≡ Menu

5 plante pe care le poţi creşte la tine acasă

Indiferent unde locuieşti – la sat într-o casă cu curte sau la bloc într-un apartament fără balcon – poţi creşte câteva plante care nu ocupă loc prea mult dar sunt excelente în bucătărie şi te ajută la gătit. Nu intra în panică dacă nu ai experienţă de grădinărit pentru că nu este deloc greu.

Să începem cu materialele de care ai nevoie:

  • ghivece nu prea mari pe care le poţi cumpăra sau poţi refolosi cutii de plastic sau de metal pe care le ai prin casă. Dacă refoloseşti recipiente de prin casă, nu uita să dai găuri în partea de jos pentru a permite apei să se scurgă şi să pui o farfurie pentru suport ca surplusul de apă să nu se scurgă pe mobilă sau pe jos.
  • pământ bun pentru plantat şi seminţe sau răsaduri pe care le poţi cumpăra de la magazinele specializate în grădinărit .
  • o scafă sau orice unealtă mică de săpat (dacă nu ai poţi tăia cu un cutter un recipient de detergent lichid).
  • un spaţiu unde să le ţii, aproape de o sursă de lumină naturală, ideal în bucătărie dacă locul îţi permite.

Şi acum să vedem care sunt cele 5 plante foarte uşor de cultivat la tine acasă şi de nelipsit în bucătărie.

Mentă

Foarte uşor de crescut, un ghiveci de mentă este o sursă excelentă de prospeţime în bucătărie. Poţi folosi frunzele la infuzii iarna sau la limonadă şi mojito vara. Merge excelent în salate şi cuşcuş, dar şi în deserturi calde sau îngheţate. Se plantează seminţele la 5 mm adâncime în pământul ud cu o disntaţă de minim 10 cm între plante. Ca să fii sigur că îţi germinează seminţele, poţi pune mai multe seminţe şi răreşti plantele după ce ies. În mod normal, seminţele de mentă germinează între 7 şi 14 zile în funcţie de temperatura ambientală. Planta se întreţine uşor în ghiveci când e mare dacă o tai des şi laşi doar frunzele tinere.

Ardei iute

Ardeiul creşte greu din seminţe (durează cam 160 de zile de la plantare până la a da fruct), dar după ce iese se întreţine uşor şi dă recolte bogate. În cazul ardeiului iute este cu atât mai interesant de crescut în casă pentru că o singură plantă este, de obicei, suficientă pentru întreaga familie. Ideal este să ai un singur ardei într-un ghiveci pentru a-i oferi spaţiu şi a-l putea îngriji cum trebuie. Cumpără seminţe de calitate şi plantează-le la început în pahare de carton: 2 seminţe într-un pahar. După ce iese răsadul şi are mai mult de 5 frunze, se poate muta în ghiveciul său. Ardeiul iute are nevoie de căldură şi lumină. Pentru a te asigura că vei avea mulţi ardei, taie din vârful plantei pentru a o forţa să crească stufoasă şi plină de crengi laterale.

Roşii cherry

Roşiile sunt mai greu de crescut în ghiveci pentru că unele varietăţi pot creşte foarte mult. Dar există anumite roşii cherry care nu cresc foarte mult în înălţime şi îţi permit să le cultivi în ghiveci, ca Super Sweet 100 sau Yellow Pear. Procedează la fel ca în cazul ardeiului: fă rasaduri în pahare de carton şi mută fiecare plantă în ghiveciul ei după ce are minim 5 frunze bine dezvoltate. Roşia are nevoie de suport pentru a creşte aşa că pune în ghiveci un băţ sau o mini-scară pentru a-i permite să se caţere. Când planta începe să dea flori, trebuie copilită: o operaţiune de curăţare a lăstarilor pentru a da o recoltă bogată. Se taie toţi lăstarii de pe tulpină care sunt sub primele crenguţe cu flori (primul etaj floral) dar şi cei care cresc la baza frunzelor. În general durează între 65 şi 70 de zile de la semănare până la cules.

Usturoi verde

Ai un căţel de usturoi gata încolţit? Nu-l arunca. Pune-l într-un ghiveci şi vei avea usturoi verde pentru salate, plăcinte cu brânză sărată sau orice altă reţetă cu usturoi. Aşa cum ai văzut deseori, un căţel de usturoi uitat pe masă mult timp încolţeşte. În 2 săptămâni îi dau frunzele şi după ce ating 8-10 cm poţi începe să foloseşti din ele. Poţi planta mai mulţi căţei de usturoi într-un ghiveci lung cu un spaţiu de 10 cm între ei.

Ridichi

Cresc foarte repede din seminţe şi sunt excelente pentru salate sau chiar curry. Frunzele proaspete se pot folosi de asemenea în salate. Plantează seminţele în ghiveci şi răreşte plantele după ce au încolţit. Lasă suficient spaţiu între plante – aproximativ 10 cm – pentru a permite să se dezvolte. Există o varietate ce creşte foarte rapid (2 săptămâni) dar şi altele care au nevoie de 4 săptămîni.

Aşa cum vezi, nu este foarte dificil să ai câteva plante la îndemână în bucătărie. Ai grijă să le uzi cu regularitate şi să pui îngrăşământ din când în când pentru a le oferi plantelor nutrienţii necesari. Dacă stai la curte sau ai vecini care au pui şi găini, poţi folosi îngrăşământ de la ele sau poţi face compost din resturile organice din gospodărie.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.