casă o mulţime de lucruri care ne

Cum să refolosim lenjeriile de pat vechi
Mar 22nd, 2020
No Comments

Dacă îţi schimbi patul cu unul de alte dimensiuni sau

Curăţenia în profunzime – cum dezinfectăm casa
Mar 21st, 2020
No Comments

Noua pandemie de COVID-19 şi stadiul de carantină la domiciliu

Pregătirea sculelor de pescuit pentru un nou sezon
Feb 26th, 2020
No Comments

Mai e puţin până la sosirea primăverii şi pescarii deja