≡ Menu

Pregătirea sculelor de pescuit pentru un nou sezon

Mai e puţin până la sosirea primăverii şi pescarii deja se uită cu jind pe geam cu gândul la prima ieşire pe baltă. Iar ca aşteptarea să treacă mai uşor vă propunem să vă treceţi în revizie sculele de pescuit, pentru a verifica în ce stare sunt, dacă ceva trebuie reparat sau înlocuit, ca să nu ratăm chiar prima ieşire din cauza echipamentului nepregătit.

Lansetele

Bineînţeles că trebuie să începem cu baza: lansetele. Cele mai frecvente şi mai simple probleme sunt inele rupte sau lipsă care, în cazul unui pescar cu experienţă se înlocuiesc cu uşurinţă, mai ales dacă e vorba de o lansetă scumpă.

Mult mai serioase sunt fisurile la nivelul tronsoanelor care, de cele mai multe ori nu pot fi reparate, motiv pentru care se recomandă înlocuirea lor atunci când lanseta merită efortul sau chiar înlocuirea ei cu totul.

Mulinetele

Cea mai complicată situaţie se regăseşte la “motorul” lansetei: mulineta. Dată fiind complexitatea mecanismelor, în cazul mulinetelor nu este recomandat sa umblăm la ele daca nu avem schema mulinetei respective sau nu ne pricepem cât de cât la aşa ceva. In acest caz cel mai bine e ca acestea să le dăm spre revizuire sau reparare unei persoane care a mai făcut acest lucru sau unei firme care se ocupă cu aşa ceva. Dacă totuşi te încumeţi s-o desfaci, la demontare mulinetei este bine să facem poze în ordinea scoaterii pieselor din interior si să le aşezăm pe o hârtie exact în ordinea şi cu laturile cum erau dispuse în angrenaj.

La o mulineta trebuie verificate angrenajele, rola care ghideaza firul, frâna, mecanismele interioare, lagărele. În special când constatăm nereguli, dacă ştim că mulineta a ajuns în apă, scârţie sau agaţă firul.

Minciogul

În cazul unui minciog trebuie verificată în primul rând integritatea plasei, să nu aibă zone slăbite, rupte, desfăcute care să ne umple de frustrare pe baltă în momentul în care scăpăm captura. De asemenea, la fel ca şi în cazul lansetelor, trebuie verificate eventualele tronsoane fisurate şi funcţionalitatea mecanismului telescopic.

Ace, brice şi carice

Dacă lansetele, mulinetele şi minciogul sunt elemente de bază, nu înseamnă că restul sunt lipsite de importanţă. Dimpotrivă. La o ieşire la pescuit fiecare detaliu contează. Mai ales când lipseşte. De la recipientele pentru momeli, la monturi, de la trusa de cârlige la momelile artificiale în funcţie de tipul de pescuit (musculiţe, peştişori), plute şi inele flourescente, plumbi crapi şi firele de pescuit, totul trebuie revizat în vederea înlăturării slăbiciunilor, punctelor de rugină şi a altor imperfecţiuni. Fiecare element pus în husa sau cutia lui, pregătit pentru momentul în care să avem “fir întins”!

Ultimele noutăți

Băuturi răcoritoare pentru creșterea imunității la sfârșit de vară
Aug 21st, 2024
No Comments

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit și temperaturile

Cum să cumperi rechizite cu buget redus pentru începerea şcolii
Aug 20th, 2024
No Comments

Începutul unui nou an școlar este un moment plin de

Cum ne protejăm de temperaturile extreme de vară?
Jul 24th, 2024
No Comments

Da, vara este cald, ştim cu toţii, dar parcă este

Pantofi comozi, postură bună
Jul 20th, 2024
No Comments

Pantofi: ce tip sunt adecvaţi pentru a evita durerile de

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.