Stai la casă? Pe lângă confortul pe care ţi-l oferă casa ta, ai şi multe responsabilităţi. Întreţinerea casei este foarte importantă pentru prevenirea pagubelor iar lucrările ce se fac primăvara sunt esenţiale pentru a-ţi păstra casa şi echipamentele din ea în bune condiţii.
Evident fiecare casă are specificul ei: curte, balcoane, terase sau pereţi comuni cu vecinii. Dar lista cu lucrări de mai jos este una generală ce se poate aplica în cele mai multe cazuri.
Pentru a nu genera prea multe cheltuieli într-o singură lună, planifică lucrările pe care trebuie să le faci, analizează ce poţi face singur şi ce nu, şi stabileşte o dată pentru fiecare astfel încât să nu te aglomerezi cu plăţile şi cu munca.
Întreţinerea aparatului de aer condiţionat
Primăvara este perioada ideală să cureţi filtrele (sau după caz, să le schimbi) ale aparatului de aer condiţionat. Cheamă un specialist şi verifică şi agentul de răcire din circuit şi starea generală a aparatului. Un aparat bine întreţinut nu generează un consum mai mare de energia decât cel estimat. Un alt aspect important este că un aparat de aer condiţionat cu filtre vechi sau murdare poate provoca boli respiratorii şi alergii.
Curăţarea caloriferelor
O altă lucrare importantă de întreţinere în fiecare casă este curăţarea caloriferelor. Alocă suficient timp în funcţie de numărul şi de vechimea lor, pentru că este o sarcină ce necesită mai mulţi paşi: oprirea apei din circuit, demontarea caloriferelor, golirea lor de apă, spălare, curăţare şi dezinfectare. Şi evident, remontarea caloriferelor şi verificarea instalaţiei.
Verificarea centralei termice
În cazul centralei termice, există revizia obligatorie de care trebuie să te ocupi şi să ai actele la zi. Pe lângă aceasta, poţi verifica buna funcţionare a centralei şi dacă are nevoie de schimb de accesorii sau orice altă lucrare de mentenanţă – curăţarea hornului, sistemul de aerisire din camera tehnică etc. Poţi apela la un tehnician iar piese de schimb poţi găsi online, pe site-uri ca Quickshop. În general, site-urile care vând centrale termice – cum este quickshop.ro – oferă şi informaţii şi recomandari despre partea tehnică.
Curăţarea jgheaburilor şi burlanelor
Deşi această lucrare de curăţare este indicată şi la începutul toamnei când începe sezonul ploios, este important să cureţi jgheaburile şi burlanele de frunze moarte şi alte depuneri şi primăvara. De obicei accesul la jgheaburi necesită folosirea unei scări înalte sau acces de pe acoperiş. Nu executa lucrările fără să te asiguri că eşti în siguranţă, mai ales dacă alegi să le cureţi cu un aparat de spălat cu presiune.
Verificarea acoperişului
Fie că ai acoperiş din ţiglă convenţională sau ţiglă metalică, după iarnă este important să verifici starea lui şi să repari eventualele stricăciuni făcute de zăpadă. Verifică starea ţiglelor şi a îmbinărilor. Verifică în pod să nu existe infiltraţii de apă. Din nou, este foarte important să ai echipament de protecţie dacă faci singur aceste verificări.