≡ Menu

3 plante tropicale pe care le poţi creşte la tine acasă

Pentru iubitorii de plante, fie că sunt comestibile sau doar ornamentale, nu există piedică pentru a-şi obţine seminţele sau răsadurile. În clima temperată avem din ce în ce mai multe variante de a creşte plante tropicale: mini-sere ce le protejează de iarnă sau cultivarea plantelor cu ciclu scurt de viaţă de care te poţi bucura vara.

Ce să ai în vedere înainte de a planta

Unul din cele mai importante aspecte atunci când alegem o anumită plantă pe care ne-o dorim este să verificăm dacă planta respectivă este sau nu invazivă. Este foarte important atunci când decidem să aducem seminţe sau răsaduri din alte zone sau ţări. Pentru că o plantă invazivă sau cu potenţial invaziv poate produce mari dezechilibre în ecosistemul unei zone.

Informează-te bine înainte care sunt condiţiile de cultivare pentru fiecare plantă în parte, din surse de încredere: pagini web ale agricultorilor, ale firmelor ce se ocupă cu răsaduri şi vânzarea de seminţe, reviste de grădinărit şi de agricultură.

Fiecare plantă are o fişă de prezentare:

  • Denumirea ştiinţifică
  • Denumirea populară (s-ar putea ca în limba română să nu existe echivalent)
  • Propagare: cum se propagă planta (seminţe, răsaduri, butaşi etc)
  • Perioada optimă de semănare / transplantare
  • Solul necesar (alcalin, acid, nisipos, bine drenat etc)
  • Necesarul de apă şi nutrienţi
  • Boli şi dăunători posibili
  • Ghid de îngrijire (dacă e necesară toaletarea plantei sau alte lucrări necesare)

Ia în calcul toate aceste aspecte înainte de a decide ce vei planta. Te va ajuta mult să ştii ce ai de făcut după plantare, mai ales pentru plantele tropicale şi exotice pe care nu le cultivă mulţi în jurul tău.

3 plante tropicale

Sunt multe şi minunate plantele tropicale şi nu ne-a fost uşor să alegem doar trei. Am luat în considerare mai multe aspecte, dar cel mai important a fost să fie cât de cât uşor de cultivat din seminţe. Pentru că seminţele se pot găsi şi cumpăra mai uşor decât răsadurile, mai ales dacă le cumpăraţi de afară.

1 Maracuya (Passiflora edulis) – o plantă minunată, frumoasă şi cu fructe gustoase. Aveţi nevoie de un spaţiu vertical pentru că maracuya este o plantă căţărătoare: fie un perete interior, fie un ghiveci generos cu spaliere de lemn, care să susţină planta. Se mai numeşte fructul pasiunii.

Florile sunt extraordinare şi exotice, iar ritmul de creştere este rapid dacă planta are un sol cu nutrienţi, apă şi soare. Folosiţi humus bun, puneţi un strat de mulci vegetal pentru a hrăni solul şi a menţine umezeala în zilele călduroase de vară.

Maracuya iese din seminţe, cu un proces de germinare destul de rapid de aproximativ 7-10 zile. Transplantarea se face când planta dezvoltă mai multe frunze şi creşte mai mult de 10 cm. În clima tropicală, creşterea este rapidă şi expansivă, iar o plantă bine udată poate da fructe în 6-8 luni. În clima temperată este bine să fie un ghiveci generos pe un suport cu roţi, uşor de mutat, pentru a-l ţine iarna în casă. În perioadele cu puţină lumină şi friguroase, se opreşte ritmul de creştere, astfel încât poţi aştepta până la 18 luni ca să obţii flori şi fructe. Fructele nu se culeg, se lasă să cadă. Se consumă când începe să li se încreţească coaja. Atenţie! Există specii de Passiflora care sunt doar ornamentale, nu dau fruct. De aceea, când cumperi seminţele, asigură-te că sunt Passiflora edulis.

Poţi cumpăra seminţe de aici.

2 Papaya (Carica papaya) – un copac care nu e copac. Arată ca un copac şi poate ajunge la înălţimi destul de mari în mediul său, dar trunchiul nu este lemnos. Fructele de papaya sunt foarte versatile, fiind folosite atât verzi ca legume în bucătăriile din Asia, cât şi coapte în deserturi, sucuri sau îngheţate.

Seminţele germinează repede şi planta se poate transplanta după ce frunzele iau forma specifică, palmată. În habitatul său tropical, papaya -produce fructe repede, la 7-9 luni de la plantare. În clima temperată va dura până la un an. Protejează planta de frig pe timpul iernii. Ghiveciul în care o veţi planta va menţine planta la o înălţime adecvată; nu îi va permite să crească foarte mult în înălţime. Nu te îngrijora! Papaya dă fructe chiar dacă copacul nu este înalt. Există mai multe varietăţi, una din cele mai interesante la gust este Red Lady – găseşti seminţe aici.

3 Pasărea paradisului (Strelitzia reginae) – o floarea aşa frumoasă precum numele ei. Extraordinară şi deosebită, este una din florile ornamentale cele mai apreciate în lume. Cu această plantă trebuie să ai multă răbdare pentru că durează până la 3 ani să dea primele flori, dar este uşor de întreţinut şi nu are nevoie de multă apă.

Seminţele germinează greu (aproximativ 4 săptămâni), dar merită aşteptarea. Au nevoie de căldură şi apă pentru a putea germina, mai apoi este o plantă este uşor de întreţinut. Poate ajunge la 2 m înălţime dacă îi permite solul, dar în ghiveci rămâne la dimensiuni mai reduse. Există şi varietăţi pitice, perfecte pentru cultivat în interior.

Frunzele sunt asemănătoare cu cele ale unui banan , de un verde intens şi foarte mari. Florile ţin foarte mult fiindcă dintr-o singură tijă ies mai multe flori, una după alta. Numele de pasărea paradisului îi vine de la forma florii care seamănă cu un cioc de pasăre.

Nu rezistă la temperaturi sub 10 grade, aşa că iarna trebuie ţinută în interior. Poţi cumpăra seminţe de aici.

Comments on this entry are closed.

  • Super articolul, multumesc pentru informatie!

  • Este bine de stiut, o sa incerc 😉

Ultimele noutăți

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Gyros la tavă: o reţetă surprinzătoare pentru masa de Paşte
Apr 25th, 2024
No Comments

Mai sunt câteva zile până la Paşte şi este momentul

Adrenalină şi natură: aventuri pe bicicletă de Paşte
Apr 23rd, 2024
No Comments

Cu minivacanța de 1 Mai şi de Paşte apropiindu-se cu

Reciclarea hârtiei şi a cartonului
Apr 19th, 2024
No Comments

Reciclarea hârtiei și a cartonului este o parte crucială a

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.