≡ Menu

Cum să-ţi gestionezi bugetul de mâncare în vacanţă

Bani, bani şi iar bani. Mai ales când eşti în vacanţă, cu atât mai mult cu cât eşti într-o ţară străină. Iar dacă avionul şi hotelul le-ai plătit din ţară, marele şi constantul stres rămâne mâncarea. Ca să nu citeşti prima dată rubrica de preţ din meniu restaurantului, ţi-am pregătit o listă cu sfaturi utile pentru a gestiona bugetul de mâncare în vacanţă.

După ce ţi-ai ales destinaţia, transportul şi cazarea, fă o scurtă documentare a locului în care o să mergi. Citeşte pe wikipedia sau caută în rubrica de mâncălătorii de pe cevabun.ro. Aşa o să să ştii dinainte la ce fel de mâncare o să te aştepţi. Apoi alege inteligent.

buget-mancare-vacanta

Foloseşte la maxim micul dejun

Dacă ai ales un hotel cu mic dejun sau demi-pensiune, exploatează la maxim ceea ce ai plătit. Fă economii şi mănâncă bine la micul dejun. Ca să nu te trezeşti flămând la ora 11, încearcă să mănânci în ultima parte a micului dejun. Dacă plănuieşti să faci vreo vizită, cere de cu o zi înainte , la recepţie, micul dejun la pachet. Majoritatea hotelurilor oferă acest serviciu. Foloseşte-l!

Gestionează-ţi singur mâncarea

Multe apartamente şi chiar hoteluri (unele denumite apart-hoteluri), pun la dispoziţia turiştilor o chicinetă: o mini-bucătărie. Dotată de regulă cu frigider, aragaz/plită, microunde, tigăi, cratiţe şi alte ustensile, acestea oferă un minim de dotări pentru amatorii de bucătărie. Hostelurile oferă bucătărie comună, în schimb e bine dotată şi de regulă oaspeţii anteriori lasă suficiente mărunţişuri în urmă (ulei, sare, zahăr, ceai) pe care le poţi folosi. Atenţie când faci o astfel de alegere: asigură-te că ai în apropiere surse de aprovizionare (magazine, pieţe, etc.), mai ales dacă nu ai autoturism. Atenţie însă la particularităţile locului. De exemplu, piaţa agroalimentară din Nisa este mobilă şi funcţionează doar dimineaţa sau piaţa din Brugges este o singură zi pe săptămână. Informează-te de acasă asupra acestor aspecte. Mai ales că în pieţe poţi mânca mâncare gata preparată de bună calitate.

Când eşti la Roma…

Când iei masa în oraş, evită pe cât posibil zonele turistice, cu restaurante scumpe şi, de cele mai multe ori, cu mâncare proastă. Fără a merge la periferia oraşelor, alege zonele în care mănâncă localnicii. Acelaşi fel de mâncare îl poți găsi de câteva ori mai ieftin decât în centrul Pragăi sau al Parisului. În plus, se mănâncă chiar mai bine! În Istambul, de exemplu, cele mai bune mâncăruri locale se mănâncă în spatele Moscheii Albastre, în zona atelierelor de croitorie şi pantofărie. Cel mai bun indiciu că un restaurant are un preţ decent pentru locul în care se află este prezenţa localnicilor, lipsa meniurilor în engleză, etc.

Orice restaurant care se respectă oferă un meniu al zilei care include o băutură şi/sau un desert. E ideal să îl încerci pentru că, de obicei, este oferta cea mai economică. Mai ales dacă nu a fost conceput pentru turişti.

Alege, alege, alege

Când eşti în vacanţă, ai de unde alege! Fă-o din timp, pentru ca nu cumva, flămând, să intri în panică în primul restaurant ieşit în cale. Că tot am ajuns aici, poate nici nu ai nevoie de un restaurant. Alege ceva mai modest ca denumire şi număr de feluri de mâncare şi poți să te alegi cu un preţ mai mic. Tratoria (Italia), bistro (Franţa), tasca (în Spania), cantine, oferă mâncare bună la preţuri şi mai bune. Localurile mici, de familie, ţinute chiar de către proprietari, sunt mult mai ieftine faţă de restaurantele centrale care au câţiva chelneri pe tură.

Cheltuie cu stil

Dacă eşti într-un oraş cu tradiţie în a mânca în aer liber, profită de această şansă. În Berlin, în aproape toate parcurile, în oraşele din nordul Statelor Unite, sau în Paris, la doi paşi de Turnul Eiffel, se mănâncă în mod tradiţional în aer liber la prânz, pe bănci, pe pături sau direct pe iarbă! Fă cumpărături şi folosește-le. Caută supermarketurile şi pieţele apropiate şi fă-ți provizii de acolo. Cumpără în special apă, băuturi (răcoritoare, bere, vin, etc.). Cumpără pâine, mezeluri, brânzeturi, sosuri, murături şi fă-ți sandvişuri. Dacă nu ești prea talentaţi la gătit, nu e nicio dramă, poți cumpăra direct din magazin sandvişuri şi chiar supe gata preparate. Iar supe ca gazpacho, servite reci, se pot consuma oriunde şi oricând.

Mănâncă pe stradă

Un adevărat gourmand apreciază tot ceea ce poate să ofere un loc nou. Încearcă mâncarea de pe stradă. Aşa cum la noi găsești la orice oră o şaorma sau un covrig, toate marile oraşe oferă propriile specialităţi pe care le poți consumă din mers, în timp ce vizitezi oraşul, sau stând pe o bancă în parc. Găsești souvlaki în oraşele greceşti, kebab în cele turceşti, cartofi prăjiţi cu sosuri în oraşele belgiene (în Bruxelles, în spatele Bursei, în dreapta, se mănâncă nişte cartofi prăjiţi fabuloşi!), currywurst în Berlin, fish and chips în oraşele englezeşti şi aşa mai departe.

Dacă ai și alte idei, împărtăşește-le cu ceilalţi folosind formularul de comentarii. Pentru mai multe sfaturi despre alegerea restaurantului intră aici.

Comments on this entry are closed.

  • Foarte util articolul!

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.