Chiar dacă avem o iarnă lungă în majoritatea țării, grădinăritul și cultivatul legumelor și fructelor pentru autoconsum sunt activități recomandate din toate punctele de vedere: mănânci ce cultivi deci mai sănătos, te bucuri de natură, reduci stresul cotidian, ajuți mediul înconjurător.
Dar ce faci dacă nu ai curte? Nu-i nicio problemă. Îți detaliem mai jos 5 legume pe care le poți cultiva pe balcon sau în ghiveci pe pervaz.
1. Castraveții
Plante cățărătoare din familia Cucurbitaceelor, castraveții sunt ușor de cultivat în ghiveci, fie direct din semințe, fie din plante cumpărate. Există multe varietăți de castraveți dar recomandat pentru casă sunt castraveții de mici dimensiuni (Cornichon). Sunt buni de consumat atât cruzi cât și pentru murături.
Când se plantează castraveții? Există tipuri de semințe timpurii și extratimpurii, dar cum vei cultiva în ghiveci îți recomandăm să începi în luna mai. Semințele germinează foarte repede, în 2-3 zile, dacă au condițiile necesare. De asemenea, îți recomandăm o singură plantă în fiecare ghiveci, iar ghiveciul să fie generos pentru a putea asigura necesarul de nutrienți pentru dezvoltarea fructelor. Nu uita că fiind o plantă cățărătoare are nevoie de un spalier, ideal este să poziționezi ghiveciul aproape de un perete pe care să pui un spalier sau fire de sfoară pe care să se cațere planta.
Castraveții au nevoie de lumină și nutrienți pentru a da fructe. Asigură-te că zona în care pui ghiveciul are destul de multă lumină. Ca nutrienți poți adăuga humus și compost.
2. Ardeii iuți
Ardeii iuți sunt excelenți de cultivat în ghiveci. Semințele germinează mai greu (în funcție de varietate poate dura și câteva săptămâni), dar merită așteptarea mai ales dacă vrei ardei iuți mai exotici ca habanero sau scorpion. Cea mai importantă parte la cultura de ardei iuți în ghiveci este copilirea lor. Tehnica este relativ simplă: se taie primele flori care apar pentru a permite rădăcinilor să crească mai puternice și se taie în mod regulat vârful plantei pentru a-i permite dezvoltarea tip arbust. Deși pare contraproductiv să tai florile și vârful plantei, vei obține un ardei robust care îți vor produce recolte bogate. Mai mult, planta va fi mult mai stabilă și nu vei avea nevoie de suport suplimentar ca spaliere atunci când va începe să producă ardeii.
Ardeii iuți au nevoie de lumină și de căldură pentru a produce fructe așa că este important ca ghiveciul să fie bine poziționat. La fel ca în cazul castraveților, au nevoie de fertilizare mai ales în epoca în care încep să producă fructele așa că pământul trebuie să fie de bună calitate și să îi adaugi humus de râme.
3. Varza
Varza e ușor de cultivat în ghiveci, în special varza Kale (furajeră) ce nu face căpățână ci doar frunze pe o tulpină înaltă. Varza Kale poate fi verde sau mov, este un aliment bogat în nutrienți și frunzele pot fi folosite crude în salate (se recomandă în salate cu oțet tocmai pentru a le frăgezi) sau în mâncăruri gătite. Este o plantă ușor de cultivat care nu necesită îngrijiri speciale și din care poți tăia doar frunzele pe care le vei folosi pe loc.
Este excelentă și pentru a fi murată, mai ales dacă vrei să faci rețete mai exotice ca kimchi (varză murată iute, în stil corean).
Ca recomandări generale, udatul este foarte important pentru că pământul din ghiveci trebuie să fie umed. Ideal este să folosiți un strat de paie sau alt tip de mulching la suprafața ghiveciului pentru a menține umezeala. De asemenea este important ca ghiveciul folosit să aibă un bun drenaj și farfurie de suport.