Probabil că astăzi pastele proaspete par un lux, rezervat doar celor care-şi permit să plătească mai mult decât pe o pungă de macaroane din comerţ. Şi e adevărat că o pastă proaspăt făcută e o delicatesă, la care sosul aderă şi le pune în valoare mult mai bine decât pe cele uscate, cumpărate din supermarket. Dar e departe de a fi o extravaganţă atât de mare.
Pentru că bunicile şi mamele noastre -care nu aveau la dispoziţie un aparat ca cel inventat de cei de la electrocasnice Philips – făceau aproape săptămână de săptămână tăieţei de casă, în special pentru supele din carne de pasăre. Pentru că ai nevoie doar de o mână de făină, două ouă şi un pic de muncă pentru a obţine paste prospete la tine acasă. În rest e joacă de copil. Serios. O să fie greu să-i ţii pe copii departe de masa de lucru.
Dar, să vedem cu ce “se mănâncă tăieţeii de casă”.
Ingrediente:
- 2 ouă mari, la temperatura camerei
- 200 grame de făină albă
- făină de lucru
Preparare:
- Puneţi făina într-o grămăjoară pe masă şi faceţi o gaură în mijlocul ei.
- Adăugaţi în gaura obţinută cele două ouă, bătute uşor, pentru a vă asigura că albuşul şi gălbenuşul se vor integra egal.
- Amestecaţi încet făina cu ouăle până când ouăle sunt complet încorporate.
- Frământaţi bine pentru a obţine un aluat elastic dar dens, mai dens decât cel de pâine şi care nu se lipeşte de degete. Dacă aluatul e prea uscat şi nemaleabil, adăugaţi şi încorporaţi o lingură de apă.
- Când aluatul e bine încorporat, acoperiţi-l cu o folie de plastic sau puneţi-l într-un vas şi acoperiţi-l cu un şervet de bucătărie.
- Lăsaţi aluatul pentru 20-30 de minute să se odihnească pentru a permite glutenului (proteina din grâu) să se activeze, îi va da o elasticitate sporită.
- Împărţiţi aluatul în două, pentru a-l manevra cu uşurinţă. Cât timp lucraţi o jumătate, păstraţi cealaltă jumătate acoperită pentru a preveni deshidratarea.
- Presăraţi masa de lucru cu făină şi treceţi şi sucitorul prin făină.
- Plasaţi aluatul pe masa de lucru şi începeţi să-l întindeţi cu sucitorul pe care-l rulaţi de 2-3 ori , după care întoarceţi foaia la 90 de grade şi repetaţi operaţiunea. Scopul e să obţineţi o foaie de aluat de o grosime egală şi de o formă dreptunghiulară.
- Când foaia a ajuns la o lăţime de aproximativ de 20 de centimetri, pudraţi-o bine cu făină pentru a preveni lipirea şi împăturiţi-o într-un sul.
- Tăiaţi cu cuţitul din rulou, tăieţei la dimensiunea dorită, jumătate de centimetru pentru tagliatelle sau 2-3 milimetri pentru tăieţei.
- Amestecaţi tăieţeii obţinuţi cu făină pentru a vă asigura că nu se lipesc.
- Fierbeţi pastele în apă cu sare, 3-4 minute înainte de a le amestea cu sosul sau adăuga în supă.
- Pastele se pot usca uşor într-un loc întunecat şi răcoros sau păstra în frigider o săptămână, crude, înainte de folosire.