≡ Menu

Tăieţei de casă

Probabil că astăzi pastele proaspete par un lux, rezervat doar celor care-şi permit să plătească mai mult decât pe o pungă de macaroane din comerţ. Şi e adevărat că o pastă proaspăt făcută e o delicatesă, la care sosul aderă şi le pune în valoare mult mai bine decât pe cele uscate, cumpărate din supermarket. Dar e departe de a fi o extravaganţă atât de mare.

Pentru că bunicile şi mamele noastre -care nu aveau la dispoziţie un aparat ca cel inventat de cei de la electrocasnice Philips – făceau aproape săptămână de săptămână tăieţei de casă, în special pentru supele din carne de pasăre. Pentru că ai nevoie doar de o mână de făină, două ouă şi un pic de muncă pentru a obţine paste prospete la tine acasă. În rest e joacă de copil. Serios. O să fie greu să-i ţii pe copii departe de masa de lucru.

Dar, să vedem cu ce “se mănâncă tăieţeii de casă”.

Ingrediente:

  • 2 ouă mari, la temperatura camerei
  • 200 grame de făină albă
  • făină de lucru

Preparare:

  1. Puneţi făina într-o grămăjoară pe masă şi faceţi o gaură în mijlocul ei.
  2. Adăugaţi în gaura obţinută cele două ouă, bătute uşor, pentru a vă asigura că albuşul şi gălbenuşul se vor integra egal.
  3. Amestecaţi încet făina cu ouăle până când ouăle sunt complet încorporate.
  4. Frământaţi bine pentru a obţine un aluat elastic dar dens, mai dens decât cel de pâine şi care nu se lipeşte de degete. Dacă aluatul e prea uscat şi nemaleabil, adăugaţi şi încorporaţi o lingură de apă.
  5. Când aluatul e bine încorporat, acoperiţi-l cu o folie de plastic sau puneţi-l într-un vas şi acoperiţi-l cu un şervet de bucătărie.
  6. Lăsaţi aluatul pentru 20-30 de minute să se odihnească pentru a permite glutenului (proteina din grâu) să se activeze, îi va da o elasticitate sporită.
  7. Împărţiţi aluatul în două, pentru a-l manevra cu uşurinţă. Cât timp lucraţi o jumătate, păstraţi cealaltă jumătate acoperită pentru a preveni deshidratarea.
  8. Presăraţi masa de lucru cu făină şi treceţi şi sucitorul prin făină.
  9. Plasaţi aluatul pe masa de lucru şi începeţi să-l întindeţi cu sucitorul pe care-l rulaţi de 2-3 ori , după care întoarceţi foaia la 90 de grade şi repetaţi operaţiunea. Scopul e să obţineţi o foaie de aluat de o grosime egală şi de o formă dreptunghiulară.
  10. Când foaia a ajuns la o lăţime de aproximativ de 20 de centimetri, pudraţi-o bine cu făină pentru a preveni lipirea şi împăturiţi-o într-un sul.
  11. Tăiaţi cu cuţitul din rulou, tăieţei la dimensiunea dorită, jumătate de centimetru pentru tagliatelle sau 2-3 milimetri pentru tăieţei.
  12. Amestecaţi tăieţeii obţinuţi cu făină pentru a vă asigura că nu se lipesc.
  13. Fierbeţi pastele în apă cu sare, 3-4 minute înainte de a le amestea cu sosul sau adăuga în supă.
  14. Pastele se pot usca uşor într-un loc întunecat şi răcoros sau păstra în frigider o săptămână, crude, înainte de folosire.

Ultimele noutăți

Hidroterapia: ce este și la ce ajută
Mar 24th, 2023
No Comments

Hidroterapia (terapia cu apă) este folosită din timpuri străvechi pentru

Mobila de bucătărie: trenduri și funcționalitate
Mar 21st, 2023
No Comments

Ah, bucătăria… Multe s-au schimbat în ultimii ani cu bucătăriile

Ce să iei în calcul înainte să te apuci de sport
Feb 23rd, 2023
No Comments

Fie că vrei să mergi la sală sau să te

Remediu anti-mahmureală
Feb 20th, 2023
No Comments

Din punct de vedere fiziologic, senzația de mahmureală se manifestă

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.