≡ Menu

Curăţenia în profunzime – cum dezinfectăm casa

Noua pandemie de COVID-19 şi stadiul de carantină la domiciliu au adus o mare schimbare în stilul nostru de trai. Fie că muncim de acasă, facem temele cu copiii sau ne dedicăm altor activităţi, trebuie să ne gândim la partea de curăţenie în profuzime, la dezinfectarea casei.

Ce produse se pot folosi?

Ideal este să folosim produse dezinfectante pe bază de clor, amoniac sau alcool. De asemenea, este important să avem la îndemână atât produse concentrate cât şi diluate în funcţie de ce avem de curăţat. Există şi şerveţele umede cu dezinfectant, la fel şi gel de mâini sau spray-uri cu lichid dezinfectant gata diluat.

Dar cel mai important rămâne spălatul cu apă caldă şi săpun, sau detergent, după caz.

Cât de des trebuie să dezinfectăm casa?

Dacă în casă nu este nicio persoană bolnavă, este de ajuns să facem o curăţenie în profunzime la începutul carantinei.

 • Dezinfectarea tuturor suprafeţelor din plastic, sticlă sau lemn (ferestre, uşi, mânere, balustrade, corpuri de iluminat, electrocasnice, mobilier).
 • Aspirarea mochetei şi a covoarelor, de preferat cu un aspirator cu apă. Dacă nu aveţi, treceţi un burete îmbibat în apă caldă cu săpun peste covoare sau folosiţi un spray dezinfectant.
 • Curăţarea şi splălarea podelelor cu apă caldă şi detergent, iar apoi dezinfectare cu clor. Atenţie la podelele sensibile ca parchetul natural sau marmura, verificaţi pe o suprafaţă mică şi puţin vizibilă dacă clorul sau amoniacul diluat în apă distruge podeaua.
 • Spălarea cu apă caldă şi detergent a lenjeriilor de pat, prosoapelor de baie şi bucătărie, hainelor.
 • Curăţenia şi dezinfectarea băii inclusiv a oglinzii şi a mobilierului din baie.

Mai apoi, pe lângă curăţenia normală, trebuie să dezinfectăm zilnic cu precădere obiectele pe care le atingem des: mânerele de la uşi, întrerupătoarele din camere, robinetul, telefonul mobil, telecomanda, spaţiile des folosite ca blatul de bucătărie, masa şi scaunele din bucătărie. Pe suprafeţele neporoase virusul rămâne activ mai mult timp aşa că este importantă să dezinfectăm cât mai des.

Dar, dat fiind că putem ieşi din carantină pentru a face cumpărăturile de bază, este necesar să dezinfectăm pantofii şi hainele cu care am ieşit înainte de a le pune la loc în dulap. La fel trebuie să procedăm şi cu plasele de cumpărături şi ambalajale produselor înainte de a le băga în frigider sau cămară. Aici este util un spray şi o lavetă curată cu care să ştergem produsele.

Alte precauţii de avut în vedere

Coronavirusul COVID-19 rămâne activ multe zile, inclusiv pe asfalt şi de aceea este important să dezinfectăm toate obiectele cu care ieşim din casă să facem cumpărăturile. De asemenea, în magazin este important să purtaţi mănuşi şi mască de protecţie a nasului şi a gurii (puteţi folosi o eşarfă sau fular). Vă va ajuta să nu atingeţi direct cu mâna suprafeţe posibil contaminate. Un alt aspect de avut în vedere este machiajul şi bijuteriile: ideal este să nu purtaţi machiaj (grăsimea din produsele de machiaj este un ingredient propice pentru fixarea virusului) iar bijuteriile trebuie dezinfectate foarte bine dacă le purtaţi când ieşiţi din casă.

La reîntoarcerea în casă, pe lângă dezinfectarea obiectelor cu care veniţi de afară, spălaţi-vă pe mâini şi pe faţă cu apă caldă şi săpun (sau demachiaţi-vă bine cu un demachiant fără grăsimi).

Persistenţa coronavirusurilor pe suprafaţe

Persistenţa coronavirusurilor pe suprafaţe

 • Plastic – 5 zile
 • Sticlă – 4 zile
 • Lemn – 4 zile
 • Oţel – 48 ore
 • Hârtie – 4-5 zile
 • Aluminiu – 2-8 ore
 • Mănuşi chirurgicale – 8 ore

Nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini cu apă caldă şi săpun cât de des puteţi şi mai ales înainte de a găti, mânca, strâns rufele de la uscat.

Ultimele noutăți

Cum să participi la evenimente fără să dai faliment
Nov 22nd, 2023
No Comments

Evenimentele sociale pot fi o modalitate excelentă de a te

Cadourile de Crăciun: ce să cumperi, când să cumperi și cum să nu depășești bugetul
Nov 20th, 2023
No Comments

Se apropie Crăciunul, sărbătoarea generozităţii şi a bucuriei. Este momentul

Cum să amenajezi o garsonieră pentru a avea mai mult spațiu
Nov 17th, 2023
No Comments

Garsonierele, chiar dacă au spațiu redus, reprezintă încă o opțiune

Supă de pește afumat
Oct 27th, 2023
No Comments

În zilele friguroase o supă este alegerea ideală pentru că

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.