≡ Menu

Să sterilizăm sau să nu sterilizăm animalele de companie?

În România nu s-a făcut oficial niciun recensământ al animalelor de companie deşi există nişte estimări bazate în special pe datele furnizate de medicii veterinari. Se estimează că sunt peste 11.000.000 de animale de companie din care 4 milioane de câini şi 4,5 milioane de pisici. Atunci când adoptăm sau cumpărăm un animal de companie, pe lângă toate îngrijirile şi condiţiile pe care i le oferim, trebuie să luăm în calcul dacă îl vom steriliza sau nu. Dar cum să luăm această decizie? Care sunt avantajele şi dezavantajele sterilizării?

Avantaje:

  • Reducerea populaţiei
  • Reducerea riscului de îmbolnăvire
  • Reducerea riscului de fugă / rănire datorită ritualului de împerechere

Principalul avantaj când vorbim de sterlizarea piscilor şi a câinilor, atât în cazul femelelor cât şi a masculilor, este reducerea numărului de pui nedoriţi. Un număr foarte mare de câini şi pisici ajung la eutanasiere pentru că sunt luaţi de pe stradă şi duşi în adăposturile de animale de unde mulţi nu ajung în adopţie. Acest fenoment este, din păcate, unul foarte des întâlnit peste tot în lume. În cazul pisicilor, de exemplu, o pisică poate făta de până la 3 ori pe an şi poate face între 2 şi 6 pui, în medie. Dacă toţi puii supravieţuiesc şi se înmulţesc se ajunge uşor la o populaţie de peste 300 de pisici în doar doi ani. De aceea, se recomandă sterlizarea pisicilor şi câinilor la împlinirea primelor 6 luni. Evident, în cazul în care condiţiile ne permit – spaţiu generos, rasă pură etc – nu se va steriliza animalul de companie.

Un alt avantaj al sterilizării este reducerea riscului de boli, în special cele ale aparatului reproducător atât la femele cât şi la masculi. În primul rând se reduce răspândirea de boli prin contactul sexual, dar şi bolile grave care duc la decesul animalului cum sunt tumorile cancerigene asociate cu aparatul reproducător.

De asmenea, comportamentul animalelor de companie sterilizate se poate schimba în bine: animalele sunt mai calme, nu mai înceacă să fugă de acasă, nu îşi mai marchează atât de mult teritoriul, nu se mai rănesc în lupta cu alţi competitori în ritualurile de împerechere.

Dezavantaje:

Principalul dezavantaj este luarea în greutate din cauza schimbărilor hormonale. De aceea, este foarte importantă hrana piscilor şi a câinilor. Un medic veterinar vă poate sfătui care este cea mai potrivită şi în ce cantitate trebuie dată. Bineînţeles, pe lângă o dietă echilibrată şi potrivită, este important ca animalul de companie să iasă la plimbare în mod regulat şi să fie activ.

Există şi posibile complicaţii ale operaţiei de sterlizare mai ales la femele dacă aceasta este efectuată mai târziu – după primul an. Îngrijirile post-operatorii cer mai mult timp şi resurse pentru a nu se dezvolta infecţii sau răni. Cel mai bine este să se analizeze fiecare caz în parte împreună cu medicul veterinar care poate aduce mai multă claritate şi ajutor în luarea unei decizii.

Comments on this entry are closed.

  • Multumesc mult pentru recomandari si pentru link!

  • Foarte bine explicat, multumesc pentru postare!

Ultimele noutăți

Cadouri originale pentru zile de naștere deosebite
Aug 22nd, 2023
No Comments

Se apropie ziua de naștere a cuiva drag și te

Fructele de pădure, o sursă excelentă de antioxidanți
Aug 22nd, 2023
No Comments

Suntem în plin sezon pentru fructele de pădure și în

Ce să alegi pentru o vacanță comodă dar activă
Aug 19th, 2023
No Comments

Fiindcă pentru a merge în vacanță singur, ca bărbat, reprezintă

Trăiește (mai ieftin) folosind internetul
Aug 18th, 2023
No Comments

Nu trebuie să fii neapărat zgârcit pentru a-ți dori să

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.