≡ Menu

3 semne că cheltui prea mult pe mâncare

Coşuri de cumpărături pline, înghesuiala şi numărul mare de supermarketuri şi hipermarketuri cu program de funcţionare prelungit sunt semne clare de consumerism. Dar cât cheltuim cu adevărat pe mâncare şi care sunt semnele că cheltuim prea mult?

cheltuieli mancare

În iulie 2015, Ziarul Financiar publica un rezumat al unui studiu din care reieşea că românii cheltuie pe mâncare în medie 107 euro pe lună, ceea ce ar reprezenta 28% din venitul mediu lunar. Această sumă este peste media din Cehia, Polonia şi Ungaria, deşi aceste ţări au salarii medii lunare mai mari.

Dacă unul din cele 3 semne de mai jos îţi dau de gândit, înseamnă că cheltui prea mult (mai multe decât ceilalţi români) pe mâncare şi trebuie să faci nişte schimbări.

  1. Cheltuielile tale lunare cu mâncare depăşesc media
    Primul pas este să ţii cont de cât cheltui pe mâncare într-o lună. Adună toate bonurile şi notează toate cheltuielile mari şi mici, atât vizitele la supermarketuri cât şi ce ţi-ai luat de la chioşc. Nu uita de mesele în oraş. La sfârşitul lunii adună tot şi vezi dacă eşti mult peste media de care am menţionat mai sus. Ca să nu renunţi după câteva zile, poţi apela la o aplicaţie pentru mobil (de exemplu: Manager de cheltuieli) în care poţi introduce cheltuielile pe loc iar la sfârşitul lunii să faci totalul.
    Dacă salariul tău depăşeşte cu mult salariul mediu lunar din România, raportează-te la procent. În cazul în care cheltuielile cu mâncarea depăşesc 25-30% înseamnă că cheltui prea mult.
  2. Cheltui mai mult pe mesele în oraş decât pe cumpărături pentru acasă
    Un alt indicator important este cât cheltui pe mesele la restaurant. Ştim că o masă în oraş, într-un restaurant mediu, costă mai mult decât dacă ai găti acasă, iar motivele pentru care alegem să mâncăm la restaurant pot fi diverse. Dar, dacă din suma totală alocată lunar pentru mâncare, procentul pe mesele în oraş este mai mare decât cel cu cheltuielile pentru alimente înseamnă că cheltui prea mult pe mâncare.
  3. Arunci prea multă mâncare
    Iată un semn clar că nu eşti organizat şi cumperi mai mult decât consumi. Dacă arunci mâncare gătită sau alimente expirate din frigider, înseamnă că cheltui prea mult pe mâncare. Soluţia este să planifici ce vei găti şi să pleci la cumpărături cu o listă bine făcută. Vezi aici cum să cumperi inteligent doar ce ai nevoie.

De ce este important să avem un buget pentru chelltuieli alimentare echilibrat? Pentru că dacă restul cheltuielilor lunare sunt greu de redus peste noapte, în cazuri de necesitate, când avem nevoie să facem economii, banii risipiţi pe alimente cumpărate inutil sunt cel mai la îndemână de economisit.

Vezi şi cum să-ţi reduci factura de curent la jumătate.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.